Sprendimai pakeitė greitosios pagalbos medikų situaciją

Į greitosios medicinos pagalbos reorganizacijos traukinį pirmieji įšokę Ukmergės paramedikai jau spėjo pajusti pokyčius. Profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės Jolantos Keburienės teigimu, algos padidėjo, sąlygos pagerėjo.

Anksčiau greitosios medicinos pagalbos paslaugą mūsų rajone teikė Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) Greitosios medicinos pagalbos skyrius. Nuo šių metų vasario ši paslauga pradėta teikti centralizuotai – ukmergiškiai prisijungė prie VšĮ Greitosios medicinos pagalbos stoties (Vilniaus GMPS) ir tapo jos dalimi. „Tai yra vienas  iš GMP centralizacijos proceso žingsnių.  Visų šalies GMP stočių sujungimas į vieningą nacionalinę tarnybą turėtų įvykti šių metų liepos 1 d.“, – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos Komunikacijos skyriaus vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis.

Vykdant reorganizaciją vietoje atskirų savarankiškai dirbančių juridinių vienetų, kurių šalyje yra 48, bus sukurta centralizuota GMP tarnyba su penkiais padaliniais Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio regionuose.

Ukmergės rajono savivaldybės taryba, atsižvelgdama į GMP darbuotojų profesinių sąjungų pageidavimą, pernai gruodį pritarė, kad paslaugų teikimo funkcijos nuo vasario 1 d. būtų perduotos Vilniaus GMPS

Paslaugos gyventojams nepasikeitė

Nors pasikeitė darbdavys, GMP paslaugos Ukmergės rajono gyventojams teikiamos kaip ir anksčiau: brigadų skaičius liko nepakitęs, iškvietimai ir toliau vykdomi trumpuoju numeriu 112, brigados budi Ukmergės PSPC patalpose.

Vilniaus GMPS atstovė Dalia Bacevičienė informavo, kad Ukmergės rajoną aptarnaujančios brigados įsikūrusios Ukmergės pastotėje, kurios darbas organizuojamas kaip ir kitų pastočių.

D.Bacevičienės duomenimis, į Vilniaus GMPS perėjo dirbti visi iki tol rajone dirbusių išvažiuojamųjų brigadų darbuotojai. Šiuo metu Ukmergės pastotėje dirba 10 skubiosios medicinos pagalbos specialistų, 2 paramedikai, 6 vairuotojai, 6 paramedikai-vairuotojai.

Patalpas, reikalingas veiklai, Vilniaus GMPS panaudos pagrindais perdavė Ukmergės rajono savivaldybė. „GMPS įrengė GMP automobilių įkrovimo vietas. Pastotės patalpos yra pritaikytos darbui, ateityje remontas bus atliekamas pagal poreikį“, – sakė specialistė.

Sukėlė nerimą

Lietuvos GMP darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ vadovė J. Keburienė prieš prisijungimą darė medikų, dirbančių pirmosios pagalbos teikimo srityje, apklausą. Rezultatai neramino – rodė, kad 26 proc. darbuotojų ruošėsi išeiti iš darbo.

„Beveik trečdalis ruošiasi išeiti, jeigu po greitosios medicinos pagalbos reorganizacijos niekas nesikeis, tai yra nepadidės atlyginimas ir nepagerės darbo sąlygos“, – atliktos apklausos rezultatais dalijosi J. Keburienė. Pasak jos, tai – realus signalas ir ligonių kasoms, ir Sveikatos apsaugos ministerijai, kad reikia bendrai ieškoti sprendimų ir rasti po reorganizavimo lėšų atlyginimams suvienodinti į didesnę pusę bei darbo sąlygoms gerinti.

Dabar, kai ukmergiškiai tapo centralizuotos tarnybos dalimi, jų nusiteikimas keičiasi.

Suvienodino atlygį

Pasiteiravus, ar ukmergiškiams pavyko pasiekti tikslus, kurių siekė prisijungdami, J. Keburienė sako, kad Ukmergės GMP jungėsi su sąlyga, kad darbo užmokestis bus suvienodintas su jungiančiosios įstaigos darbuotojų atlyginimais. „Negali darbuotojas gauti mažesnį atlyginimą negu jo kolega kitame rajone, dirbantis toje pačioje įstaigoje, netgi tame pačiame filiale.“ Pasak jos, lygių galimybių sistema numato, kad už tą patį darbą negali būti mokamas skirtingas darbo užmokestis.

Būtent tai ir buvo padaryta. „Atlyginimai buvo sulyginti su Vilniaus miesto GMP darbuotojų. Kai kuriems padidėjo keliais šimtais eurų“, – sakė J. Keburienė. Tad žmonės yra patenkinti ir motyvuoti dirbti. Tačiau, pirmininkės teigimu, ši sąlyga buvo išpildyta todėl, kad ukmergiškiai suskubo prisijungti pirmieji – to siekė nuo 2016 metų. Jos manymu, vėliau prisijungusiųjų situacija nebus tokia dėkinga.

Vis tik, patikino, kad 8 buvusio Ukmergės PSPC skyriaus darbuotojai, jungiantis prie Vilniaus GMPS, iš darbo išėjo. Priežastys įvairios: vieniems jau suėjęs ar netolimas pensinis amžius, kiti nutarė sunkų, varginantį, fizinių jėgų reikalaujantį darbą pakeisti lengvesniu.

Priklausantieji profesinei sąjungai pagal kolektyvinę darbo sutartį gavo išeitines išmokas už 4 mėnesius, o kurie nėra profesinės sąjungos nariai – už 2 mėnesius.

Darbo sąlygos

Tikimasi, kad, sujungus skirtingus greitosios pagalbos teikėjus į vieną organizaciją, bus optimizuotos administravimo ir valdymo išlaidos, kad daugiau lėšų būtų skiriama GMP brigadoms, šiuolaikiškai įrangai ir infrastruktūrai. Teigiama, kad brigadų darbuotojams bus suvienodintas ne tik darbo užmokestis, bet ir galimybės kelti kvalifikaciją.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, sujungtai GMP tarnybai skirtos ES investicijos siekia arti 50 mln. eurų. Jos bus panaudotos infrastruktūrai ir patalpoms atnaujinti (įskaitant naujus automobilius), skaitmenizavimui, specialistų mokymams ir vairuotojų perkvalifikavimui.

Pasak J. Keburienės, ukmergiškiai paramedikai sąlygų pagerėjimą jau pajuto. „Darbo krūvis susinormalizavo. Darbo nesumažėjo, bet dabar pagelbėja kolegos iš Širvintų rajono“, – pasakojo pirmininkė. Sakė, kad Ukmergėje dieną budi trys ekipažai, naktį – du. Darbuotojai dalyvavo kvalifikacijos kėlimo mokymuose. „Anksčiau per metus negaudavome tiek mokymų, kiek dabar per du mėnesius“, – sakė ji.

Įranga modernizuojama palaipsniui. Jau gautas vienas 40 tūkst. eurų vertės defibriliatorius. „Jaučiame, kad rūpinamasi. Jei sugenda automobilis, yra jam pakaitinis. Taip pat yra ir įrangai“, – pasakojo profesinės sąjungos pirmininkė.

Pasak jos, dabartiniai vadovai dirba tik šioje srityje, todėl geriau supranta poreikį, o centralizuotoje tarnyboje paprasčiau jį ir patenkinti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų