Spausdinti šį puslapį

EXPO 2015 – lietuvės akimis

Turkijos paviljone. Turkijos paviljone.

Nuo pavasario pasaulis seka įvykius EXPO UNIVERSALE 2015, vykstančios Milane. Kadangi gyvenu Prancūzijos pietuose, geresnės progos aplankyti kas 5-erius metus vykstantį renginį negalėjo būti...

Nusprendę, kad rudens pradžia – geriausias metų laikas lankytis Italijoje, kuomet oras dar vasariškas, bet jau nebekaršta, išvykome savaitei į picos ir martinio šalį su bilietais į EXPO 2015.

Paroda pribloškė milžiniška teritorija (milijonas kvadr. m) ir lankytojų gausa. Prie įdomesnių paviljonų: Kazachstano ar Emyratų, Japonijos ar Kinijos, Tailando ar Korėjos eilėse lankytojai stovėjo 2–3 val.

Per dvi parodoje praleistas dienas nuėjom ne vieną dešimtį kilometrų ir įveikėm šimtus laiptų. Pirma diena buvo tikras krikštas ne tik akims – prapliupo liūtis, kuriai stengėmės nepasiduoti eilėje prie Angolos paviljono, draugų rekomenduoto būtinai aplankyti.

Nenusivylėm, nors buvom visiškai permirkę po geros valandos po prakiurusiu dangumi. Tačiau turėjom tik dvi dienas, per kurias norėjom pamatyti didžiąją dalį savo pasiekimus pristačiusių 145 šalių tema ,,Pamaitinti planetą. Gyvybės energija“. Tad iki vakaro džiovintis teko natūraliai, judant po paviljonus ir ekspozicijas...

Man kaip lietuvei knietėjo pamatyti Lietuvos paviljoną. Nors jo architektūra nepasirodė kažkuo išsiskirianti, maloniai nustebino eilutė prie įėjimo. Parodai Lietuva pristatė agrarines tradicijas ir technologines šalies naujoves. Lankytojai galėjo įsigyti sūrių, vyno, blynų, ruginės duonos, tradicinių namudinių dirbinių. Neaplenkėme ir ,,Bernelių užeigos“, kur skaniai lietuviškai papietavome.

Prancūzijos paviljonas taip pat buvo įtrauktas į mūsų lankytinų paviljonų sąrašą. Prancūzija lankytojus pasitinka tradicine BOULANGERIE, kviečiančia paskanauti prancūziškų ragelių, išgerti kavos, bei raudonu naujosios kartos PEUGEOT automobiliu.

Paviljonas, savo architektūra primenantis didelį vyno rūsį, lankytojams suteikė progą aikčioti ne tik dėl nesuskaičiuojamų vyno rūšių, bet ir sūrių, anties kepenėlių...

Rusija parodoje išsiskyrė gigantišku paviljonu su veidrodiniu tiltu, leidžiančiu pažvelgti į EXPO 2015 beveik iš paukščio skrydžio. Rusijos paviljonas daugiau orientuotas į turizmą, skyrėsi ryškiomis spalvomis, muzika ir ekstravagantiškumu.

Italija, parodos šeimininkė, įsikūrusi pačiame EXPO 2015 centre, nuo pagrindinio paviljono į abi puses išsiskleidusi regionų paviljonais, vyno parduotuvėmis, picerijomis. Prie Karališkųjų Rūmų teko laukti 1,5 val. eilėje, kur lankytojus pasitinka veidrodinės salės, parkai, virtuvės subtilybės.

Tikėjomės kažko išskirtinai itališkai įspūdingo, tad nusivylėme, radę neužpildytas erdves, o elektroniniai triukai ir nesužibėjo išskirtinumu.

JAV paviljonas mūsų nesužavėjo, skambiu šūkiu apie rytdienos maistą kviečiantis užsukti. Be B. Obamos paveikslo ir užrašų ant sienų atmintyje nieko daugiau neišsaugojau. Tačiau buvau nustebinta Anglijos paviljone pristatomomis bitutėmis ir begale medaus...

Didžiausio įvertinimo sulaukė Vokietijos paviljonas. Jau prie įėjimo vokiečiai suteikė paslaptingumo, po valandos laukimo eilėje kiekvienam įteikdami į pasą panašią knygelę, kurios viduje – visiškai tuščia. Pasirodo, tai – priemonė ,,seedBoard“, su kuria lankytojai patys galėjo aktyviai dalyvauti vokiečių ,,idėjų lauke“, susipažinti su eksponuojamais objektais ir moderniosiomis informacinėmis technologijomis. Lankytojai žavėjosi vokiečių išmone, dažnai paremta subtiliu humoru.

Šiame paviljone atradome gyvą ir derlingą šalies gamtą, fantastišką augmeniją, naujas idėjas. Pabrėžta, koks yra svarbus atsakingas žmogaus požiūris į gamtą, siekiant užtikrinti rytdienos maitinimąsi.

Gražiausio paviljono titulas teko Azerbaidžanui. Juo Azerbaidžanas mėgaujasi nuo pačių pirmų parodos atidarymo dienų. Italijos spauda jį netgi pavadino EXPO 2015 papuošalu. Efektinga architektūra, išreiškianti tris biosferas, stiklo, plieno ir medžio kompozicija, muzika viliojo tūkstančius lankytojų, kantriai laukusių po kelias valandas eilėje prie įėjimo, kad pasigrožėtų medžio ir spalvų harmonija, šalies kultūros įvairiapusiškumu.

EXPO 2015 – pirma universali paroda Azerbaidžano istorijoje, pranokusi visus lūkesčius ir sulaukusi maksimalaus pripažinimo.

Dana KAMARAUSKIENĖ

Prancūzija

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)