Spausdinti šį puslapį

Karantinas: testavimai, dezinfekavimai, nemokamos kelionės

Karantino metu kas dieną – vis naujiena.   sam.lt nuotr. Karantino metu kas dieną – vis naujiena. sam.lt nuotr.

Jau beveik savaitę vėl gyvename karantino režimu. Šįsyk jis švelnesnis, nors sergamumas didesnis.

Kaip mūsų rajone pasiruošta antrajam karantinui ir kokių priemonių bus imtasi šįsyk?

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas atkreipė dėmesį, kad sergančiųjų skaičiai šįsyk žymiai didesni dėl intensyvaus testavimo. Dabar nemokamai gali tikrintis visi, kas nori, net ir nejaučiantys jokių simptomų. Prievartos nėra, bet yra sudaryta galimybė.

Kadangi  karštąja  linija 1808 prisiskambinti sunku, viena iš naujų priemonių Ukmergėje yra tai, jog savivaldybė paskyrė mobiliojo telefono numerį 8 675 72384, kuriuo gali registruotis visi pasitikrinti norintys ukmergiškiai.

„Skambindami savivaldybės paskirtu numeriu, ukmergiškiai užsiregistruoja ir turi galimybę pasitikrinti jau tą pačią ar kitą dieną Ukmergėje veikiančiame patikros punkte“, – sakė administracijos direktorius.

Savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorės Vaidos Puodžiūnienės duomenimis, lapkričio 3–6 dienomis per dieną patikrai buvo užregistruojama vidutiniškai po 80 žmonių.

Pastarosiomis dienomis patikrai kasdien užregistruojama po 100 žmonių. Pasak V. Puodžiūnienės, registruojasi ne tik norintieji pasitikrinti skubos tvarka, bet ir vėlesniam laikui – už kelių dienų ar savaitės. Mobiliosios linijos darbuotojai mato, kiek ir kokiu laiku patikros vietų užimta, skambinant trumpuoju numeriu, ir užregistruoja į laisvas vietas.

Dezinfekuojama pagal poreikį

Pavasarį, per pirmąjį karantiną, taikytos priemonės dabar iš dalies keičiamos. Pavasarį buvo dezinfekuojamos Ukmergės gatvės. Pasak  D. Varno, dabartinėmis lietingomis oro sąlygomis tai daryti neefektyvu.

Įstaigų ir daugiabučių namų laiptinės taip pat nebus dezinfekuojamos visos – tik tos, kur žinomi židiniai. „Kai žinosime, kad konkrečioje laiptinėje yra sergančiųjų, tada bus daroma dezinfekcija, bet ne ten, kur asmenys turi laikytis saviizoliacijos“, – sako administracijos direktorius. Įstaigose dezinfekcijos bus atliekamos pagal poreikį.

UAB Ukmergės butų ūkio direktorius Raimondas Baltaduonis sakė, kad savivaldybės lėšomis dezinfekuojami tik tie objektai, dėl kurių gaunami ekstremalių situacijų valdymo komisijos nurodymai. Dezinfekcija atliekama ne visame name, o konkrečioje laiptinėje. Pavyzdžiui, antradienį teko dezinfekuoti 11 objektų. Tačiau šis skaičius kasdien, atsižvelgiant į situaciją ir susidarantį poreikį, skiriasi.

Gyventojai gali ir patys užsisakyti dezinfekavimo paslaugą. Tarybos sprendimu yra nustatyta vieno kvadratinio metro dezinfekavimo kaina: 0,58 Eur – mieste, 0,66 Eur – kaime.

Įmonės jau užsisako tokią paslaugą, gyventojai kol kas ne.

Gali prireikti pagalbos

Administracijos direktorius informavo, kad Operacijų centro posėdžiai dėl COVID-19 plitimo suvaldymo savivaldybėje vyksta kasdien. Šią savaitę į juos įtraukti ir privačių klinikų vadovai. „Jei būtų dar didesnis protrūkis ar jei sergančiųjų skaičiai ir toliau augs, reikės pagalbos ligoninės personalui. Galvodami apie tai, jau dabar bendraujame su privačiomis gydymo įstaigomis dėl medicininį išsilavinimą turinčių specialistų pagalbos“, – sakė D. Varnas.

Dėl galimo ligoninės vietų užpildymo ieškoma, kur galėtų būti izoliuojami COVID-19 susirgę Želvos, Deltuvos senelių namų, Jasiuliškių socialinės globos namų gyventojai.

Nuotolinis mokymas

Karantinui prasidėjus, šalies mokykloms buvo palikta pačioms spręsti, kaip vykdyti ugdymo procesą.

