Spausdinti šį puslapį

Daugiau paslaugų teiks sergantiems senjorams

Senyvo amžiaus gyventojų  skaičius kasmet auga, o kartu ir daugėja problemų, susijusių su senjorų sveikata. Tikimasi, kad dalį jų padės išspręsti Ukmergės ligoninėje įkurtas Geriatrijos dienos stacionaras.

Geriatrija (gr. geron – senis + iatreia – gydymas) vadinama medicinos šaka, tirianti senėjimo priežastis ir reiškinius, senatvės ligas, jų gydymą ir profilaktiką, siekiant sustabdyti ankstyvą senėjimą.

Geriatrinis ligonis, pagal Pasaulio sveikatos organizacijos apibrėžimą, tai – asmuo, kuris, greta normalių senėjimo procesų, serga keliomis ligomis, mažinančiomis jo biologines funkcijas.

Šiems pacientams reikalingas kompleksinis įvertinimas ir atstatomasis gydymas. Geriatrijos paslaugos teiktinos 60-ies metų ir vyresniems pacientams, kurių senėjimo proceso sukeltus pakitimus lydi keletas ūmių ar paūmėjusių lėtinių ligų, mažinančių funkcinį savarankiškumą.

Šiems ligoniams reikalingas išsamus geriatrinis tyrimas, gydymas medikamentais bei fiziniais ir psichologiniais metodais.

Be to, senyvo amžiaus pacientai pasižymi sergamumu lėtinėmis ligomis (polipatologija), priverstiniu daugelio vaistų vartojimu, kitokiu organizmo atsaku į daugelį veiksnių, taip pat specifinėmis ligomis ar sindromais. Tokių pacientų priežiūrai ir gydymui būtina ne tik tam tinkama infrastruktūra, tačiau ir reikalingi tikslingai paruošti specialistai.

Geriatrijos ligoniai iki karantino mūsų ligoninėje gydyti Vidaus ligų bei kituose skyriuose, jiems nebuvo teikiama kompleksinė pagalba.

Ateityje, įgyvendinus projektą, tokiems pacientams bus skirtos ir dienos stacionaro paslaugos. Ligoninė su Centrine projektų valdymo agentūra pasirašė šio projekto finansavimo sutartį. Iš ES struktūrinių fondų tam bus skirta per 281 tūkst. eurų.

Už šias lėšas iki metų pabaigos antrame ligoninės aukšte esančiose Slaugos skyriaus patalpose (apie 300 kv. m plote) atsiras šiuolaikinius standartus atitinkantis 8 vietų Geriatrijos dienos stacionaras. Ligoninės Konsultacijų poliklinikoje bus įrengtas geriatrijos konsultacinis kabinetas.

Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka pasakojo, kad šiame skyriuje bus visa reikalinga infrastruktūra dienos stacionaro ir ambulatorinėms paslaugoms teikti. Vyresnio amžiaus žmonėms čia bus teikiama kompleksinė pagalba – medicininė, psichologinė ir socialinė priežiūra, atliekamas visapusiškas paciento ištyrimas, diagnozuojami ir gydomi specifiniai geriatriniai sindromai ir lėtinių ligų paūmėjimai, stengiamasi pagerinti pacientų funkcinę būklę, gyvenimo kokybę, teikiamos rekomendacijos dėl tolimesnio gydymo.

Ligoninės vadovas sako, kad Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus lovų dėl to nesumažės. Atvirkščiai, pasibaigus karantinui trečiame aukšte šiame skyriuje planuojama atidaryti dar vieną šiems ligoniams skirtą poskyrį.

„Ukmergės ligoninė aptarnauja apie 37 tūkstančius savivaldybės gyventojų bei atitinkamas sveikatos paslaugas teikia aplinkinių rajonų gyventojams. Vidutinis gyventojų amžius rajone 40–50 metų ir kasmet šis rodiklis vis didėja.

Naujajame mūsų ligoninės Geriatrijos skyriuje bus gydomi pacientai, kuriems ūmi ar paūmėjusi lėtinė liga sukėlė funkcinės būklės pablogėjimą. Šio skyriaus medikų pagrindinė užduotis bus grąžinti pacientą į jam įprastą kasdienį gyvenimą, kai dėl senėjimo proceso lemtus sveikatos pakitimus lydinčių kelių ligų sumažėja paciento savarankiškumas“, – sakė Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas.

Pasak jo, iki kovo ligoninė planuoja paskelbti konkursą patalpų remonto darbams atlikti, o vėliau – ir reikalingai įrangai įsigyti. Įstaigos priestatas, kuriame ketinama įkurti Geriatrijos skyrių, pastatytas 1984 metais. Per tą laikotarpį patalpose buvo atliktas tik kosmetinis remontas, todėl patalpas reikia atnaujinti ir pritaikyti paslaugų teikimui – reikalingi aukštesni porankiai, specialūs WC kambariai, dušai.

Planuojamose remontuoti patalpose šiuo metu teikiamos slaugos paslaugos, kurias planuojama perkelti. Naujame Geriatrijos skyriuje, įskaitant ir dienos stacionarą, ir ambulatorines paslaugas, dirbs gydytojas, bendrosios praktikos slaugytojas, slaugytojo padėjėjas, kineziterapeutas, ergoterapeutas, medicinos psichologas, socialinis darbuotojas.

Praėjusių metų pradžioje Lietuvoje net 33,24 proc., t. y. trečdalį visuomenės sudarė 55-erių metų ir vyresnio amžiaus žmonės.

Daugiau nei 80 proc. šios amžiaus kategorijos žmonių, daugiau ar mažiau vargina įvairūs sveikatos sutrikimai.

Sveiko senėjimo užtikrinimo Lietuvoje veiksmų plane numatyta siekti gerinti vyresnio amžiaus žmonių gyvenimo kokybę, skiriant daugiau dėmesio sveikatos paslaugų prieinamumui, ankstyvai diagnostikai, ligų profilaktikai ir sveikatos apsaugos paslaugų plėtrai.


Šeimos klinika ir slaugos  paslaugos namuose

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)