Spausdinti šį puslapį

Ukmergiškį užvaldė peilių aistra

Lietuvos peilių meistru vadinamo Andriaus Tričiaus gaminamų peilių „TRC knives“ ženklas siejamas su kokybe pasaulinėje rinkoje. Autorės nuotr. Lietuvos peilių meistru vadinamo Andriaus Tričiaus gaminamų peilių „TRC knives“ ženklas siejamas su kokybe pasaulinėje rinkoje. Autorės nuotr.

Ukmergiškis Andrius Tričius yra vienas iš nedaugelio peilių gamybos atstovų Lietuvoje. Kažkada peilius gaminęs tik laisvalaikiu, šiandien 36 metų vyras – puikiai žinomas visame pasaulyje. Anot Andriaus, pagaminti profesionalų ir geros kokybės peilį yra ilgas ir sunkus darbo procesas.

Esate vienas iš nedaugelio peilių gamybos atstovų Lietuvoje. Kaip kilo tokio neįprasto verslo idėja?

Aistra peiliams prasidėjo prieš 10 metų, kai draugas padovanojo man peilį. Pasinaudojęs juo kurį laiką supratau, kad peilis toli gražu nėra tobulas, norėjosi kokybiškesnio daikto.

Ieškodamas internete supratau, kad geros kokybės peilis kainuoja tikrai daug, todėl nusprendžiau pamėginti pasigaminti pats. Tiesa, pirmasis mano pagamintas peilis taip pat nebuvo tobulas. Dabar jau galiu pasakyti, kad pagaminti tikrai geros kokybės gaminį reikia žinių, patirties, geros įrangos, gerų medžiagų ir didelių pastangų.

Ar šis verslas paklausus Lietuvoje?

Deja, didžioji dalis peilių iškeliauja į užsienį, tačiau ir Lietuvoje tikrai yra mėgėjų, kuriems kokybė ir išbaigtumas yra prioritetai renkantis peilį.

Ar galėtumėte pasakyti, kad esate pripažintas užsienio rinkoje? Kiek laiko užtrunka užsitarnauti gerą vardą ir kolegų pagarbą?

Manau, kad būtum pripažintas dėl kokybiško gaminio, reikia daug laiko. Šioje rinkoje esu dešimtmetį ir jau galiu drąsiai teigti, kad „TRC knives“ ženklas yra siejamas su kokybe pasaulinėje peilių gamintojų rinkoje.

Kurioje šalyje Jūsų peiliai labiausiai vertinami?

Išskirti vieną šalį būtų sunku, nes prekiaujame pasaulinėje peilių rinkoje. Tačiau didžioji peilių dalis iškeliauja į Europą.

Esate minėjęs, kad darote ir peilius pagal specialius užsakymus. Kokiu tikslu klientai dažniausiai įsigyja Jūsų peilius?

Tikslai būna labai įvairūs. Dažniausiai turbūt medžioklei, turistiniams tikslams, išgyvenimo žygiams, žvejybai. Neretai susiduriame ir su kolekcionieriais, kurie peilius perka savo kolekcijoms papildyti.

Kiek laiko užima pagaminti geros kokybės peilį? Ir kas atima didžiausią laiko dalį – kas sudėtingiausia?

Peilio gamyba yra ilgas ir kruopštus darbas. Gamyba užtrunka apie 10–12 valandų, priklausomai nuo modelio. Sudėtingiausias ir pats svarbiausias etapas yra grūdinimas, nes netinkamai užgrūdintas peilis gali būti trapus kaip stiklas arba nepakankamai kietas. Reikia pagauti aukso viduriuką. Tai didelio tikslumo reikalaujantis procesas.

Jūsų prekės ženklo „TRC knives“ peiliai siejami su aukšta kokybe. Iš kokių medžiagų jie gaminami?

TRC peilis yra sudarytas iš 3 dalių: geležties, rankenos ir dėklo. Visoms trims dalims yra naudojamos skirtingos medžiagos. Geležtėms naudoju grūdintą plieną. Grūdinimas atliekamas profesionalų specialiomis sąlygomis. Rankenos gaminamos naudojant G-10, mikarta vadinamas medžiagas arba anglies pluoštą, dėklai – naudojant plastiką arba aukščiausios kokybės odą. Kiekvienas dėklas gaminamas pagal tuos ašmenis, kuriems bus naudojamas.

Viename interviu minėjote, kad visa šeima prisideda prie šio verslo.

Turiu du mokyklinio amžiaus sūnus. Jie domisi peiliais bei jų gamyba ir laisvu nuo mokslų laiku man noriai padeda.

Kokios, Jūsų nuomone, yra sėkmės lydimo verslininko charakterio savybės?

Ryžtas, įžvalgumas, gebėjimas mąstyti kitaip ir, be abejo, talentas.

Gal galėtumėte duoti patarimų jauniems, dar tik pradedantiems verslininkams, kuriems neužtenka ryžto žengti svajonės link?

Pirmiausia – pačiam patikėti būsimo verslo sėkme ir įdėti visas įmanomas pastangas, nenuleisti rankų iškilus sunkumams. Kiekvienas verslas reikalauja įdirbio ir patirties.

Galbūt turite naujų idėjų verslui plėtoti?

Kad verslas būtų sėkmingas, visuomet reikalingos naujos idėjos. Artimiausiu metu planuojame įeiti į naują rinką, t. y. paleisti virtuvinių peilių liniją. Ties tuo šiuo metu ir dirbame.

Neseniai dalyvavote peilių parodoje Helsinkyje. Kokie įspūdžiai?

Helsinkio peilių parodoje dalyvauju jau trejus metus. Čia susirenka patyrę peilių gamintojai iš viso pasaulio ir dalinasi patirtimi. Teko bendrauti su gamintojais, kurie tuo užsiima jau 30 metų ir yra sukaupę didelį žinių bagažą, todėl kasmet grįžtu pasisėmęs naujų idėjų ir įkvėpimo.

Dėkoju už pokalbį.

Lina JABLONSKYTĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Susiję įrašai (pagal žymę)