Spausdinti šį puslapį

Selenas: dar viena gera priežastis rinktis motinos pieną

Ispanų tyrėjams pirmąkart pavyko atrasti seleno pėdsakų motinos piene.

Šis atradimas patvirtina teiginį, kad motinos piene yra daugybė naudingų elementų, kurių nerasite kūdikių maistelio sudėtyje.

Seleno baltymas P, vienas iš daugelio nuo seleno priklausomų organizmo enzimų, – gyvybiškai svarbus hormonų sintezei, imuninei sistemai, smegenų vystymuisi.

Ankstesniais tyrimais nustatyta, kad seleno baltymas P sugeba „keliauti“ bambagysle ir amniotiniu skysčiu. Dabar Huelva universiteto Ispanijoje mokslininkai pirmąkart pademonstravo, kad motinos piene yra seleno.

Motinos pienas tampa gerokai pranašesnis už kūdikių maistelį, kurio sudėtyje nėra seleno baltymo P. Net jei kada nors taptų techniškai įmanoma kūdikių maistelio formulę papildyti seleno baltymu P, reikėtų tiksliai nustatyti tinkamą jo kiekį ir formą, kurią kūdikis pajėgtų suvirškinti.

Šis naujas atradimas taip pat reiškia, kad motinos organizme turi būti pakankamai seleno, kad būtų galima užtikrinti seleno baltymo P sintezę ir šio gyvybiškai svarbaus elemento patekimą į motinos pieną. Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo paprasta, tačiau net normaliai maitindamiesi negalite būti tikri, kad suvartojate pakankamai seleno.

Europos ūkių dirvožemyje seleno tėra labai nedaug. Dėl to europiečiams gerokai sunkiau patenkinti jo poreikį įprastai maitinantis negu, tarkime, amerikiečiams, kurių žemės ūkio paskirties dirvožemyje seleno aptinkama kur kas daugiau.

Selenas – stiprus antioksidantas. Jo kiekis priklauso nuo mitybos. Jis padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie organizme susidaro kaip natūralus šalutinis produktas valgant, aktyviai leidžiant laiką ir net kvėpuojant. Laisvuosius radikalus svarbu laikyti „kontroliuojamus“, būtent todėl sveikas maistas, kurio sudėtyje gausu antioksidantų, yra toks svarbus.

Jei besilaukiančios moters organizme seleno ima trūkti, padidėja nėščiųjų diabeto, priešlaikinio gimdymo, persileidimo ar lėtesnio naujagimio vystymosi pavojus.

Selenas svarbus ir neurologiniam vystymuisi, o per ilgą laiką seleno stoka gali baigtis Parkinsono ir Alzheimerio ligomis.

Tyrimas patvirtina, kad, maitinant krūtimi, kūdikis iš motinos gauna daugybę sveikų junginių. Svarbu užtikrinti, kad besilaukiančios ir krūtimis maitinančios moterys suvartotų pakankamai maistinių medžiagų, kurias pakeista forma perduotų kūdikiams.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)