Ar ateities neregiai pasmerkti beraštystei?

Baltosios lazdelės dieną, kuri pasaulyje minėta spalio 15-ąją, Lietuvos neregiai viešai skaitė ir rašė Brailio raštu. Akcijją „TAIP mano raštui mano mieste“ rengė didžiausi leidėjai Brailio raštu: Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS), Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB) ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras (LASUC).

Nuėjęs beveik 200 metų kelią, Brailio raštas šiandien susiduria su milžiniška konkurencija – naujausiomis technologijomis. Kam tekstą rašyti Brailio mašinėle, jeigu jį galima padiktuoti kompiuteriui balsu? Šis iššūkis kelia rimtą pavojų neregių raštingumui.

LASS pirmininkas Sigitas Armonas sako, kad daug keblumų kilo rengiant literatūrinį Brailio rašto standartą. Tačiau ir dabar jokia valstybės institucija neprisiima atsakomybės jo įteisinti.

Tad standartas yra, tačiau jo laikytis neprivaloma, ir kiekvienas spausdina Brailio raštu taip, kaip nori.

Pakanka suklysti visai nedaug, ir raštas neregiui taps neperskaitomas.

Apie tai kalba ir LAB direktorė Inga Davidonienė. Ji pažymi siekianti, kad neregiai gautų kokybišką literatūrą, kad garsinės ar Brailio raštu atspausdintos knygos pasiektų knygynų lentynas tuo pačiu metu kaip ir spausdintos versijos.

Šiandien tėvai gali ugdyti neregį vaiką arti namų esančioje mokykloje. Tačiau ši laisvė uždeda ir nemažą atsakomybę tėvams bei mokytojams. Tiflopedagogo pagalbą neregys vaikas turi gauti kuo anksčiau. Ši pagalba teikiama Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre.

LASUC direktorė Nerija Moskalionienė atkreipia dėmesį, kad mokinių motyvacija skaityti Brailio raštu yra menka. Lengviau klausyti garsinių knygų, išmaniųjų telefonų. O klausydamas taisyklingai rašyti, deja, neišmoksi.

Su rimta problema susidursime 2024 m., kai bendrojo ugdymo mokyklos privalės mokyti neregius mokinius. Tikrai ne visos įstaigos tam yra pasiruošusios.

Akcija „TAIP mano raštui mano mieste“, kaip ir daugelyje šalies miestų, Ukmergėje vyko spalio 15 d. Ji surengta Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje.

Turintieji regėjimo negalią pagalbos mūsų mieste gali ieškoti:

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Ukmergės rajono filiale, pirmininkė Audronė Kreizienė, el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., tel. 8 674 52953,

Lietuvos aklųjų bibliotekos Ukmergės padalinyje, vyr. bibliotekininkė Asta Girnienė, el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., tel. 8 610 30067.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų