Spausdinti šį puslapį

Užkratas išplito nakvynės namuose

Nakvynės namų gyventojai užsikrėtė – juos tenka izoliuoti.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Nakvynės namų gyventojai užsikrėtė – juos tenka izoliuoti. Gedimino Nemunaičio nuotr.

COVID-19 užkratas išplito Ukmergės socialinių paslaugų centrui priklausančiuose nakvynės namuose. Antradienį paaiškėjo, kad šia liga užsikrėtė 6 iš 16 gyventojų. Buvo priimtas sprendimas visus susirgusius asmenis izoliuoti nakvynės namuose. Izoliuotis privalo ir visi kontaktų turėję šių namų gyventojai.

Ukmergės socialinių paslaugų centro direktorė Kristina Karpovienė pasakojo, kad pirmasis ligos atvejis nakvynės namuose buvo nustatytas praėjusią savaitę, penktadienį.

Tuomet nutarta užsikrėtusį namų gyventoją izoliuoti savivaldybės šiam tikslui parinktoje patalpoje – Veprių mokyklos-daugiafunkcio centro stovykloje.

Penktadienį žmogus buvo atvežtas į stovyklą ir čia nakvojo keturias naktis.

Per tą laiką, atlikus tyrimus kitiems gyventojams, paaiškėjo, kad serga dar penki asmenys. Pasak direktorės, tuomet nutarta visus užsikrėtusiuosius izoliuoti pačiuose nakvynės namuose. Čia jie apgyvendinti atskiruose kambariuose.

Izoliuotis privalo ir su užsikėtusiaisiais kontaktų turėję asmenys.

„Kad nebūtų dvigubų standartų, nutarėme parsivežti ir į Veprius išvežtą žmogų“, – pasakojo direktorė.

Taip pat ji neigė viešumoje paskleistą informaciją, esą į Veprių stovyklą išvežtu žmogumi nebuvo pasirūpinta. Feisbuko žinutėje buvo paskelbta, kad žmogus buvo paliktas be karšto vandens, viryklės bei higienos priemonių.

Reaguojant į šią žinutę, savo poziciją išsakė ir Veprių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Ramutė Liubomirskienė. Ji paaiškino, kad penktadienio vakarą atgabentas COVID-19 liga užsikrėtęs vyras buvo neblaivus ir pridarė nemažai rūpesčių. Jis neužsidengė veido kauke ir garsiai kalbėdamas artėjo link darbuotojos. Nepaisant to, buvo sutiktas svetingai – elektra šildomame pastate šildymas buvo pajungtas visame pirmame aukšte, kuriuo jis ir galėjo naudotis, nes buvo vienintelis gyventojas.

Pasak direktorės, jų įstaiga savivaldybės parinkta kaip vieta saviizoliacijai neturintiems kur izoliuotis ukmergiškiams. Tačiau šios paslaugos prireikia labai mažai kam – maždaug vienam žmogui per mėnesį.

Minėtas asmuo, pasak Veprių mokyklos-daugiafunkcio centro darbuotojų, apie 16 val. atvyko nešinas dviem krepšiais ir tikino maisto turintis ir esą nieko jam nereikia. Pirmadienį jis jau paprašė stalo įrankių, taip pat socialinė darbuotoja jam pristatė maistą...

Ukmergės socialinių paslaugų centro direktorė K. Karpovienė taip pat patikino, kad likimo valiai tikrai nepalikti ir izoliuoti nakvynės namų gyventojai – maisto jiems atnešama į kambarius.

Dėl ligos židinio nakvynės namų patalpos buvo dezinfekuotos, čia darbuotojai laikosi visų nustatytų higienos reikalavimų – dirba su respiratoriais, pirštinėmis, kombinezonais.

Trečiadienio duomenimis, labai sunkių ligonių nebuvo, o keli nejautė jokių simptomų. Pasak direktorės, dar ypatingiau pasirūpinti susirgusiais gyventojais tiesiog neįmanoma. Juk jie suaugę, dirbantys žmonės. Tik priklausantys socialinės rizikos grupei. Tačiau kita vertus labai svarbu, kad šie asmenys liktų izoliacijoje, o ne sugalvotų pažeisti nustatytą tvarką.

Įstaigos vadovės teigimu, per tą laiką, kai šalyje siaučia epidemija, Ukmergės nakvynės namuose tai – pirmas atvejis, kai užsikrėtė daugiau kaip vienas asmuo.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)