Per karščius padaugėjo į medikus besikreipiančių pacientų

Neatslūgstantys karščiai iš kojų verčia ne vieną. Rajono gydymo įstaigų duomenimis, pastaruoju metu pagausėjo ir sveikatos sutrikimų paūmėjimų, susijusių su karščiu. Medikai ragina būti atsakingus ir pataria, kaip elgtis, kad karštis mažiau kenktų sveikatai.

VšĮ Ukmergės ligoninės vyr. gydytojo pavaduotoja gydymui Marija Švedienė sakė, kad ligoninės priimamajame didesnio susirgimų, tiesiogiai susijusių su karščiais (perkaitimų, šilumos smūgių ar nudegimų saulėje), skaičiaus nepastebėta, „...tačiau tikrai matome, kad tokie karščiai turi įtakos lėtinėmis ligomis sergančių pacientų sveikatai. Tai ypač pavojinga vyresnio amžiaus pacientams, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis“, – pabrėžė M. Švedienė.

Pavaduotoja atkreipė dėmesį, kad dažnai sveikatos pablogėjimą sąlygoja ir neadekvatus pačių pacientų elgesys karščių metu.

Pavyzdžiui, darbas sode dienos metu ar kitoks didesnis fizinis aktyvumas, mažas skysčių vartojimas, netinkama apranga.

Ligoninės duomenimis, pastaruoju metu taip pat pastebimas ir traumų padidėjimas.

VšĮ Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) šeimos gydytojas Justas Šakalys, laikinai einantis poliklinikos vedėjo pareigas, informavo, kad kol kas susirgimų, susijusių su karščiu fiksuojami tik pavieniai atvejai. „Matyt, ukmergiškiai per didžiuosius karščius elgiasi gana sąmoningai“, – sakė jis, tačiau įspėjo, kad situacija gali keistis, kai temperatūra nukris iki 26–27 laipsnių. „Tada gali prasidėti problemos. Dabar žmonės geria natūraliai, nes dėl didelio karščio troškina. Svarbu, kad nepamirštų vartoti kuo daugiau skysčių, ypač vandens, geriausia negazuoto ir pripildyto elektrolitais ar mineralais, kai temperatūra bus žemesnė. Esant žemesnei temperatūrai, žmogus troškulio nejaučia, o organizmo dehidratacija vis tiek vyksta“, – kalbėjo gydytojas.

Dėl dehidratacijos ir elektrolitų pusiausvyros sutrikimo gali paūmėti lėtinės ligos. Karštis ypač pavojingas sergantiesiems širdies ir kraujagyslių, smegenų išemijos ligomis. Vaikams – dėl galimų odos pažeidimų. Patartina vengti tiesioginių saulės spindulių, dieną laikytis pavėsyje, priedangai nuo saulės naudoti skėčius, kurie Lietuvoje nepelnytai užmiršti, nors užsienyje – labai populiarūs.

Greitosios medicinos pagalbos skyriaus vedėja Ana Širkova pasakojo, kad pastarosiomis savaitėmis padaugėjo kvietimų dėl galvos svaigulio, bendro kūno silpnumo, pykinimo, dažno širdies darbo, žemo kraujospūdžio.

„Šis karštis kamuoja ir sergančiuosius, ir sveikus. Norėtųsi, kad žmonės atsakingiau žiūrėtų į savo sveikatos problemas, gertų daugiau skysčių, nebūtų lauke per patį karštį, nes važiuodami į kvietimus pastebime ir besideginančius vidurdienį prie upės. Kiekvienas turime rūpintis savo sveikata“, – sakė skyriaus vedėja.

Gydytojų rekomendacijos karščių metu: vengti tiesioginių saulės spindulių, stengtis būti kuo vėsesnėje aplinkoje, piko metu (11–17val.) riboti fizinę veiklą, vilkėti lengvus ir šviesius natūralaus audinio drabužius, pridengti galvą, reguliariai vartoti pakankamai skysčių (tinka didesnės mineralizacijos vanduo, nes karščių metu prarandame skysčius ir mineralines medžiagas), vengti alkoholio ir sunkiai virškinamo maisto. Taip pat  labai svarbu laikytis gydytojų rekomendacijų esant lėtinėms ligoms.

Kaitinant per 30 laipsnių karščiui, regis, gera išeitis – maudynės. Tačiau visuomenės sveikatos specialistai įspėja ir dėl maudynių vandens telkiniuose. Nors juose vanduo tikrinamas reguliariai (rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro duomenimis, rajone tikrinama apie 20 maudyklų kas mėnesį), situacija gali keistis per keletą dienų. Liepos mėnesį atlikto patikrinimo metu nustatyta, kad visose maudyklose maudytis galima. Tačiau atsigaivinti norintys žmonės turėtų būti atidūs ir nesimaudyti žydinčiuose vandens telkiniuose.  Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stebėseną, Evelina Kimsė priminė, kad vandens žydėjimas – tai dumblių dauginimasis. Jais pasidengia visas vandens paviršius, jaučiamas nemalonus kvapas. Tokiame telkinyje maudytis nerekomenduojama, nes žydintis vanduo gali sukelti alergines ligas, viduriavimą ar net vėmimą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų