Spausdinti šį puslapį

Vaistus, skirtus gydymui tęsti, galima pirkti dalimis

80-metė mūsų skaitytoja sakė esanti neįgali ir nuolat turinti vartoti daug vaistų, tačiau, pasak jos, vaistų išrašymo ir išsipirkimo pagal receptą tvarka pensininkams labai nepalanki.

Senolė pasakojo, kad anksčiau, kai šeimos gydytojas išrašydavo įprastą receptą, pagal kurį paskirdavo vaistus kelių mėnesių laikotarpiui, jis galiodavo ilgą laiką. Ji išsipirkdavo vaistus per kelis kartus.

Senjorės teigimu, pastarąjį kartą, kai gydytojas išrašė elektroninį receptą, vaistininkė nurodžiusi viską išpirkti per kartą, nes receptas esą galioja tik mėnesį. „Net apsiverkiau, – guodėsi moteriškė. – Vaistus, kurie yra kompensuojami, gavau visus, o kitus turiu išsipirkti per vieną mėnesį. Aš negaliu trijų mėnesių normos išsipirkti per kartą, nes nepakanka pensijos.“ Kaip ji suprato, dalį vaistų, kurie liks neišpirkti, ji galės išsipirkti ir kitą kartą, bet šeimos gydytojas turės atnaujinti receptą. Pensininkė nuogąstauja, kad laukia papildomi rūpesčiai registruojantis pas šeimos gydytoją ir prašant perrašyti receptą.

Taip pat sakė, kad kai kurių kompensuojamųjų vaistų, kuriuos ji naudojo iki šiol, dabar nebekompensuoja. Vietoje jų kompensuojami silpnesni. Jaudinasi, kad šie nebus pakankamai efektyvūs ir mano, kad ministerijoje priimami sprendimai, negalvojant apie pensininkus, kurių pajamos mažos. 

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informavo, kad vaistiniai preparatai, kompensuojamosios medicinos pagalbos priemonės ir medicinos priemonės išrašomi užpildant elektroninių receptų formas arba, nustatytais atvejais, popieriniuose receptų blankuose.

Vaistinių preparatų pirmą kartą galima išrašyti gydymo kursui, ūmių ligų atvejais trunkančiam iki 10 dienų, kitais atvejais – iki vieno mėnesio, išskyrus atvejus, kai vaistinio preparato mažiausia vidinė pakuotė yra skirta ilgesniam nei vieno mėnesio gydymo kursui.

„Jei būtina vaistus vartoti ir toliau, įsitikinus, kad jie veiksmingi, galima pakartotinai išrašyti ilgesniam nei vieno mėnesio kursui skirtą kiekį“, – komentuoja SAM.

Anot SAM, medikas, įsitikinęs, kad paskirti kompensuojamieji vaistiniai preparatai yra tinkami gydymui tęsti, gali išrašyti kompensuojamųjų vaistinių preparatų iki 6 mėnesių gydymo kursui su žyma „Gydymui tęsti“, nurodant visam vartojimo laikotarpiui skirtą kompensuojamųjų vaistinių preparatų kiekį.

Ministerijos atsakyme nurodoma, kad ir pagal elektroninį receptą išrašytus vaistus galima išsipirkti dalimis. Tai gydytojas turi nurodyti recepte. Jei norima, kad išrašytą vaistų kiekį pacientas įsigytų dalimis, elektroniniuose receptuose reikia nurodyti ir išdavimų skaičių. Tokiu atveju, pacientas vaistų gali įsigyti kas mėnesį, du ar tris.

 Nekompensuojamųjų vaistų galima išrašyti viename recepte iki 6 mėnesių gydymo kursui reikiamą kiekį, kurį galima įsigyti vienu kartu arba recepte su žyma „Ilgalaikiam gydymui“ – iki 12 mėnesių gydymo kursui reikiamą kiekį.

„Kai išrašomas elektroninis receptas, nurodomas visas gydymui skirtų vaistinių preparatų kiekis, įsigijimo periodiškumas. Jis turi būti toks, kad pacientas vieno įsigijimo metu galėtų įsigyti ne didesnį nei 6 mėnesių gydymo laikotarpiui skirtą vaistinių preparatų kiekį“, – rašoma ministerijos atsakyme.

Primenama, kad išrašydamas vaistų ilgesniam nei 3 mėnesių gydymo kursui, kurį pacientas gali įsigyti vienu kartu, medikas turi tai pagrįsti paciento medicinos dokumentuose.

Medikas gali nuspręsti, kokį vaistų vartojimo kursą paskirti konkrečiam ligoniui, atsižvelgdamas į jo sveikatos būklę, finansines galimybes.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)