Buvusiose Akušerijos skyriaus patalpose gydomi demencija sergantys pacientai

Skyriaus darbuotojų su įkurtuvėmis pasveikinti atėjo rajono vadovai. Skyriaus darbuotojų su įkurtuvėmis pasveikinti atėjo rajono vadovai.

Ukmergės ligoninėje atidarytas atnaujintas atskiras Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus padalinys, skirtas demencija sergantiems pacientams.

Patalpos jam skirtos buvusiame Akušerijos skyriuje, kuris buvo uždarytas praėjusiais metais, nes į jį atvykdavo per mažai gimdyvių. O senyvo amžiau žmonių tik daugėja. Ir kartu daugėja juos lydinčių ligų.

Ukmergės ligoninė skelbia, kad pasikeitusiuose palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugų reikalavimuose numatyta, kad demencija sergančių pacientų slaugos paslaugų teikimas turi būti organizuojamas atskirame, nuo kitų skyrių izoliuotame, specialiai tokių pacientų slaugai pritaikytame skyriuje. Jame paslauga turi būti teikiama ne daugiau kaip 12-ai pacientų, o vienoje palatoje – ne daugiau kaip 2-iem pacientams.

„Įsigaliojus šiai tvarkai buvo nuspręsta perkelti dalį Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus ligonių į buvusio Akušerijos skyriaus patalpas. Čia yra atskiras įėjimas, rakinamos durys, o atlikus būtinus kosmetinio remonto darbus, įrengti neįgaliesiems pritaikyti tualetai, dušai, užraktai languose“, – pasakojo Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka.

Gydymo įstaigoms, neturinčioms šio padalinio, slaugos paslaugų nuo kitų metų teikti nebus galima. Pagal naująją tvarką, nepriklausomai nuo to, kokia liga serga pacientai, jiems bus teikiama palaikomojo gydymo ir slaugos paslauga, jeigu jie negali savimi pasirūpinti ir jiems reikalinga nuolatinė sveikatos priežiūros specialistų priežiūra.

Naujojoje tvarkoje numatyta, kad pacientais rūpinsis daugiau slaugytojų ir slaugytojų padėjėjų.

Papildomai padalinyje įdarbintos gydytojos, 5 slaugytojos bei 6 pagalbinės darbuotojos.

Pasak ligoninės vadovo, daugiau papildomo personalo įdarbinta ir pagrindiniame Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje. Jame šiuo metu gydoma apie 70 pacientų. Kadangi ne visi ligoniai telpa į pagrindinį skyrių 4-ame aukšte, kai kurie guldomi kitų skyrių palatose.

Ligoninės vyriausiasis gydytojas R. Civilka pasakojo, kad visų norinčiųjų būti gydomais šiame skyriuje poreikių patenkinti negalima – vietų trūksta. Pirmiausiai čia guldomi ligoniai, gulėję kituose įstaigos skyriuose, tačiau stacionarų gydymą jiems būtina tęsti. Vietų šiuo metu trūksta ir dėl remonto darbų – remontuojamas Chirurgijos skyrius.

Naujasis Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus padalinys buvo atidarytas sausio 16 dieną. Atidaryme dalyvavo Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas, administracijos direktorius Darius Varnas bei minėto skyriaus darbuotojai. Pasak rajono vadovų, Ukmergė viena  pirmųjų Lietuvoje įvykdė palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugų reikalavimus.

***

Demencija yra sindromas, o ne viena konkreti liga. Demencijai būdingas tam tikras rinkinys simptomų, kurie atsiranda dėl galvos smegenų pakitimų. Dažniausiai ji išsivysto 65-erių metų ir vyresniems asmenims, tačiau demencija nėra įprasto senėjimo dalis. Ne visi vyresnio amžiaus žmonės ją turi. Be to, pasitaiko atvejų, kai demencija išsivysto 40–50-ies metų asmenims.

***

Kiekvienas demencijos tipas turi savas atsiradimo priežastis. Dažniausi jos tipai – tai Alzheimerio liga, kraujagyslinė demencija, demencija su Lewy kūneliais, frontotemporalinė demencija, su alkoholiu susijusi demencija. Riziką išvystyti demenciją turi asmenys, sergantys tam tikromis neurodegeneracinėmis ligomis, tokiomis kaip Parkinsono liga, ar lėtinėmis nervų sistemos ligomis, tokiomis kaip epilepsija.

***

Ankstyvosios demencijos požymiai: silpsta gebėjimas prisiminti neseniai įvykusius įvykius, sunku atlikti kasdienes užduotis, sunku reikšti mintis žodžiu ir raštu, orientuotis laike ar net ir gerai pažįstamoje aplinkoje, sunku adekvačiai vertinti situaciją ar priimti sprendimus (pvz., tvarkytis su pinigais), sunku dalyvauti, sekti pokalbį ar skaityti. Atsiranda nuotaikos ir elgesio pokyčiai, prarandami pomėgiai ar noras veikti ir patirti naujų dalykų, kartojami klausimai ir tos pačios istorijos.

***

Dauguma demenciją turinčių asmenų patiria keletą iš minėtų požymių. Laikui bėgant, jie pajunta, kad savarankiškai atlikti užduotis tampa vis sunkiau. Kadangi demencijos požymiai ir simptomai kinta progresuojant būklei, tiek demenciją turinčiam asmeniui, tiek šeimos nariams gali būti sudėtinga prisitaikyti prie kintančių gyvenimo aplinkybių.

Vėlyvojoje demencijos stadijoje asmuo tampa visiškai priklausomas nuo kitų asmenų. Atmintis yra stipriai pažeista, fiziniai simptomai yra ūmūs, žmogus nesiorientuoja, nebeatpažįsta pažįstamų ir draugų, pasireiškia stiprūs elgesio pasikeitimai, gali pasireikšti agresija.

***

Nėra vaistų, kurie padėtų išvengti demencijos ar sustabdytų jos progresavimą, tačiau kai kurie vaistai gali padėti sumažinti simptomus.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

-3 # Gytis 2023-02-01 14:29
Labai gerai ,ūkiškai tvarkosi, kad nelaiko skyriaus tuščio kai trūksta vietos senukams
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+2 # Vietinis 2023-02-01 14:32
Kaip berėktų ir beverktų supermamytės dėl akušerinio, realybėje mūsų gyventojams slauga žymiai reikalingesnė nes tauta deja sensta o gimdančių mažėja
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+3 # Ona 2023-02-01 21:08
O visas jaunymas isvyksta svetur! BEGA is Ukmerges ir Lietuvos :zzz
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų