Mano žingsniai – mano sveikata

Po 10 000 žingsnelių – kasdien. Po 10 000 žingsnelių – kasdien.

Jolita STANKAITIENĖ

LSB Ukmergės skyriaus pirmininkė

Vos tik sumažėjo karantino suvaržymų, startavome vykdydami Ukmergės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos finansuojamą projektą.

Su šūkiu „Mano žingsniai – mano sveikata“ patys pradėjome eiti 10 000 žingsnelių kasdien.

Mintis skaičiuoti žingsnius atsirado Japonijoje 1960 m. 1964 m. per Olimpines žaidynes Japonijoje pasirodė prietaisas, skatinantis sąmoningai rūpintis sveikata, „Manpo-Kei“ (japoniškai „man“ reiškia 10 000, „po“ – žingsniai, „kei“ – matuoti). Šis prietaisas tapo pirmuoju pedometru. Buvo paskaičiuota, kad jeigu vietoj per dieną vidutiniškai nueinamų 4 000 žingsnių žmogus nueitų 10 000, tuomet papildomai sudegintų 500 kcal. Prietaisas susilaukė didžiulės sėkmės.

Dalyvaudami šiame projekte norime pagerinti savo fizinę formą, todėl stengiamės bent tris kartus per dieną vaikščioti pakankamai greitu tempu.

Pažintinė paskaita stovykloje nuo ko pradėti, kaip nepakenkti sau ir sulaukti teigiamo rezultato tapo įvadu į tris mėnesius truksiantį eksperimentą.

Ėjimas – geriausia širdies kraujagyslių ligų profilaktika, taip pat veikia kaip antidepresantas. Vaikštant dirba raumenys, kūnas aprūpinamas deguonimi, stiprėja imuninė sistema. Žingsniavimas teigiamai veikia ne tik nervų sistemą, bet gerina virškinimą.

10 000 žingsnių – 7–8 km. Pagyvenusiam žmogui tai – jau nemažas atstumas. Tačiau pasižadėjome eiti tikslo link. Pažadėjome būti patys sau sąžiningi, kasdien vaikščioti ir stebėti sveikatos pokyčius.

Stovykloje po paskaitos apie vaikščiojimo naudą sportavome, maudėmės, gaminome sveiką maistą, žaidėme lauko žaidimus. Judėdami tą dieną padarėme tikrai nemažai žingsnių.

Apie pasiekimus kalbėsime po 3 mėnesių, o dabar norime atsikratyti antsvorio, lėtinių ligų, nugaros skausmų ir kitų negalavimų.

Tikimės, kad pagal projektą 25–30 žmonių sustiprins sveikos gyvensenos žinias, pozityviai paveiks vyresnio amžiaus žmonių pasitikėjimą savo fizinėmis galimybėmis, kad žmonės išsiugdys įprotį pasiekti rekomenduojamų žingsnių limitą, gerti užtektinai vandens, pagerės ištvermė, jėga, lankstumas, koordinacija.

Šeimos narių įtraukimas į šį procesą neišvengiamas, o jeigu liūdna vaikščioti vienam, neturi draugų, siūlome įsigyti augintinį. Jis tikrai privers išeiti pasivaikščioti, nepaisant oro sąlygų ir atstumų.

Kas nori jungtis tokiam tikslui, kviečiame susisiekti su Ukmergės samariečiais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų