Spausdinti šį puslapį

Gyvūnų globėjams – sunkus metas

Savanoriškai dirbančio „Klajūno“ komanda beglobiams gyvūnams skiria savo laiką ir rūpestį. Asmeninio archyvo nuotr. Savanoriškai dirbančio „Klajūno“ komanda beglobiams gyvūnams skiria savo laiką ir rūpestį. Asmeninio archyvo nuotr.

Po švenčių padaugėjo be namų likusių gyvūnų. Dalis pabėgo, išsigandę fejerverkų, kiti, iš pradžių tarnavę kaip dovana, netrukus buvo tiesiog išmesti... Šį laikotarpį gyvūnų globėjai vadina tragišku metu.

Beglobiais, šeimininkų paliktais šunimis, katėm rūpinasi VšĮ „Klajūnas“. Jos vadovė Ilma Germanienė sako, jog atsirandančių vis naujų tokių gyvūnų skaičius priklauso ne tik nuo natūralių gamtinių procesų, bet ir nuo to, „kiek tą mėnesį švenčių“.

„Gruodis, sausio pradžia mums – tragiškas metas. Dabar ypač daug išmestų, paliktų ar išsigandusių fejerverkų ir iš namų tiesiog pabėgusių augintinių“, – teigė ji. Pranešimų apie tokius „pabėgėlius“ „Klajūnas“ sulaukia iš gyventojų, o ir patys šeimininkai, ieškodami savo keturkojų, skambina teirautis. Telefonas sausio 1-ąją, sako pašnekovė, buvo perkaitęs...

„Ištrūkusių šunų po Naujųjų metų – be proto daug. Jie labai bijo šitų garsų, gali apimti baisi isterija. Vienas didelis vilkinis šuo net grandinę nutraukė“, – pasakojo I. Germanienė. Šiomis dienomis, anot jos, šeimininkai atsiima įstaigos savanorių priglaustus jų gyvūnus: „Bet dar turim kelis „pabėgėlius“. Jei šuo prižiūrėtas, kailis iššukuotas – žinom, kad naminis ir jo ieškos. Tačiau tikrai ne visi turi tikrus namus...“

Po švenčių atsikrato 

Kai kuriuos „Klajūną“ pastaruoju metu pasiekusius gyvūnus moteris vadina „nereikalingomis dovanėlėmis“. Jei Kalėdoms suaugusieji norėjo vaikams padaryti staigmeną, vėliau suprato, kad namie jai – ne vieta...

„Po švenčių labai pasijuto, kad gyvūnai tiesiog nebereikalingi, – apgailestauja ukmergiškė. – Prieš Kalėdas daug kas skambino – mums reikia mažiuko kačiuko, šuniuko... O po Naujųjų pasipylė: neva rastas kačiukas, šuniukas. Kai kuriuos, kurie mūsų buvo dovanoti jų pageidavusiems žmonėms, dabar galima rasti internete kaip atseit pasiklydusius.“

Būtina tvarkyti

Su šia gyvūnų globos įstaiga bendradarbiauja miesto seniūnija. Ji rūpinasi beglobių – valkataujančių, be šeimininkų likusių – gyvūnų gaudymu. Juos pristato į „Klajūną“. Šiam, anot vadovės, skiriamos minimalios lėšos gyvūnų priežiūrai.

Rudenį „Klajūnas“ įsigijo patalpas – keletą buvusių garažų – III Antakalnyje, kuriuos savivaldybė pardavinėjo aukcione. „Nupirkom už 4000 eurų. Tai – mūsų pačių surinkti pinigai ir mums padėjusių gerų žmonių lėšos“, – rėmėjams dėkinga I. Germanienė.

„Kiek išeina, įstaigos veiklai skiriam savo lėšas. Ir paramos sulaukiam: gyvūnus mylintys žmonės padeda, kai kurie iš paskutinių santaupų kelis eurus paaukoja“, – teigė ji. „Klajūnas“, sako vadovė, išgali globojamus gyvūnus išmaitinti, gydyti. Tačiau – tik tiek.

