Spausdinti šį puslapį

Pasiskiepijusiųjų nuo erkinio encefalito – dvigubai daugiau

Po miškus maklinėjantys grybautojai namo gali parsinešti ne tik pintines baravykų, bet ir ligas platinančių erkių. Po miškus maklinėjantys grybautojai namo gali parsinešti ne tik pintines baravykų, bet ir ligas platinančių erkių.

Baravykais besidžiaugiantys grybautojai artimiausiu metu gali patirti ir gerokai liūdnesnį jausmą – žinią, jog užsikrėtė erkių platinama liga. Laimei, žmonių sąmoningumas auga – šiemet dvigubai daugiau žmonių nei pernai pasiskiepijo nuo erkinio encefalito.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus surinkta statistika skelbia, kad šiemet nuo erkinio encefalito jau pasiskiepijo 1 436 ukmergiškiai. Pernai tokių buvo 754.

Iš visų nuo šios ligos pasiskiepijusių šiemet 265 buvo vaikai, pernai vaikų buvo 225.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Ukmergės skyriaus visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Vitalija Motiejūnienė mano, kad šie skaičiai – labai sveikintinas rezultatas, rodantis, kad visuomenė tampa sąmoningesnė.

Skiepai – vienintelis būdas, leidžiantis apsisaugoti nuo sunkios ir klastingos ligos – erkinio encefalito. Šiemet ji jau diagnozuota 11-ai, o pernai tuo pat metu buvo nustatyta 12-ai ukmergiškių.

Tipiški ūminės fazės ligos klinikiniai požymiai prasideda po 8–28 dienų inkubacinio laikotarpio.

Staiga sukarščiuojama, ligoniui labai skauda galvą, dažnai pykina, sutrinka sąmonė. Vėliau pasireiškia traukuliai, patologiški refleksai, koordinacijos sutrikimai ar net paralyžius.

Labai dažnai šia sunkia liga persirgę žmonės įvairius sveikatos sutrikimus jaučia dar ilgai po gydymo ar net visą likusį gyvenimą.

Kita erkių platinama infekcinė liga – Laimo (boreliozė). Jai būdingi odos, vidaus organų ir nervų sistemos pakenkimo požymiai.

Beje, ligos pavadinimas su laime niekuo nesusijęs. Laimo ligos pavadinimas kilęs nuo miesto Lyme, Konektikuto valstijoje (JAV), kur antroje 70-ųjų metų pusėje pirmą kartą užregistruota ši liga.

Laimo liga šiemet susirgo 57 ukmergiškiai, o pernai tokiu metu sirgo 55.

Laimo liga paprastai apie save paskelbia labai aiškiu ženklu – raudona po kelių savaičių nuo įkandimo atsirandančia dėme. Jei atvejis tipinis, ta dėmė po truputį plečiasi. Atlikus kraujo tyrimą ir nustačius susirgimą, skiriami antibiotikai – tuomet dėmė išnyksta, o žmogus pasveiksta.

Liūdniau būna tiems, kuriems raudonė nepasirodo. Tokių netipinių atvejų šiemet buvo 6. Jei liga apie save „nepraneša“ tipiniu ženklu, ligoniui neretai pasireiškia sąnarių skausmai...

Kol liga nenustatoma, žmogus gali galuotis mėnesių mėnesiais. Panašiai nutiko vienam ukmergiškiui, kuriam Laimo liga nustatyta šiemet sausio pabaigoje, o erkė buvo įkandusi pernai rugpjūtį.  

Kai kurioje literatūroje rašoma, kad erkinį encefalitą ar Laimo ligą gali platinti ne tik erkės, bet ir kiti vabzdžiai. Tačiau V. Motiejūnienė sako, kad jokiais moksliniais tyrimais šios prielaidos nėra pagrįstos.

Užtat gali nutikti taip, kad nuo erkės užsikrėsite ir erkiniu encefalitu, ir Laimo liga. Deja, tokių atvejų pasitaiko.

Entomologai stebi, kad, šiltėjant klimatui, erkių Lietuvoje daugėja, manoma, kad tuo pačiu daugėja ir užsikrėtusiųjų procentas. Tačiau tyrimai, kiek procentų erkių platina ligas, neatliekami.

Planuojant leisti laiką gamtoje, derėtų nepamiršti tinkamos aprangos – ji turėtų būti šviesi, gerai priglundanti, dengianti kuo daugiau kūno (ilgos rankovės, ilgos kelnės). Drabužius geriausia apdoroti cheminiais repelentais.

Grįžus iš miško ar parko, labai svarbu kruopščiai save apžiūrėti, ypač paausius, kaklą, pažastis, kirkšnis, kojų ar rankų lenkimo linkius, kadangi erkės dažniausiai įsisiurbia šiose vietose.

Patartina nusiprausti po dušu ir persirengti kitais rūbais, o vilkėtus drabužius iš karto išskalbti ar pakabinti saulėtoje vietoje, nes sausame ore erkės išgyvena trumpai.

Pastebėjus įsisiurbusią erkę, reikėtų ją nedelsiant ištraukti, suimant kuo arčiau odos ir pašalinant staigiu judesiu. Įsisiurbimo vietą rekomenduojama nuplauti vandeniu su muilu arba dezinfekuoti. Tirti erkes dėl jų platinamų ligų nėra tikslinga, nes, net ir nustačius ligų sukėlėją, ne kiekvienas asmuo užsikrečia.

Po erkės įsisiurbimo rekomenduojama sveikatą stebėti apie vieną mėnesį, per kurį gali pasireikšti pirmieji erkių platinamų ligų požymiai (karščiavimas, galvos, sąnarių, raumenų skausmai, bendras organizmo silpnumas, paraudimas erkės įsisiurbimo vietoje), juos pastebėjus, būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją. Prireikus dėl erkių platinamų ligų asmeniui tirtis rekomenduojama ne anksčiau kaip po 3–4 sav.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)