Spausdinti šį puslapį

Pirmieji Ukmergėje nuo koronaviruso paskiepyti ligoninės darbuotojai

Eilėje skiepytis.  Autorės nuotr. Eilėje skiepytis. Autorės nuotr.

Daiva ZIMBLIENĖ

Rajono savivaldybės atstovė spaudai

Praėjusią savaitę į Ukmergės ligoninę pristatyta dviejų farmacijos kompanijų „BioNTech“ ir „Pfizer“ bendrai sukurtos vakcinos pirmoji siunta ir paskiepyta 110 VšĮ Ukmergės ligoninės darbuotojų.

Ligoninės Konsultacijų poliklinikos dviejuose kabinetuose per 3 valandas (kas 5 minutes) buvo paskiepyti visi tie, kurie dirba arčiausiai COVID-19 sergančių pacientų ir turi didelę riziką susirgti COVID-19 liga.  Tai – ligoninės „kovidinio“, Priėmimo-skubiosios pagalbos ir Anesteziologijos-reanimacijos skyrių gydytojai ir slaugytojai bei šiuos skyrius aptarnaujančio pagalbinio personalo darbuotojai. Visi jie gavo po specialią kortelę, kurią turės saugoti kaip priminimą, kol po 21-os dienos bus paskiepyti ir antrąja vakcinos doze.

Anesteziologijos-reanimacijos skyriaus vyresnioji slaugytoja Rita Adomavičienė ir Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus vedėjas Laimonas Mišeikis buvo pirmieji, kuriems suleista naujoji vakcina.

„Labai geras jausmas. Visi labai laukėme šios dienos. Vakcina tikrai nebaisi. Tegu tik visi skiepijasi ir būna sveiki“, – sakė R. Adomavičienė.

„Jaučiuosi gerai, šitos akimirkos ilgai laukiau. Niekam nėra naujiena, kad mes, medikai, esame pavargę ir norime kuo greičiau pradėti gyventi normalų gyvenimą. Aš manau, kad to nori ir mūsų pacientai. Taigi, šis skiepas – pirmas žingsnis, leisiantis mums visiems grįžti į ankstesnio gyvenimo vėžes“, – teigė L. Mišeikis.

Pirmosios vakcinos dozes į Ukmergę atvežė policijos pareigūno lydima Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų vakcinavimo organizavimo komanda, kurią sudarė klinikų direktoriaus valdymui pavaduotoja farmacijai ir visuomenės sveikatai doc. Edita Kazėnaitė, klinikų farmacinės veiklos administratorius Laimis Dambrauskas ir dvi slaugytojos koordinatorės.

Prieš skiepijimo pradžią buvo atlikti mokymai ukmergiškėms slaugytojoms ir pagalbiniam personalui. Vėliau vilniečiai stebėjo visą skiepijimo proceso eigą, kad viskas vyktų sklandžiai.

„Koronaviruso pandemijos metu šios vakcinos kūrimas buvo labai svarbus ir sudėtingas. Vakcina buvo sukurta per rekordiškai trumpą laiką ir jos saugojimas yra ypatingas. Jos efektyvumui ir stabilumui išsaugoti būtina palaikyti tam tikrus temperatūros režimus, taip vadinamą vakcinos šalčio grandinę. O ji yra sudėtinga. Tai – visiškai nauja vakcina, su kuria nesame iki šiol susidūrę. Juk standartiškai visame pasaulyje yra naudojamos įvairios vakcinos, pagamintos pramoniniu būdu – jos  jau būna užpildytos vienkartinėse švirkštimo priemonėse. Su tokiomis, jau tapusiomis įprastomis, priemonėmis medikai moka dirbti. O pastarojo skiepijimo ir pasiruošimo bei visos eigos procesas yra kitoks. Todėl ir atvykome apmokyti jūsų medikų“, – sakė doc. E. Kazėnaitė.

Tiems, kurie yra nepatenkinti ar net piktinasi, jog nepateko į pirmąjį skiepijimo etapą, ji pabrėžė, kad pastarasis vakcinavimo procesas yra pakankamai sudėtingas.

„Lietuvai užsakyti vakcinos kiekiai yra pakankami, tik reikia suprasti, kad neįmanoma iškart visiems norintiems pagaminti didžiulių, milijonais skaičiuojamų jos dozių. Todėl skiepijimas bus vykdomas etapais. Ir visi, kas pageidaus, tikrai bus paskiepyti“, – teigė doc. E. Kazėnaitė.

Skiepijimas Lietuvoje pradėtas gruodžio 27 dieną, jau paskiepyta apie 2 000 medicinos darbuotojų. Kol kas jokių nepageidaujamų, rimtų reakcijų į vakciną nepastebėta.

Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka patikino, kad dar keli šimtai vakcinos dozių Ukmergės ligoninės darbuotojams skiepyti bus gauta sausio pirmą arba antrą savaitę. Metų pradžioje, paskiepijus visus ukmergiškius medicinos įstaigų darbuotojus, vėliau, antruoju etapu vakcinos bus skiriamos palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas teikiančių gydymo įstaigų darbuotojams ir pacientams. Vėliau, paskiepijus prioritetines grupes, vakcinuotis bus kviečiami ir visi kiti rajono gyventojai. Kur ir kada žmonėms reikės registruotis šiam skiepijimui, visa informacija bus paskelbta sausio mėnesį.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)