Spausdinti šį puslapį

Garbės piliečio rinkimuose – trys kandidatai

Savivaldybės posėdžių salėje – Garbės piliečių nuotraukos. Savivaldybės posėdžių salėje – Garbės piliečių nuotraukos.

Pasibaigus terminui, kuomet galima siūlyti kandidatus Garbės piliečio vardui suteikti, sulaukta trijų pasiūlymų. Komisija išrinks vieną ir teiks svarstyti rajono politikams.

Šiemet Ukmergės rajono garbės pilietį renkame šeštą kartą.

Pagal galiojančius nuostatus teikti pasiūlymus galima iki einamųjų metų kovo 15 dienos. Iki šios savaitės antradienio vakaro gauti trys pasiūlymai.

Buvusio Seimo nario a. a. Juliaus Veselkos kandidatūrą pasiūlė piliečių grupė – ukmergiškiai Algirdas Kopūstas, Audra Uselienė bei Mindaugas Tamošiūnas.

Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininko Rimvydo Lukošiaus kandidatūrą pateikė Vilniaus apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba.

Jono Basanavičiaus gimnazijos bendruomenė įsitikinusi, kad Garbės piliečio vardo labiausiai vertas pedagogas, mokslininkas biologas, entomologas Giedrius Švitra.

Visuose pasiūlymuose išvardinti kandidatų nuopelnai mūsų rajonui ir Lietuvai.

Ukmergės rajono savivaldybės Personalo ir dokumentų valdymo skyriaus vedėja Zina Kurmelienė sako, kad teikti pasiūlymus galima visus metus, tačiau ukmergiškiai susizgrimba tik artėjant paskutiniam terminui.

„Dar nė karto nebuvo, kad kas nors būtų pateikęs kandidatą gerokai iš anksto, pavyzdžiui rudenį. Ukmergiškiai kažkodėl atidėlioja paskutinėms dienoms, reikia ne vieno savivaldybės priminimo, kad pasiūlymų teikimo terminas eina į pabaigą“, – sako pašnekovė.

Siūlymą dėl šio garbingo vardo suteikimo gali teikti savivaldybės tarybos nariai, nevyriausybinės organizacijos, bendruomenės, gyventojų grupės, kiti juridiniai ir fiziniai asmenys.

Kurmelienė sako, jog gyventojai ne visuomet įsigilina į tai, kad keliant kandidatą reikia vadovautis nuostatais: „Kai kas suprato, kad galima paskambinti telefonu ir pasakyti tik savo siūlomo asmens pavardę ir to užteks“.

Tuo tarpu nuostatuose nurodyta, jog kartu su pasiūlymu turi būti pateikta informacija apie kandidatą: gyvenimo aprašymas, darbų ir nuopelnų Ukmergės rajonui, Lietuvai ir pasauliui aprašymas ir ne mažiau kaip dvi rekomendacijos. Būtinas ir kandidato sutikimas. Jei asmuo miręs, sutikimą turi duoti jo artimieji.

Pagal Garbės piliečio vardo suteikimo nuostatus 15 narių komisija apsvarsto kandidatūras ir, atrinkusi vieną, teikia rajono tarybai. Politikai dar kartą apsvarsto pateiktą kandidatūrą.

Ukmergės rajono garbės piliečio vardas suteikiamas Lietuvos Respublikos ir užsienio valstybių piliečiams už ypatingus nuopelnus ir pastangas bei išskirtinį indėlį į Ukmergės rajono, Lietuvos ir pasaulio, mokslo, švietimo, kultūros, sporto, ekonomikos, socialinio vystymo bei kitas sritis ir aktyvią visuomeninę veiklą.

Garbės piliečio vardo suteikimo ceremonija vyksta tarybos posėdyje. Pagerbtajam įteikiamas specialus ženklas. Apie  šio vardo suteikimo faktą įrašoma rajono garbės piliečių knygoje. Jų nuotraukos iškabintos savivaldybės tarybos posėdžių salėje.

Ukmergė Garbės piliečius renka nuo 2011 metų. Pirmaisiais metais buvo pasiūlyti 7 kandidatai, o garbingas vardas suteiktas tuomečiam Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos Ukmergės skyriaus pirmininkui Alfonsui Bernotui.

Vėliau kandidatų buvo siūloma vis mažiau: vienais metais – keturi, kitais – du, o kelerius metus – vos po vieną.

Ukmergės Garbės piliečio vardas yra suteiktas politikui Vygaudui Ušackui, kalbininkui Zigmui Zinkevičiui, folkloro kolektyvų vadovei Jūratei Martinkutei, muziejininkui Jonui Ženteliui.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)