Spausdinti šį puslapį

Nemokamos vakcinos išnaudotos – laukiama naujų

Šiuo metu jau išnaudotos visos nemokamos gripo vakcinos, užsakytos Ukmergės gydymo įstaigų.

Laukiama naujų. Tikimasi, kad, intensyviai besiskiepijant, dėvint apsaugines kaukes bei mažai kontaktuojant, siaučiant koronavirusui, bent jau sezoninis gripas labai intensyvus nebus.

Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras šią savaitę paskelbė, kad per dvi savaites sunaudojo pirmąją 700 vnt. gripo vakcinų siuntą, skirtą rizikos grupėms priklausantiems asmenims.

Šiuo metu laukiama gripo vakcinų papildymo, kadangi pirmųjų neužteko visiems norintiems ir užsiregistravusiems.

Kai tik bus gautos vakcinos, pacientai bus informuoti telefonu apie numatytą skiepijimo datą.

Šiemet, kaip ir anksčiau, Lietuvoje nemokamai nuo gripo skiepijami vyresni nei 65-erių metų žmonės ir bet kurio amžiaus sergantieji lėtinėmis ligomis (onkologinėmis, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ir kt.), nėščios moterys, taip pat gyvenantieji globos ir slaugos įstaigose bei medicinos darbuotojai, kuriems tikimybė užsikrėsti gripu ypač padidėja bendraujant su sergančiais žmonėmis.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus vyriausioji specialistė Vitalija Motiejūnienė sakė, kad iš viso, įskaitant ir privačias gydymo įstaigas, mūsų rajone jau sunaudota 1 000 dozių gripo vakcinų, kuriomis gyventojai skiepyti nemokamai.

Iš viso rengiantis gripo sezonui Ukmergės gydymo įstaigos buvo užsakiusios 2 100 nemokamų vakcinų dozių.  Antroji siunta atkeliaus po kelių savaičių.

Rengiantis gripo sezonui, Valstybinė ligonių kasa iš viso nupirko kiek daugiau nei 236 tūkst. keturvalentės gripo vakcinos dozių – 40 proc. daugiau nei pernai. Tam iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo skirta 2,2 mln. eurų.

Šios savaitės duomenimis, apie 130 ukmergiškių pasiskiepijo mokama vakcina. Ji kainuoja keliolika eurų.

Paprastai gripo sezonas didžiausią piką pasiekia sausio pabaigoje – vasario mėnesį, tad skiepytis dabar yra pats metas.

  1. Motiejūnienė sako, kad vyresnio amžiaus žmonėms tinkamiausias laikas skiepams – gruodžio pradžia, nes per anksti pasiskiepijus, atėjus sezonui, skiepų efektas bus jau sumažėjęs.

Medikai viliasi, kad  šiemet gripo atvejų bus mažiau. To galima tikėtis ne tik dėl aktyvesnio skiepijimosi, bet ir dėl dabar dėvimų kaukių, sumažėjusių kontaktų.

Pasigirsta nuomonių, kad gripo vakcina sumažina ir koronaviruso ligos komplikacijas. Manoma, kad pasiskiepijus nuo gripo ir užsikrėtus COVID-19, simptomai bus ne tokie ryškūs.

Siautėjant koronaviruso epidemijai, V. Motiejūnienė taip pat paragino lėtinėmis ligomis sergančius asmenis skiepytis pneumokokine vakcina.

Sergantieji diabetu, onkologinėmis ligomis, bronchine astma, širdies nepankamumu ir kai kuriomis kitomis ligomis šia vakcina skiepijami nemokamai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)