„Patalpas, kad būtų tinkamos sąlygos globos namams, būtina tvarkyti. Reikia keisti stogą, duris, apšiltinti sienas, įrengti voljerus, nes dabar temperatūra ten tokia pati kaip lauke. Savivaldybė nelabai mums nori padėti, nes mes – ne jos įmonė, esam savanoriška pelno nesiekianti organizacija. Norim suremontuoti, kad būtų bent minimalios galimybės gyvūnams gyventi“, – pašnekovė prisipažįsta turinti vilties, jog galbūt „Klajūnui“ nors po truputį pagelbėtų Ukmergės įmonės.

Dėkinga geradariams

„Dabar ten likę vos keli gyvūnai – didžiuliai šunys, kurie gali lauko sąlygom gyventi. Savanoriai važiuoja po du kartus per dieną, veža maisto, šiltą vandenį, pakloja šiaudų, – pasakojo ji. – Nemažai gyvūnų prieš žiemą savo namuose priglaudė mūsų savanoriai, laikinai pagloboti apsiima ir gyventojai, ypač kaime. Viena moteris paėmė net tris katytes. Tačiau žmonės nelabai nori jų pasilikti.“

I. Germanienė taip pat dėkinga parduotuvei „Rimi“, kuri kiekvieną mėnesį organizacijai padeda gyvūnams skirtu maistu, priemonėmis. Pagalbą neseniai pasiūlė ir „Narbuto“ gamykla. „Jų skirtos medžiagos labai pravers, kai, atšilus orams, pradėsim įrenginėti patalpas“, – džiaugiasi moteris.

Kreipėsi į savivaldybę

Labiausiai, sako ji, dabar baiminamasi ateinančio kačių morčiaus meto, nes „ir vėl visi kačiukai greičiausiai keliaus į „Klajūną“. Pasakojo apie kituose miestuose ne pirmus metus įgyvendinamą programą „Pagauk – sterilizuok – paleisk“. Ši programa, vykdoma ir užsienio šalyse, skirta humanišku būdu mažinti benamių kačių populiaciją. Benamės katės yra gaudomos, sterilizuojamos veterinarijos klinikose, vakcinuojamos ir paleidžiamos į tą pačią teritoriją.

Ukmergiškė kreipėsi į savivaldybę su raštišku prašymu bent kiek nors finansiškai prisidėti prie galimybės įgyvendinti šią programą ir pas mus. Taip pat viliasi, jog bus atsižvelgta į siūlymą, kad mikrorajonuose atsirastų bent po keletą konteinerių, skirtų šunų ekskrementams.

„Reikėtų mesti į specialias šiukšliadėžes, o metam į paprastus konteinerius, nes nėra kur... Atsakymų šiais klausimais dar nesulaukėm, bet buvo pažadėta svarstyti“, – sakė pašnekovė.

 

***

* „Klajūno“ globoje per neilgą įstaigos darbo laikotarpį jau buvo apie 140 gyvūnų. Dauguma šiandien gyvena juos laikinai priglaudusių arba visam laikui savo rūpestį ir meilę dovanojusių žmonių namuose.

* Lankantis vaikų darželiuose ir mokyklose, aiškinama vaikams ir jaunimui apie atsakingą gyvūnų priežiūrą, savanoriavimo naudą.

* „Be žmonių gerumo ir paramos mes nepajėgūs ką nors pakeisti... Mums reikalinga pagalba daiktais, maisteliu gyvūnams; globėjai, galintys bent laikinai suteikti jiems namučius“, – sako savanoriškos veiklos pagrindais veikiančios įstaigos vadovė.

* Dėkoja galintiesiems paremti finansiškai: VšĮ „Klajūnas“, sąskaitos Nr. LT06 7300 0101 4589 1634, įmonės kodas 304173981, PayPal: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

* Susisiekti galima tel. 8 684 39570, el. paštu vsiklajūŠis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. bei feisbuko puslapyje „Gyvūnų globos namai „Klajūnas“.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)