Sergamumas artėja prie epideminio lygio

Gripo sezonas šalyje prasidėjo anksčiau, nei įprasta. Mūsų rajone taip pat fiksuojami gripo atvejai, o sergamumo rodiklis yra netoli epideminio lygio.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) skelbia, kad šiemet epideminį lygį yra pasiekusios 22 šalies savivaldybės. Tačiau epidemijos skelbti jos neskuba.

Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė sakė, kad į Ukmergę gripas šiemet taip pat atkeliavo anksčiau, o susirgimų skaičius yra artimas epidemijos lygiui.

Jos duomenimis, vaikų susirgimų rajone skaičius padidėjo iki 468. Diagnozuoti 3 gripo, 22 COVID-19, 443 viršutinių kvėpavimo takų infekcijų atvejai.

Suminis rodiklis 10 000 gyventojų yra 141,56. Epideminis lygis būtų, jeigu šis skaičius siektų 150.

Koks yra bendras suaugusiųjų sergamumas rajone, Ukmergės PSPC duomenų neturi. Į įstaigą, pajutę simptomus, per praėjusią savaitę kreipėsi 195  asmenys, o po savaitgalio per kelias dienas – net 98. „Juntamas sergamumo padidėjimas. Ypatingai sudėtingas laikas būna po savaitgalio“, – kalbėjo G. Čepienė. Ji atkreipė dėmesį, kad žmonės masiškai dalyvauja renginiuose, dažnai neįvertina oro sąlygų ir netinkamai apsirengia eidami į lauką. Dažniausi ligų simptomai – pakilusi temperatūra, gerklės perštėjimas, sloga.

Rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus duomenimis, į ikimokyklinio ugdymo įstaigas savaitės pradžioje atvyko mažiau vaikų nei praėjusią savaitę.

 Priešmokyklinio ugdymo skyriuose: ,,Šilo“ progimnazijoje susirinko 75,9 proc., Užupio pagrindinėje mokykloje – 58 proc. vaikų.

Lopšeliuose darželiuose: ,,Vaikystė“ – 62,8 proc., ,,Buratinas“ – 43 proc., ,,Žiogelis“ – 50,5 proc.,  ,,Saulutė“ – 50 proc., ,,Nykštukas“ – 40 proc., ,,Šilelis“ – 44 proc. vaikų.

Ikimokyklinio ugdymo įstaigose: Vepriuose susirinko 17 proc.,  Sližiuose – 23 proc., Siesikuose – 81 proc., Taujėnuose – 67 proc., Laičiuose – 11 proc., Dainavoje – 75 proc.,  Vidiškiuose – 70 proc., Želvoje – 52 proc. vaikų.

Skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas sakė: „Negalima teigti, kad vaikai stipriai serga, nes lankymas dar papildomai sumažėjęs dėl užpustytų kelių.“ Pasak jo, apie vaikų sergamumą sužinoma informacija tik tada, kai tėvai praneša, tačiau ne visi tėvai tai daro.

Antradienį „Ukmergės žiniose“ rašėme, kad masinio sergamumo per praėjusią savaitę mokyklose dar nepastebėta.

Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad, negalint užtikrinti vaikų mokymą tiesioginiu būdu, mokykla gali prašyti ugdymą organizuoti nuotoliniu būdu arba laikinai nutraukti.

Tokiu atveju mažamečių vaikų tėvai gali gauti nedarbingumo išmoką ir su vaikais likti namuose.

Lietuvoje antradienį buvo fiksuotas pirmasis mirties nuo gripo atvejis. Iki šiol per gripo sezoną buvo fiksuojama nuo 3 iki 26 mirčių.  Kasmet nuo gripo vidutiniškai miršta 8 žmonės.

Šalies gydymo įstaigos gavo daugiau kaip 202 tūkst. gripo vakcinos dozių, skirtų rizikos grupių asmenims. Vakciną gavo maždaug 168 tūkst. gyventojų, priklausančių rizikos grupei. Tai yra 83 proc. visų asmenų, esančių rizikos grupėje.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+1 # Aha 2022-12-21 11:33
Tai gi pagrindiniai virusu platintojai - vaikai ugdymo istaigose.

Tuoj bus vaiku ziemos atostogos ir kris sergamumo skaiciai. Reiketu kylant uzsikretimu skaiciams profilaktiskai ugdymo istaigose savaitei ivesti nuotolini mokyma,po pandemiju turi praktikos kaip tai organizuoti. Ir nebutu jokiu epidemiju.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+3 # Aga 2022-12-21 12:16
O kam? Pinigai gi.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų