Spausdinti šį puslapį

Rugsėjo 1-osios puokštė – be pompastikos

Gytė Veršilė aiškino apie puokščių kūrimo meną. Autorės nuotr. Gytė Veršilė aiškino apie puokščių kūrimo meną. Autorės nuotr.

Artėjant Rugsėjo 1-ajai verta pagalvoti apie puokštę mokytojui. Gėlių salono „Floros studija“ savininkė Gytė Veršilė sako, kad ir šiai puokštei tinka visos floristikos taisyklės, tačiau ji išsiskiria kuklumu.

G. Veršilė sako, kad net nedidukė gėlių kompozicija gali būti „įkrauta“ tiek informacijos, kad ją pažiūrėjęs suprastum, kokia proga ji bus dovanojama.

Pagal formą puokštes skirstomos į dvi pagrindines grupes: apvalios ir aukštos. Norint puokštę apibūdinti dar aiškiau, įvardijama, ar ji laisvo stiliaus, ar konkretaus, labiau pabrėžto.

G. Veršilė pasakoja, kad priimdama užsakymą pasiteirauja, kokia proga puokštė užsakoma – jubiliejaus, vestuvių, gimtadienio, o gal Rugsėjo 1-osios.

„Bene visas gėlių rūšis galima pritaikyti įvairiausioms progoms. Tačiau tuomet paisoma kitų kriterijų“, – sako pašnekovė. 

Norint pabrėžti šventės išskirtinumą, pavyzdžiui, jubiliejaus, tai labiau atspindės aukšta, solidi gėlių puokštė. Gimtadieniams, draugams, šeimos šventėms paprastai renkamasi mažesnes, kuklesnes, apvalesnių formų.

Moteriškos ir vyriškos

Svarbu ir kiti kriterijai – moteriai skirta gėlių puokštė skirsis nuo komponuojamos vyrui tiek dydžiu, forma, tiek spalvine gama.

Padovanoję vyrui ilgakotę, griežtesnio stiliaus puokštę, neprašausite pro šalį. O apvali, laisvesnio stiliaus, ryškesnė ir margesnė spalvine gama ar, atvirkščiai, pastelinių spalvų kompozicija labai tiks moteriai.

Ne paskutinėje vietoje ir asmens, kurio rankose ji atsidurs, amžius.

Rugsėjo 1-osios puokštė

Dauguma vardintų patarimų tinka ir Rugsėjo 1-osios puokštei. Prieš užsakant ar pačiam komponuojant gėles mokytojui, reikėtų prisiminti, kad ji neturėtų išsiskirti iš kitų moksleivių atneštų gėlių, jų nustelbti. Šios puokštės paskirtis – ne nustebinti kitus, o pagerbti savo mokytoją.

Kokios gėlės labiausiai tiktų puokštei, skirtai mokytojui dovanoti pirmąją mokslo metų dieną? Floristikoje vyrauja ir metų laikams taikomi reikalavimai, taigi visada pataikysime į dešimtuką, dovanodami tuo metu gėlynuose žydinčias gėles.

Rudenį gamtoje vyraujančios natūralios gelstančių lapų paletės tonai gali „subėgti“ ir į komponuojamą gėlių puokštę.

Tradiciškai ar naujoviškai?

Be tradiciškai Rugsėjo 1-osios simboliu laikomų gėlynuose tuo metu žydinčių kardelių, astrų, šiai puokštei tiks ir saulėgrąžos, monbretės, jurginų žiedai. Pastarieji šiuo metu sparčiai lipa ant pjedestalo.

Kaip ir chrizantemos, kurių lietuviai dar privengia šventiškose puokštėse, laikydami jas liūdnomis gėlėmis. Pasirodo, be reikalo – kitų kraštų floristikoje ji labai populiari. O spalvų ir žiedų formų yra tokių įvairių, jog dažnas net nustebs sužinojęs, kad tai chrizantema.

Nors rožės laikomos universaliomis gėlėmis, tinkančiomis kiekvienai progai, užsisakantiems Rugsėjo 1-osios puokštę gėlių salone, visgi vertėtų neapsiriboti paskubomis „nugriebtu“ jos žiedeliu, o pasidairyti atidžiau. Geltonų, oranžinių atspalvių gerberos, astromerijos, hortenzijų žiedynai puikiausiai tiks ir pirmosios mokslo metų dienos šventei.

Tačiau nereikėtų pamiršti, kad ji neturėtų atrodyti tarsi įmantri jubiliatui skirta ar vestuvinė puokštė. Labiau tiks kuklesnė – ir dydžiu, ir aksesuarais. Tam puikiausiai tiks ir keletas žiedelių, perrištų dailia juostele.

Kad neprašautume pro šalį

Pačiam rišant puokštę verta žinoti, kad dvi ar trys skirtingos spalvos šiuolaikinėje floristikoje laikoma puikiu sprendimu. Ir visai nebūtina, kad tos spalvos tarp savęs derėtų.

Pagrindiniam spalviniam akcentui tinka visos ryškios vaivorykštės spalvos. Pavyzdžiui, vienoje kompozicijoje kuo puikiausiai „sutiks“ raudona, mėlyna ir oranžinė arba geltona, žydra ir violetinė. Jos nepagadinsime ir papildę visais šių pagrindinių spalvų atspalviais ir tonais. Daugiau kaip trys pagrindinės joje išryškintos spalvos – tai jau floristikoje laikoma komponavimo neišmanymu, neskoningumu.

Pradedančiajam su pernelyg daug gėlių rūšių neverta rizikuoti. Nebūtina į puokštę sukaišioti visus žiedus, kuriuos nusipirkote ar prisiskynėte gėlyne ar pievoje. Geriau laikytis principo „laiku sustoti“ nei perkrauti puokštę gausybe skirtingų rūšių žiedais.

Aksesuarai – kompozicijos druska

Aksesuarų, naudojamų floristikoje, mados taip pat nestovi vietoje. Sumanymas papildyti ją akcentais pavyks, jei šios priemonės tik pabrėš gyvus žiedus, bet neužgoš jų.

Pastarųjų kelerių metų tendencijos naudoti puokštėse natūralias medžiagas – javų varpas, riešutus ar jų kevalus, egzotiškus kankorėžius, lotoso ar medvilnės dėžutes – išlieka.

Floristikos naujovė – kompozicijose naudojama tekstilė: lengvi nėriniai, linas, iš siūlų išnarstyti aksesuarai.

Vadinamasis tampomas popierius, visokie celofanai telieka praeity. Gal kokią pateisinamą priežastį celofaninei pakuotei ir galima būtų sugalvoti...

Nebent jei tikrai žinote, kad jūsų sveikinamas asmuo gaus gausybę gėlių ir kraus, kraus, kraus tas puokštes ant rankos... Tuomet celofanas atliktų jei jau ne estetinę, tai apsauginę funkciją.

Kad džiugintų ilgiau

G. Veršilė atskleidė keletą gudrybių, padėsiančių gėlėmis džiaugtis ilgiau – jos nuvys ne taip greitai.

Sukomponavus puokštę floristai pataria nekirpti visų kotų horizontaliai. Kur kas naudingiau visą ryšelį apačioje nupjauti įstrižai, kad pamerkus į vazą gėlių kotelių galai neprisispaustų į dugną.

Mat ne visos gėlytės vandenį siurbia vienodai – vienos „geria“ visu kotu, o kitos tik pjūvio vietoje atsivėrusiais kapiliarais. Be to, į prispaustus prie dugno kotelius kaipmat įsiveis bakterijos, kotai apgleivės, pradės pūti.

Kad vanduo vazoje neužrūgtų, jį reikia kasdien keisti. Ant stiebų esančius lapus, kurie pamerkus panyra į vandenį, nuskabykite.

Jei kompozicijoje naudojamos hortenzijos, patariama jų galus stipriai padaužyti... plaktuku. Nebijokite, jos ne tik ištvers „mušimą“ – net atsidėkos ilgesniu žydėjimu.

Maža to, su gėlėmis floristai nebijo pasielgti dar drastiškiau. Lepių šiltnamio gėlelių kotus beveik iki pat žiedo akimirksniui pamerkia į beveik verdantį vandenį. Tikina, kad tokioje apie 90°C temperatūroje gėlė „užsikonservuojama“ ilgesniam žydėjimui.  

„Vandeniu apipurkšti galima tik lauko ar darželio gėlių puokštes. Tačiau taip tikrai pakenksite atvežtinėms, parduotuvėje pirktoms – jos juk šiltnamiuose augdamos lietaus nematė. Ne veltui sakoma: lepus kaip šiltnamio gėlelė“, – sako pašnekovė. 

Floristai pabrėžia, kad puokštė turi pradžiuginti ne tik gaunantįjį. Dovanoti tokias gėles ar jų kompoziciją, kuri ne prie širdies pačiam, neverta. Geriau ne visas floristų sugalvotas „taisykles“ išpildysite, tačiau dovana bus nuoširdi.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Susiję įrašai (pagal žymę)