Kaimuose planuoja teikti mobilias medicinos paslaugas

Mūsų rajono kaimuose ateityje gali nebelikti medicinos punktų. Vietoje jų gyventojams bus pasiūlytos mobilios paslaugos.

Klausimas dėl Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) medicinos punktuose teikiamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų perorganizavimo kitą savaitę bus svarstomas savivaldybės tarybos Sveikatos ir socialinės paramos komiteto posėdyje.

Po jo turėtų paaiškėti, kiek punktų palies planuojama pertvarka. Preliminariais duomenimis, galvojama ne apie visų, o apie 1–3 punktų darbo modelio keitimą.

Laikinai vykdanti savivaldybės gydytojo funkcijas Edita Balžekienė sakė, kad rajone veikia 16 medicinos punktų, tačiau yra tokių (pavyzdžiui, Liaušių, Šešuolių, Lyduokių), kurie nuo metų pradžios šiemet nesuteikė nė vienos paslaugos ir nepanaudojo jokių priemonių. O punktų patalpas tenka išlaikyti.

Pasak E. Balžekienės, tai – bendra Sveikatos apsaugos ministerijos strategija ir reorganizavimas vyksta ne vien mūsų rajone, bet bendrai šalyje.

Pernai sausį buvo priimtas nutarimas, kuriuo vadovaujantis medicinos paslaugų teikimas turėtų būti maksimaliai optimizuojamas, o ištekliai, skirti infrastruktūros ir personalo išlaikymui, racionalizuojami. Tikimasi, kad reforma užtikrins medicinos paslaugų kompleksiškumą, geresnį prieinamumą bei kokybę.

Planinės paslaugos – į namus

E.Balžekienės duomenimis, kai kurie punktai mūsų rajone nelabai atitinka keliamas higienos normas, yra griūvančių pastatų, kurių šildymo kaštai labai dideli, o ir paslaugų teikiama minimaliai.

Pagal siūlomą projektą, nutolusias vietoves ir toliau aptarnautų šeimos gydytojai bei slaugytojos, jų darbo vieta būtų PSPC. Norėdamas patekti pas šeimos gydytoją dėl ligos diagnozavimo, pacientas turėtų registruotis telefonu ir susitarti dėl vizito. Galbūt į socialinių paslaugų katalogą bus įtraukta pavėžėjimo paslauga, kuria galės pasinaudoti tie, kurie neturi galimybės atvykti į miestą savu transportu.

Prireikus skubios pagalbos ar kritiniu atveju, tam tarnautų specialieji automobiliai. Numačius planines procedūras, tokias, kaip perrišimai, lašinės sulašinimas ar kitos, ambulatorinis gydymas vyktų paciento namuose. Procedūros būtų atliekamos pagal gydytojo sudarytą grafiką. Yra nupirktas vienas automobilis, kuriame bus visos reikalingos priemonės.

„Ta pati slaugytoja, kuri iki šiol dirbdavo punkte, dabar atvyktų pas pacientą į namus“, – sakė E. Balžekienė, atkreipdama dėmesį, kad kai kuriuose punktuose mūsų rajone (pavyzdžiui, Pabaisko, Krikštėnų) jau dabar taikoma tokia praktika, kai ambulatorinės slaugymo paslaugos teikiamos mobiliai.

Kokiu mastu perorganizavimas bus vykdomas mūsų rajone, dar nenuspręsta. Greičiausia pradžioje jis palies tik pavienius punktus, kuriuose paslaugų pastaraisiais metais nebuvo suteikta. Pasak E. Balžekienės, klausimas svarstomas jau ne pirmą kartą. „Iki šiol projektas ne kartą svarstytas komitetuose, bet tarybos taip ir nepasiekdavo“, – sakė ji.

Žmonės patenkinti

Savivaldybės tarybos Sveikatos ir socialinės paramos komiteto pirmininkas Romas Pivoras apie planuojamą reorganizaciją sakė; „Viskas išsispręs diskusijos, kuri vyks per komiteto posėdį, metu. Reikia išanalizuoti, kokiomis aplinkybėmis kiekvienas punktas dirba, tada kai kur bus siūloma paslaugas teikti į namus. Rajone jau yra pavyzdžių – tai Lėno, Petronių, Krikštėnų kaimai, kuriuose paslaugos jau teikiamos mobiliai.“

R.Pivoro teigimu, bendraujant su Lėno gyventojais po paslaugos įvedimo, žmonės ja yra patenkinti, nes nebereikia eiti į punktą, laukti eilėje. Jie paskirtas procedūras užsisako, kai reikia, ir slaugytoja atvažiuoja į namus.

Pasak komiteto pirmininko, ir kitose vietovėse siūlomus pokyčius gyventojai sutinka palankiai: „Manau, tai – geras dalykas, tik nereikia perspausti, kad nebūtų daroma dirbtinai. Reikia žiūrėti kompleksiškai.“ R. Pivoro manymu, prieš priimant sprendimus, viską reikia gerai pasverti. Vietovėse, kur gyvena daugiau žmonių ir punktai veikia, jų naikinti nesiūlys, o kur mažiau gyventojų, bus siūloma pereiti prie mobilių paslaugų.

Tuo pačiu esą reikia stiprinti mobiliąją bazę specialistais, priemonėmis bei įranga, kad atvažiavę pas pacientą „ne tik binto turėtų, bet tikrai galėtų padėti žmogui“.

Aptarnauja daugiau

Ukmergės PSPC vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė atkreipė dėmesį, kad vietovėse, kur įdiegtos mobilios paslaugos, jų suteikiama daugiau nei punktuose.

„Mes žinome situaciją ir žmones, kurie gyvena kaimiškose vietovėse. Dabar pandemija įtakos turi mažiau nei pačioje pradžioje, kai paslaugos buvo ribojamos. Jau galima teikti paslaugas gyvai. Todėl nebūtų galima sakyti, kad paslaugų kai kuriuose punktuose nesuteikta vien dėl pandemijos. Kitur, kur teikiamos išvažiuojamosios paslaugos, pavyzdžiui, Tolučiuose, jų skaičius per tą patį laikotarpį siekia 135“, – paminėjo vyriausioji gydytoja.

PSPC vadovės duomenimis, senyvo amžiaus žmonės, ypač tie, kuriems reikalinga slauga ar priežiūra, į punktus patys neateina. Tad viena iš nesilankymo punktuose priežasčių – sveikatos būklė ir negalėjimas judėti. Kita – susisiekimo problema. Dažnai susisiekimas nepatogus arba jo visai nėra. Be to, gyventojai, turėdami galimybę, renkasi didesnes įstaigas. Pavyzdžiui, Pabaisko gyventojai renkasi miesto polikliniką, kuri yra pakankamai arti, o Šventupės – Vidiškių ambulatoriją, kur dirba ta pati slaugytoja, o sąlygos daug geresnės nei vietiniame punkte.

Todėl, pasak G. Čepienės, tikslinga plėtoti paslaugų į namus spektrą, formuoti daugiau komandų.

Keisis darbo modelis

Pasiteiravus, kaip darbuotojai reaguoja į siūlomus pokyčius, G. Čepienė sakė, kad dauguma juos vertina teigiamai, nes dirbdami punktuose „nemato savo darbo prasmės“ – krūvis nėra išdirbamas, paslaugų spektras mažas. Dėl to kai kurios slaugytojos, pavyzdžiui, Atkočių, pasiprašė perkeliamos į Greitosios medicinos pagalbos skyrių.

Vyriausioji gydytoja tikino, kad su slaugytojomis sudarytų darbo sutarčių nutraukti neketina. Nebent jos pačios taip pasirinktų. „Iš darbo nieko neatleisime, keičiamas tik slaugytojų darbo modelis“, – sakė G. Čepienė.

Jos pastebėjimu, punktų situacija skirtinga. Kai kuriuose paslaugų poreikis yra. Tad reorganizaciją bus siūloma pradėti nuo tų, kur patalpos stovi tuščios, tokių kaip Sližių, Atkočių. Šių vietovių gyventojus jau dabar aptarnauja Vepriuose, Deltuvoje dirbančios slaugytojos. Mano, kad tokiais atvejais išlaikyti patalpas nėra prasmės.

„Šventupės punkto patalpos šiais metais buvo užlietos tris kartus, teko investuoti į remontą, o slaugytoja žmones dažniausiai lanko namuose. Už dviejų kilometrų yra Vidiškių ambulatorija. Laikyti du punktus neracionalu. Jei yra pastatas, dar nereiškia, kad jis teikia naudą“, – kalbėjo G. Čepienė.

Tvirtino, kad paslaugos tikrai nenutrūks, o jų tik daugės. Paminėjo ES projektus, pagal kuriuos ketinama pritraukti lėšų mobilių paslaugų plėtrai. Įstaiga jau pateikė paraišką Norvegijos fondui, kad galėtų vykdyti intervenciją šeimose, kuriose laukiama gimstant kūdikių ar auginami vaikai iki 2-ejų metų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų