Spausdinti šį puslapį

Tarp Pietų Korėjoje susitikusių rotariečių – ukmergiškis

Vidmantas ir Janina Pranevičiai Seule, Rotary Konvencijoje. Vidmantas ir Janina Pranevičiai Seule, Rotary Konvencijoje.

Pietų Korėjos sostinėje Seule gegužės 28 – birželio 1 dienomis vyko Rotary Konvencija – kasmetinis, tarptautinis organizacijos narių susitikimas. Tarp 48 000 dalyvių iš 160 šalių susitikime dalyvavo ukmergiškis rotarietis gydytojas Vidmantas Pranevičius su žmona Janina.

Susitikimo dieną Seulo centrine gatve žygiavo visi renginio dalyviai su savo prezidentu K. R. Ravindranu ir 10 milijonų gyventojų turinčio Seulo meru priešakyje.

Apie Konvencijoje Seule nagrinėtas temas ir apie Rotary klubo veiklą Ukmergėje kalbame su Vidmantu Pranevičiumi.

Kiek metų dalyvaujate Rotary klubo veikloje?

Ukmergės Rotary klube esu jau 20 metų. Tiek metų ir mūsų klubui. Rotariečių metai baigiasi birželio 30 d., o nuo liepos 1-osios klubui vadovauja kitas prezidentas. Šiuo metu – Vilius Petrauskas, o nuo liepos 1 dienos prezidentu taps Arnoldas Jonaitis.  Pagal Rotary valdymo sistemą apygardą sudaro nuo 50 iki 100 klubų administracinėje teritorijoje. Lietuva jau turi savo apygardą, nes klubų daugiau nei 50. Anksčiau mes priklausėme Danijos apygardai.

Kokios temos nagrinėtos šių metų susitikime Seule?

Koncentruotas dėmesys į pagrindines temas: žiaurumą vaikų atžvilgiu ir kovą su nepagydoma liga – poliomielitu. Jau vien tokie skaičiai, kad pasaulyje 58 milijonai vaikų negali lankyti mokyklos, 171 milijonas nepakankamai maitinasi, 168 milijonai priversti dirbti, kad padėtų šeimoms, kelia didelį nerimą. Rotariečiai tai traktuoja kaip žiaurų elgesį su vaikais. Kita tema – poliomielitas. Ši liga Pakistane ir Afganistane kelia didelį rūpestį ir rotariečiai diskutuoja apie rimtą pagalbą šioms šalims.

Koks įspūdis dalyvaujant tokio masto renginyje?

Patalpa, kurioje vyko Konvencija, nenusakomo dydžio. Vien plotis apie 200 metrų. Labai profesionaliai įrengta. Pastatas pastatytas prieš metus Seulo parodai. Įdomu buvo stebėti dalyvių aprangą, nes kai kurios delegacijos puošėsi tautiniais drabužiais.

Renginyje sutikau amerikietę, kuri yra kurčia, turi negalią, naudoja du klausos aparatus, mikrofoną, ir atvyko tam, kad, įgijusi patirties, galėtų padėti kitiems panašioje situacijoje atsidūrusiems asmenims. Šiuo metu ji vadovauja specialiai rotariečių grupei.

Seulas žinojo, kad vyksta toks rotariečių renginys. Gatvėse ir parduotuvėse žmonės stebėdavo mūsų simboliką, klausdavo, ar esame dalyviai.

Uždarymo renginyje klausėme reperio Psy „Gangnam Style“ ir visi šokome kartu su juo. Tiek pasaulinio lygio žvaigždžių vienoje vietoje neteko nei matyti, nei girdėti.

Papasakokite apie įspūdžius Korėjoje.

Visų pirma, Pietų Korėja labai įdomi šalis. Mums neįprasta, kad tokiu mastu vyksta statybos, tiesiami keliai, statomi tiltai. Tiesiog kitokia valstybė.

Ypač įdomu tai, kad garbingiausia profesija Korėjoje – mokytojo. Juo tapti nėra lengva, bet tapus – pagarba išlaikoma iki gyvenimo pabaigos. Reklama ir visi užrašai Seule – korėjiečių  kalba.

Gyvena korėjiečiai labai mažuose plotuose. Pavyzdžiui, pasakojo apie 100 kv. m butą, kuriame – 7 kambariai.

Ypač buvo malonu sutikti Seule ukmergiškį Martyną Kiškį, kuris, baigęs mokslus, darbuojasi informacinių technologijų srityje. Su savo drauge korėjiete Ožin parodė Seulo didybę ir grožį, papasakojo apie kasdienį gyvenimą šiame „super mieste“.

Atostogauja korėjiečiai 3-4 dienas per metus. Darbas – šventas dalykas. Paslaugumas ir dėmesys užsieniečiams – didžiulis. Sąžiningumas – nematytas.

Šios kelionės metu aplankėte ir Japoniją. Kuo sužavėjo ši šalis?

Tai labai įdomi valstybė su fantastiškais keliais. Ar įsivaizduojate 8 aukštų sankryžą? Viskas tobula. Istorija byloja, kad 1923 m. vykęs drebėjimas sugriovė 80 proc. Tokijo miesto. Viskas atstatyta. Bet japonai skaičiuoja, kad tokie drebėjimai vyksta kas 100 metų, todėl jie gyvena, nuolat tam ruošdamiesi.

Japonijoje gyvena 120 milijonų gyventojų, o, pavyzdžiui, Rusijoje 140 milijonų. Bet ploto atžvilgiu Japonija 45 kartus mažesnė. Ir tik 30 proc. teritorijos tinka gyventi.

Tai unikali šalis. Tvarka, švara ideali. Mokiniai vaikšto su uniformomis, kojinės ir bateliai taip pat visiškai vienodi. Kalba tik japonų kalba. Japonai keliauja dažniausia tik savo valstybėje, užsieniečiai – tik su gidais, kalbančiais ir japoniškai. Užrašai visur tik japonų hieroglifais. Atostogos kaip ir Korėjoje – 3–4 dienos per metus.

Moterų atlyginimas ten 30 proc. mažesnis už vyrų ir karjerą padaryti tiesiog labai labai sunku.

Ką asmeniškai Jums duoda dalyvavimas rotary veikloje?

Esu labai patenkintas, kad jau dvidešimt metų esu šios šeimos narys. Turėjau galimybę pažinti puikių medicinos srities specialistų, kelti kvalifikaciją Vokietijoje, JAV, Norvegijoje ir kitose šalyse. Įgijau daug draugų Lietuvoje ir užsienyje.

Įvertinau, ką reiškia įgyti pasitikėjimą, susietą su Rotary vardu, ir esu pasiruošęs vykti į pagalbos misijas, kur bus reikalinga mano, kaip gydytojo, patirtis ir kompetencija.

Linkiu, kad ateitis pakviestų į dar nepažintas erdves, kad gyvenimo iššūkiai teiktų prasmę kasdienos žingsniams.

Lina SUKACKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)