Spausdinti šį puslapį

COVID-19 galimai persirgo 1,45 proc. ukmergiškių

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ir Vilniaus universiteto mokslininkai penktadienį pristatė pirmus populiacijos tyrimo rezultatus. Šešiose savivaldybėse vykdytas testavimas parodė, kad koronavirusu (COVID-19) persirgo nuo 1,3 iki 2,8 proc. gyventojų. Ukmergėje – 1,45 proc.

Gyventojų testavimas greitaisiais serologiniais testais Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestų, Ukmergės, Tauragės ir Zarasų rajonų savivaldybėse truko du mėnesius – nuo liepos 10 d. iki rugsėjo 10 d.

Šiuo tyrimu buvo siekiama nustatyti koronaviruso infekcija persirgusių gyventojų dalį Lietuvoje, remiantis specifinių antikūnų tyrimų duomenimis.

Kvietimai išsitirti elektroniniu paštu buvo išsiųsti beveik 22 tūkst. minėtų savivaldybių gyventojų, vyresnių nei 18 metų. Dalyvauti tyrime sutiko kiek daugiau nei 3 tūkst. žmonių.

Pirminiai tyrimo rezultatai rodo žymius teritorinius COVID-19 seropozityvumo netolygumus: seropozityvių gyventojų procentas svyravo nuo 1,31 Vilniuje iki 2,83 – Kaune. Du trečdaliai seropozityvių tiriamųjų nejautė COVID-19 būdingų ligos simptomų.

Paanalizavus teigiamus testo įvertinimus gavusius gyventojus, buvo nustatyta, kad:

34,5 proc. jų serga viena ar keliomis lėtinėmis ligomis;

3,4 proc. šiuo metu jaučia koronavirusui būdingus simptomus;

31,8 proc. nuo kovo 1 d. iki tyrimo datos jautė nors vieną koronavirusui būdingą simptomą;

25,9 proc. anksčiau jau buvo atlikti testai dėl koronaviruso infekcijos ir beveik pusė (40,0 proc.) iš jų (kuriems jau buvo atlikti testai) buvo gavę teigiamus atsakymus;

13,8 proc. turi savo aplinkoje žmonių, kuriems buvo nustatyta ši infekcija.

Mokslininkai skelbia, kad šiuo metu pradedama detali duomenų analizė, kuri padės įvertinti tikrą epidemiologinę situaciją šalyje.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)