Šią savaitę dalis mūsų rajono mokinių lanko mokyklas, pasirinkusias mišrų ugdymą. Tačiau savivaldybės Operacijų centre buvo priimtas sprendimas, kad nuo lapkričio 16 d., pirmadienio, visi 5–12 klasių mokiniai mokysis nuotoliniu būdu, išskyrus Ukmergės ,,Ryto“ specialiosios mokyklos.

Į ugdymo įstaigas eis tik pradinukai, priešmokyklinukai ir ikimokyklinio amžiaus vaikai, kurių tėvai negali palikti namuose vienų.

Vaikų lopšelyje-daželyje „Saulutė“ dėl infekcijos židinio nuo spalio 28 d. buvo nutrauktas ugdymo procesas. Karantinas šioje įstaigoje pratęstas iki šio penktadienio.

Abiturientams dėl pasirengimo brandos egzaminams konsultacijos bus organizuojamos ugdymo įstaigų nustatyta tvarka.

Savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas informavo, kad mokiniai, kuriems priklauso nemokamas maitinimas, nuotolinio ugdymo metu gaus maisto davinius. Nemokamą maitinimą rajone gauna beveik trečdalis visų mokinių.

Trečiadienį Vyriausybė priėmė nutarimą dėl privalomo kaukių dėvėjimo vyresniems nei 6-erių metų vaikams. Apsispręsta leisti darželius ir pradines klases mokyklose lankantiems vaikams jose būti be apsauginių veido kaukių.

Skyriaus vedėjas atkreipė dėmesį, kad mūsų rajone sulaukta dvejopų tėvų nuomonių. Vieni piktinasi, kad vaikams reikia visas pamokas išbūti su kaukėmis, kiti nuogąstauja, kad ne visi vaikai dėvi kaukes, ir prašo, kad kaukių dėvėjimas būtų užtikrintas.

Autobusai veš nemokamai

UAB Ukmergės autobusų parkas paskelbė, kad miesto ir priemiestiniais autobusais reguliariais maršrutais karantino laikotarpiu kelionės yra nemokamos.

Įmonės direktorius Alfonsas Prabišas informavo, kad nemokamas pavėžėjimas vykdomas, vadovaujantis rajono savivaldybės tarybos sprendimu, priimtu kovo mėnesį, šalyje paskelbus pirmąjį karantiną.

Tiesa, pavasarį maršrutų skaičius buvo sumažintas, o dabar paliktas įprastas grafikas. Tačiau, kad jo nekeis, įmonės vadovas  garantuoti negali. „Jei bus priimti nauji sprendimai, galbūt keisime ir grafiką. Šiandien, šią savaitę, jis yra toks, o kitą jau gali būti kitoks“, – sakė direktorius.

Pagrindinis argumentas, kodėl nutarta vykdyti nemokamą pavėžėjimą, yra vairuotojo ir keleivių atstumo išlaikymas.

Savivaldybės transporto įmonėje nėra galimybės atsiskaityti kortelėmis, tad keleiviai už bilietus moka grynaisiais pinigais. O tai kelia riziką vairuotojams.

Kokį nuostolį nemokamai veždama keleivius patirs įmonė, A. Prabišas konkrečia suma neįvardijo, tačiau jis yra neišvengiamas. „Autobusai važiuoja, kuras dega, vairuotojai dirba“, – vardijo išlaidas, kurios karantino metu neatsipirks ir turės būti kompensuotos.

Minėtu tarybos sprendimu numatyta, kad Ukmergės autobusų parko nuostoliai, susidarę dėl šio sprendimo, kompensuojami iš rajono biudžeto lėšų.

D.Varnas informavo, kad pirmojo karantino metu patirtų nuostolių didžiąją dalį kompensavo Vyriausybė. Ar taip pat vyks ir šįsyk, kol kas nežino.

Pasidomėjus, kodėl ruošiantis antrai koronaviruso bangai nebuvo įsigyta įranga, kuri leistų keleiviams be kontakto su vairuotojais nusipirkti bilietus autobusuose, savivaldybės administracijos direktorius paaiškino, kad įranga, jos įdiegimas ir susiejimas su sistema kainuotų apie 0,5 mln. Eur „Nors apie tai galvojama jau seniai, tačiau kol kas savivaldybė tokių lėšų skirti negali“, – sakė D. Varnas.

Pasak jo, nuostoliai, kuriuos Autobusų parkas patirs kurį laiką nemokamai vežant keleivius, susidarys mažesni, nei kainuoja reikalinga įranga. Tačiau ateityje, modernizuojant Autobusų parką, ketinama įsigyti ir išmaniąją atsiskaitymo sistemą, kokia veikia didžiųjų miestų viešajame transporte.

Ukmergiškiai, įsigiję mėnesinius bilietus lapkričiui, turi galimybę juos grąžinti, atvykę į Ukmergės autobusų parką. Įmonė perskaičiuos ir grąžins pinigus. 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)