Pagerbti mamas trukdo vaikų praeitis

Jau šį sekmadienį – Motinos diena. Gedimino Nemunaičio nuotr. Jau šį sekmadienį – Motinos diena. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Šalies Prezidentė kasmet Motinos dienos proga apdovanoja kai kurias daugiavaikes mamas. Tokių nusipelniusių mamų iki šiol turėdavom ir savo rajone. Tačiau šiemet pirmą kartą apdovanojamųjų sąraše kandidačių iš Ukmergės nėra.

Valstybinio apdovanojimo ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalis skiriamas daugiavaikei motinai, pagimdžiusiai ir išauginusiai bei gerai išauklėjusiai 7 ir daugiau vaikų. Tai apibrėžta LR valstybės apdovanojimų įstatyme. Tarp pretendenčių gali būti teikiamos ir daugiau nei 7 vaikus pagimdžiusios mamos, tačiau pagal įstatymą būtent tiek turi būti „gerai išauklėti“. Mat, teikiant apdovanojimui kandidatūrą, kartu teikiamos ir vaikų charakteristikos. O jos, pasirodo, ir gali pakišti koją gauti valstybinį apdovanojimą.

„Būna, kad priežastis ir yra nelabai geri vaikai... Tokiu atveju mamos kandidatūros negalima teikti. Be to, tarp reikalavimų nurodoma ir tai, kad jauniausiam užaugintam ir gerai išauklėtam vaikui turi būti 18 metų“, – sakė savivaldybės Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus socialinės paramos administravimo poskyrio vyr. specialistė Eglė Štarienė.

Mūsų rajone šiemet susiklosčiusi panaši situacija. Nors, anot pašnekovės, daugiavaikių garbaus amžiaus mamų įvairiose seniūnijose nemažai, kliūtis – tam tikri kiti kriterijai. „Kandidatūrų apdovanojimui neteikėm, nes šeimos jų neatitiko: surinkus išsamią informaciją apie kandidates, rasta duomenų apie vaikų teistumus. Taip ir atrašėm Prezidentūrai. Šiemet pas mus pirmą kartą taip yra. Negaliu pasakyti, kas bus kitais metais“, – sako ji.

Galimų kandidačių rekomendacijas, rengiantis apdovanojimams, teikiančios seniūnijos. „Pavyzdžiui, Deltuvos seniūnija dėl vaikų blogos praeities šiemet nieko teikti nerekomenduoja“, – pasakojo E. Štarienė.

Anksčiau šiam valstybiniam apdovanojimui iš rajono buvo galima siūlyti keletą mamų. Pastaraisiais metais kiekviena savivaldybė gali teikti tik po vieną. Mūsų rajone ordinas už ypatingus nuopelnus pernai skirtas Pivonijos seniūnijos Žeimių kaimo gyventojai Janinai Gineikienei, užpernai – Vidiškių seniūnijos Zujų kaimo gyventojai Stasei Dikienei.

Pašnekovės teigimu, yra buvę ir tokių atvejų, kai apdovanoti siūlytos mamos pačios atsisakė šios galimybės. Galbūt, svarsto ji, senolėms nedrąsu vykti į Prezidentūrą ar tiesiog nenorinčios dėmesio...

Taip pat pasakojo, jog rajone – išties didelis sąrašas šeimų, kurios užaugino 5, 6 vaikus. Tačiau tokioms aktualūs ne ordinai, o valstybinė antrojo laipsnio pensija. Ji skiriama daugiavaikiams tėvams, turintiems 5 ir daugiau vaikų. Teikiant šeimą gauti valstybinę pensiją, ji taip pat turi atitikti tam tikras charakteristikas, vaikai irgi turi būti užauginti iki 8 metų ir gerai išauklėti. O šitaip, neslepia specialistė, būna ne visada. 

Apskritai daugiavaike jau vadinama tokia šeima, kurioje yra trys vaikai.

Motinos dienos proga ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu šiais metais numatyta apdovanoti 44 daugiavaikes mamas. Pasak Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos vyresniojo specialisto Pauliaus Kalmanto, teikimus apdovanoti mamas Prezidento kanceliarijai teikia  Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Šis sąrašas yra apsvarstomas ir Valstybės apdovanojimų taryboje.

Apdovanojimų ceremonija rengiama balandžio 29 d. Prezidentūros Baltojoje salėje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų