Spausdinti šį puslapį

Įtikinti vakcinuotis pavyksta sunkiai

Vakcinavimo skaičiai pastaruoju metu gerokai sumažėję, o įtikinti senjorus skiepytis medikams sekasi sunkiai.

Laikinai vykdanti savivaldybės gydytojo funkcijas Edita Balžekienė sakė, kad praėjusią savaitę nuo COVID-19 paskiepyti 329 ukmergiškiai. Iš jų pirmosiomis dozėmis – 113.

Pasak E. Balžekienės, didžiausia skiepijimo banga Ukmergėje, kaip ir visoje Lietuvoje, buvo vasarą – birželį per savaitę pasiskiepydavo daugiau kaip 2 000 gyventojų.

Iš viso šiuo metu Ukmergės savivaldybėje paskiepyta 63,9 proc. gyventojų. Imunizacijos lygis dabar siekia 69,9 proc. Į šį skaičių įeina visi paskiepyti ir persirgę gyventojai.

Nors prieš metus mokslininkai tikino, kad pasiekus 70 proc. imunizacijos lygį pandemija bus suvaldyta, taip nenutiko – užkrato atvejų nepaliaujamai daugėja, o ligoninės nebesutalpina sunkiai sergančių užsikrėtusių pacientų.

Vienintelis išsigelbėjimas nuo pandemijos – skiepai, tačiau dalis gyventojų jų kategoriškai kratosi.

Šalies medikai buvo paraginti bandyti įtikinti senjorus skiepytis skambinant telefonu. Tačiau panašu, kad tai neveikia.

E.Balžekienė sakė, kad bendraujant su šeimos gydytojais, šie tikina, jog įtikinėjimai neretai žmones net supykdo – medikai buvo ir apšaukti.

Į priminimą teigiamai sureaguoja vienetai. Antai vienos privačios gydymo įstaigos  medikai pasakojo telefonu paskambinę 180-iai dar nepasiskiepijusių vyresnio amžiaus senjorų, kurie yra prisirašę prie jų įstaigos. Rezultatai liūdni – iš to skaičiaus pasiskiepyti sutiko tik 2.

Lietuvoje skelbta ir apie dar liūdnesnę situaciją, kuomet, atlikus 700 telefono skambučių, skiepytis sutiko 4 žmonės.

Vertinant situaciją panašu, kad ir žadami 100 eurų kategorišką nuomonę turinčiųjų neprivilios.

Pasak E. Balžekienės, su vyriausybės pažadėtais pinigais, kuriuos gaus visi  pasiskiepiję 75-erių sulaukę senjorai, būta ir kurioziškų atvejų.

Į vakcinavimo centrą buvo atėjęs žmogus, kuris tikėjosi, kad 100 eurų jam bus sumokėti iš karto po skiepo. Pasakius, kad medikai pinigų nedalija, o pinigai bus pervesti į senjoro sąskaitą, žmogus liko nepatenkintas – apsisuko ir išėjo.

O tuo metu šalyje jau pradedama aktyvi vakcinacija sustiprinančiosiomis vakcinų dozėmis.

Nuo antradienio 18-os metų ir vyresni gyventojai, kuriems po visos vakcinacijos nuo COVID-19 ligos jau praėjo ne mažiau kaip 180 dienų, kviečiami sustiprinti imunitetą dar vienomis – sustiprinančiosiomis – vakcinų dozėmis.

„Comirnaty“ („Pfizer“), „Spikevax“ („Moderna“) arba „Vaxzevria“ („AstraZeneca“) vakcinomis paskiepyti gyventojai revakcinuojami tik „Comirnaty“ („Pfizer“)  vakcina, o „Janssen“ vakcina paskiepyti asmenys sustiprinančiajai dozei gali pasirinkti „Janssen“ arba „Comirnaty“ vakcinas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)