Spausdinti šį puslapį

Darbą pradėjo šeimos gydytojos rezidentės

L. Rinkevičiūtė ir R. Radzevičiūtė Ukmergėje darbuosis tris mėnesius.  Autorės nuotr. L. Rinkevičiūtė ir R. Radzevičiūtė Ukmergėje darbuosis tris mėnesius. Autorės nuotr.

Daiva ZIMBLIENĖ

Rajono savivaldybės atstovė spaudai

Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centre (PSPC) praktinės patirties semiasi dvi būsimosios šeimos gydytojos rezidentės – ukmergiškės Rūta Radzevičiūtė ir Laura Rinkevičiūtė.

Ukmergės PSPC džiaugiasi sulaukęs pirmųjų rezidenčių. Ši Ukmergės gydymo įstaiga dar pernai lapkritį oficialiai buvo patvirtinta Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) rezidentūros baze šeimos medicinos gydytojų praktikai.

LSMU studentės R. Radzevičiūtė ir L. Rinkevičiūtė Ukmergėje darbuosis tris mėnesius – iki gruodžio 31 d. R. Radzevičiūtė Ukmergės PSPC dirba penkias dienas per savaitę, o L. Rinkevičiūtė – tris. Kitomis dviem dienomis (pirmadieniais ir antradieniais) ji vyksta padirbėti į Taujėnų ambulatoriją.

Rezidenčių darbo laikas ir darbo vieta keičiasi.

Vidutiniškai per dieną jos priima po 16 pacientų: konsultuoja, skiria ir vertina tyrimus, prireikus – paskiria gydymą ir t. t.

„PSPC kolektyvas mus gražiai priėmė, mums paskirti šios praktikos vadovai bendrauja geranoriškai, kontaktas su jais kasdienis ir labai naudingas. Jie padeda išspręsti kai kurias keblias situacijas, atsako į klausimus. Esame dėkingos už geranorišką pagalbą ir slaugytojoms bei kitam personalui“, – sakė pašnekovės.

Ukmergės PSPC joms nėra pirmoji gydymo įstaiga, kurioje gali susipažinti su būsimu darbu. Rezidentūros metu jau teko padirbėti kai kuriose Kauno ligoninėse bei poliklinikose.

Rezidentūra prasideda baigus medicinos magistro studijas ir įstojus į pasirinktą rezidentūros programą. Šeimos medicinos rezidentūra trunka 3-ejus metus. Per juos gilinamos žinios įvairiuose cikluose (chirurgijoje, urologijoje, psichiatrijoje ir kt.). Po rezidentūros gaunama šeimos medicinos gydytojo licencija ir gydytojas jau gali pradėti dirbti savarankiškai.

„Šeimos medicinos rezidentūros programoje yra ciklų, kurių praktiką reikia atlikti mažesnių miestų gydymo įstaigose. Kadangi esame kilusios iš Ukmergės, įstojusios į rezidentūrą pradėjome domėtis galimybe šiuos ciklus ar vieną iš jų atlikti gimtajame mieste“, – tvirtino R. Radzevičiūtė ir L. Rinkevičiūtė.

Bendraamžės merginos yra geros draugės. Abi baigė Ukmergės Antano Smetonos gimnaziją, po 6-erių metų medicinos studijų LSMU atliko internatūrą Ukmergės ligoninėje, o po to kartu įstojo į Šeimos medicinos gydytojų rezidentūrą.

„Man išsirinkti specialybę buvo nelengva. Svarsčiau įvairius variantus, tačiau praėjusi daugumą studijų modulių supratau, kad vienos siauros specializacijos pasirinkti nenoriu, mane domina daugelis sričių. Šeimos medicina buvo man tinkamiausias variantas“, – tvirtino iš Deltuvos kilusi R. Radzevičiūtė. Tikino dar neapsisprendusi, kur norėtų dirbti pagal specialybę.

„Pasirinkau šeimos medicinos gydytojo specializaciją, nes čia yra tęstinumas. Po gydymo pacientas sugrįš ir aš matysiu, kaip jam sekasi, koks gydymo rezultatas. Labai svarbi ir aktuali šeimos gydytojo darbo dalis yra profilaktika, kuomet stengiamasi padėti išvengti ligų arba jas pradėti gydyti labai anksti, siekiant išvengti komplikacijų. Ši sritis mane domina, motyvuoja siekti geriausių rezultatų kiekvienam pacientui. Nuo pat studijų pradžios aš noriu grįžti ir dirbti savo gimtajame mieste – Ukmergėje“, – sakė L. Rinkevičiūtė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)