Spausdinti šį puslapį

Dalis senjorų pasiūlytos vakcinos atsisakė

Miesto stadione atidarytas vakcinacijos centras.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Miesto stadione atidarytas vakcinacijos centras. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės stadiono salėje Gruodžio 17-osios gatvėje penktadienį atidarytas vakcinavimo nuo koronaviruso centras.

Deja, pirmoji darbo diena šiame centre nebuvo sėkminga. Iš 120 pakviestų senjorų skiepytis nutarė 57.

Pakalbinti žmonės tikino, kad skiepų laukia, tačiau ne bet kokių – pasiūlyta „AstraZeneca“ vakcina jiems atrodo nepatikima, nes girdėjo, kad ji sukelia daugiau nei kitos šalutinių poveikių.

Atsisakę vakcinos, senjorai turės nepatogumų – jų skiepų eilės nusikels neaišku kuriam laikui. Teigiama, kad dabar jau jiems vakcinos niekas nesiūlys – turės iš naujo registruotis.

Ukmergės rajono savivaldybės Centralizuoto vidaus audito skyriaus vyriausioji specialistė, laikinai vykdanti savivaldybės gydytojo funkcijas Inga Pračkailė sakė, kad vyresni nei 65-erių metų amžiaus ukmergiškiai dėl skiepų buvo įtraukti į sąrašus. Juose – per 8 000 pavardžių. Yra žmonių, kurie dar registruojasi. Tačiau kiek ateis skiepytis – nežinia.

Pasak I. Pračkailės, iki šiol vyresnio amžiaus gyventojai buvo skiepijami Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) patalpose. Įstaigoje skiepijimui buvo skirti du kabinetai, kuriuose darbavosi dvi slaugytojų komandos. Tačiau didėjant gaunamos vakcinos kiekiui, išaugo ir skiepijamų žmonių skaičius.

Stadiono salėje paruoštos keturios skiepijimo kabinos, o jose dirbs keturios slaugytojų komandos. Vakcinacijos centrui pritaikytos daugiau nei 700 kv. m ploto salės patalpos. Ši salė pasirinkta dėl palankiai išdėstytų didelių erdvių. 

Naujajame vakcinacijos centre per dieną įmanoma paskiepyti apie 600 žmonių. Čia, didelėje erdvėje, bus lengviau išlaikyti saugius atstumus.

I.Pračkailė apgailestavo, kad sklandžiam startui naujoje erdvėje koją pakišo viešai skleidžiama informacija, jog „AstraZeneca“ vakcina nepatikima. Skambučiais ar žinutėmis gyventojai buvo informuoti, kada, kur ateiti ir kokia vakcina atvežta. Vieni, išgirdę pavadinimą, atsisakė iš karto, kiti atėjo iki stadiono, pabendravo su darbuotojais ir nutarė atsisakyti. Ir tik maža dalis nutarė pasiskiepyti.

O tuo metu daug jaunesnių žmonių laukia skiepų ir norėtų skiepytis bet kuria Lietuvoje siūloma vakcina.

Tačiau to padaryti negali, nes yra numatyti vyriausybės prioritetai. Šios piramidės viršūnėje – senjorai.

Kalbantis šia tema penktadienį, buvo tikimasi, kad situacija Vyriausybės lygmeniu pasikeis ir vakcina, kurios atsisako senjorai, galės būti panaudota jaunesniems ukmergiškiams.

Šią savaitę Ukmergėje laukiama kitų gamintojų vakcinų ir tikimasi sulaukti daugiau norinčiųjų vakcinuotis.

Savivaldybės išplatintame pranešime Ukmergės PSPC vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė teigė, kad paskiepijimų suorganizuojama tiek, kiek gaunama vakcinų.

Kadangi vakcinas savivaldybėms skirsto Sveikatos apsaugos ministerija ir konkretaus gamintojo vakcinos užsisakyti nėra galimybės, asmenys gali būti paskiepyti tiek „BioNTech ir Pfizer“, tiek „Moderna“, tiek „AstraZeneca“ vakcinomis.

Ukmergės rajono savivaldybės atstovė spaudai Daiva Zimblienė informavo, kad vakcinacijos centras dirba darbo dienomis nuo 9 iki 16 val.

Atėjusiesiems skiepo pirmiausia reikia užpildyti klausimynus, sutikimo formas. Vėliau žmonės keliauja į vieną iš salės kabinų ir laukia skiepų. Paskiepytieji siunčiami į stebėjimo salę, kur privalo praleisti bent 15 minučių.

„Tikiuosi, kad pasiskiepijusių žmonių skaičius su kiekviena diena tik augs, nes tik taip galėsime išeiti iš šios situacijos bei sugrįžti į normalų gyvenimą, koks buvo iki karantino“, – sakė Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)