Spausdinti šį puslapį

COVID-19 retina medikų gretas

Gruodžio 17-osios gatvėje esančiame patikros punkte kiekvieną savaitę paimama daugiau kaip 450 ėminių patikrai dėl COVID-19.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Gruodžio 17-osios gatvėje esančiame patikros punkte kiekvieną savaitę paimama daugiau kaip 450 ėminių patikrai dėl COVID-19. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija praėjusią savaitę paskelbė, kad Ukmergės rajono savivaldybė viena pirmųjų šalyje įsteigė mobiliąją komandą, kuri teiks pagalbą koronavirusu sergantiems gyventojams. Tačiau realiai tokios komandos veikimas kol kas neįmanomas dėl personalo stygiaus.

Ministerijos pranešime pažymima, kad mobilioji komanda turi teikti paslaugas koronavirusu (COVID-19) sergantiems gyventojams, priklausantiems rizikos grupei – nėščioms moterims, 65 m. amžiaus ir vyresniems žmonėms bei sergantiesiems lėtinėmis ligomis.

Tokios komandos esą turės būti įsteigtos visose šalies savivaldybėse.

Tačiau Ukmergės PSPC vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė sako, kad pas mus tokia komanda kol kas neveikia. Ir nežinia, kada galės pradėti veikti.

To priežastis – personalo stoka. Praėjusios savaitės duomenimis, dėl užsikrėtimo virusu ar saviizoliacijos dirbti negalėjo bent 10 Ukmergės PSPC medikų

Būtent šiai įstaigai Ukmergės savivaldybėje pavesta teikti paslaugas koronavirusu sergantiems pacientams.

G.Čepienė sako, kad susidoroti su šiuo pavedimu dėl personalo stygiaus yra sudėtinga. Juolab, kad rajono privačios gydymo įstaigos prie šios užduoties įgyvendinimo niekaip neprisideda.

Pagal Sveikatos apsaugos ministerijoje patvirtintą ir praėjusią savaitę paviešintą tvarką, koronavirusu sergantis ir rizikos grupei priklausantis pacientas, pablogėjus sveikatos būklei, nedelsiant turi kreiptis į savo šeimos gydytoją. Šis, nustatęs, kad reikalinga kontaktinė konsultacija, nukreips į mobiliąją komandą.

Ministerija yra sugalvojusi, kad tokią mobiliąją komandą sudaro šeimos gydytas, bendrosios praktikos slaugytojas ar bendruomenės slaugytojas ir slaugytojo padėjėjas. Komanda pas pacientus turėtų vykti paciento kreipimosi dieną.

Mobilioji komanda paslaugas esą teiks kasdien, ne darbo metu pablogėjus paciento sveikatos būklei, jis turėtų kviestis greitąją medicinos pagalbą.

Sveikatos apsaugos ministro sprendimu, kiekviena savivaldybė turi suformuoti bent vieną mobiliąją komandą iš savivaldybės teritorijoje esančių sveikatos priežiūros įstaigų – tiek iš privačių, tiek iš valstybinių.

Veža į kitus rajonus

Koronavirusui retinant medikų gretas, sunkiai įvykdomas ne tik mobiliosios komandos darbas. Tokia greita kaip lig šiol nebebus ir „greitoji pagalba“.

Taip yra, nes Ukmergės ligoninėje dabar gydomi COVID-19 užsikrėtę pacientai, o įvairiomis ligomis susirgę ukmergiškiai gabenami į Anykščių, Širvintų, Elektrėnų ligonines.

Jei būtina pagalba, terapiniai ligoniai iš namų greitosiomis dabar gabenami ne į Ukmergės, o į aplinkinių rajonų gydymo įstaigas. Tai užtrunka daugiau laiko.

Kvieskite tikslingai

 „Kreipiamės su prašymu, labai tikslingai kviesti GMP. Dėl Ukmergės ligoninės perorganizavimo pacientai bus transportuojami į Elektrėnų, Širvintų ar Anykščių ligonines. Tai pareikalaus ženkliai daugiau laiko“, – skelbiama Ukmergės greitosios medicinos pagalbos medikų išplatintame pranešime. Prašoma jų pagalbą kviesti tik būtinais atvejais.

Taip pat skelbiama, kad šiuo metu Ukmergėje budi trys GMP brigados, o gruodį numatomos dienos, kai budės tik dvi.

Ukmergės PSPC vyriausioji gydytoja G. Čepienė tikisi, kad brigadų skaičius nesumažės. Jei tik, žinoma, iš rikiuotės neiškris dar daugiau medikų.

Ji ragina jokiu būdu nekviesti pagalbos be reikalo. „Esant dabartinei situacijai, greitosios atvykimo laikas ilgėja, tikrai gali tekti ir palaukti“, – sako Ukmergės PSPC vadovė.

Gydytoja labai apgailestauja, kad pasitaiko atvejų, kai greitosios pagalbos šaukiasi neblaivūs asmenys, kai iš tokio kvietimo padaromas pokštas. Primena, kad dėl tokių atvejų jau buvo kreiptasi į policiją.

Esantiems saviizoliacijoje

G.Čepienė kreipėsi ir į saviizoliacijoje esančius žmones, kurių kiekvieną dieną vis daugėja.

Pagal griežtai reglamentuotą tvarką tokie žmonės gali atvykti į gydymo įstaigas dėl būtinosios pagalbos. Tačiau tikrai ne dėl profilaktinių patikrų.

G.Čepienė atkreipia dėmesį, kad pasitaiko faktų apie saviizoliacijos slėpimą. Apie tai nepranešama kreipiantis pagalbos ir taip sukeliama grėsmė medikams užsikrėsti.

Atkreipia dėmesį, jog medikai savo kasdieniame darbe dirba su apsaugomis. Tačiau tų apsaugų lygis skiriasi, jei kontaktuojama su saviizoliacijoje esančiais asmenimis.

Ragina gyventojus

Ukmergės PSPC praėjusią savaitę išplatintame pranešime informuoja, kad asmenys jiems paskirtą saviizoliacijos vietą dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų palikti gali tik iš anksto tai suderinę koronaviruso Karštosios linijos numeriu 1808.

Kiekvienas pacientas, atvykęs į gydymo įstaigą, pildo Paciento epidemiologinę anketą dėl COVID-19 ligos, kurioje privalo pažymėti visas anketoje nurodytas aplinkybes, galinčias padidinti darbuotojų ir pacientų užsikrėtimo riziką.

Paaiškėjus, kad asmuo anketoje pateikė neteisingus duomenis, atvyko į gydymo įstaigą iš saviizoliacijos bei neinformavo apie šį vizitą Karštosios linijos numeriu, gydymo įstaiga praneš apie tai policijai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)