Spausdinti šį puslapį

Ryžosi gyvenimo pokyčiams – pradėjo auginti avis

Gedimino Nemunaičio nuotr. Bandoje daugiausiai – Lietuvos juodmargės. Gedimino Nemunaičio nuotr. Bandoje daugiausiai – Lietuvos juodmargės.

Kauniečiai Vida ir Alfredas Januliai prieš kelerius metus ryžosi dideliems gyvenimo pokyčiams – atsikraustę į Ukmergės rajoną pradėjo auginti avis. Prieš Kalėdas ūkininkai sulaukė didelės staigmenos – net keturių avinukų vados.

Kančiškių kaime 70 avių bandą šiuo metu auginanti Janulių šeima ūkininkauja neseniai. Prieš ketverius metus bandą pradėjo plėsti nuo penkių avių.

Šiuo metu bandoje daugiausiai – Lietuvos juodmargės.

Vida pasakojo, kad iš dabartinės bandos, kad ir kukliai, galima išsiversti. Be to, šeima turi 20 hektarų nuomojamos bei savos žemės. Pagrindines pajamas sudaro skerdienai auginamos avys.

Aveles priduoda nuolatiniams tiekėjams, vilną – supirkėjams. Sako, kad aviena vertinama, brangi mėsa, o vilna šiuo metu gana pigi. Ją pridavus atsiperka samdomo avių kirpėjo paslaugos.

55 metų Alfredo ir Vidos ūkininkavimo pradžia – netradicinė. Į Deltuvos seniūnijoje esantį Kančiškių kaimą atsikraustė iš Jonavos. Prieš tai daug metų gyveno Kaune. Vyras turėjo verslą – yra laiptų meistras.  

Neslepia – gyvenimo pokyčiams pastūmėjo sūnaus negalia. Vaikinas, dabar jau suaugęs, gyvena su tėvais. Vienkiemis jam – tikras gyvenimo džiaugsmas.

Janulienė sako, kad jai, tikrai miestietei, nebuvo lengva išmokti ūkininkavimo paslapčių. Teko pačiai sužinoti labai daug apie avininkystę, nusimanyti apie papildus, pašarus, leisti vaistus, būti prie avelių joms ėriuojantis. O tai nėra labai paprasta. Pavyzdžiui, neseniai per vieną dieną į pasaulį atėjo net trylika ėriukų ir avyčių.

Prieš Kalėdas ūkininkai sulaukė didelio stebuklo – jų avių fermoje į pasaulį atėjo ketvertukas. Šių gyvūnų vadoje  paprastai būna vienas ar du avinukai, trys – retas atvejis, o keturi – didelė retenybė. Gaila tik, kad vienas iš mažylių neišgyveno.

Vida pasakojo spėjanti, kodėl būtent jų bandoje ne viena avelė yra atsivedusi po tris jauniklius, ir net sulaukta ketverto: jų ūkis dalyvavo Veterinarijos akademijos ir  „Kauno grūdų“ naujos produkcijos – papildų bandymuose. 

Tokį pasiūlymą gavo, nes jų ūkis nedidelis, atitiko sąlygas, tiriamas avis laikė atskirai. Spėja, kad būtent dėl naujų papildų avys yra tokios produktyvios.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)