Spausdinti šį puslapį

Laimės paieškas galima pradėti ir nuo pirties

V. Naraškevičius – profesionalus pirtininkas. Gedimino Nemunaičio nuotr. V. Naraškevičius – profesionalus pirtininkas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Mūsų mieste neseniai įkurtas Ukmergės pirties klubas. Jo įkūrėjas Valmantas Naraškevičius tiki, kad pirtis – tikras sveikatos lobis, kad tai anaiptol ne tik maudynės, o sveikos gyvensenos ugdymas, asmeninio tobulėjimo vieta.

V. Naraškevičius – profesionalus pirtininkas. Nors šios profesijos kol kas jokia mokykla nemoko – formalios programos nėra, tikrais specialistais norintys tapti pirtininkai randa kur semtis žinių ir studijuoja privačiose mokyklose.

Vyras pasakojo, kad pirmoji ir vienintelė televizijos laida pirties mylėtojams „Vantos lapas“ – debiutavo būtent jo pirtyje Vilniuje. Mano, kad Lietuvoje yra keli šimtai aktyvių pirtininkų ir daugybė šiuo malonumu besimėgaujančių žmonių.

Pirtis – namo kieme

Ukmergės pirtininkai klubo atidarymą surengė Aguonų gatvėje, Valmanto mamos namo kieme pastatytoje mobilioje pirtyje. Čia buvo pristatytos galimos teikti procedūros – masažai, įtrynimai, įvyniojimai, odos šveitimai, karšto ir šalto vandens kontrastinės procedūros.

Pirtininkas ir pats atlieka procedūras, ir moko šių dalykų į tokius susitikimus atėjusius žmones.

Be to, pirtyje vyksta diskusijos įvairiomis vidinio pasaulio tobulinimo temomis. Kalbama apie sveiką gyvenseną, nagrinėjami laimingo gyvenimo principai.

Kadangi mobili pirtis nėra didelė, vienu metu tokiame renginyje gali dalyvauti iki 8 žmonių.

Klubo įkūrėjas pasakojo, kad ateityje planuojama rinktis nebūtinai šioje, bet ir kitose Lietuvos pirtyse.

Ilgalaikė nauda

Be to, kad yra aistringas pirties mylėtojas, tikintis šių procedūrų teigiamu poveikiu žmogaus kūnui, V. Naraškevičius labai seniai studijuoja ir vidinio sielos pasaulio galias. Save jis vadina laimės treneriu – kaučingo specialistu.

Pašnekovo teigimu, suderinus pirties procedūras ir prasmingas diskusijas, atsipalaidavęs ir įgijęs žinių žmogus iš pirties išeina laimingesnis. Tokie susitikimai vadinami ekologiškos pirties SPA.

Kodėl ekologiškos? Nes, pasak pašnekovo, – žmogus patiria ilgalaikį efektą, ilgalaikę naudą. Ekologiškos pirties procedūromis pasakojo pats susidomėjęs labai seniai, o prieš 7-erius metus tokį klubą įkūrė Vilniuje.

V. Naraškevičius yra ne kartą ir labai sėkmingai dalyvavęs Lietuvoje ir Europoje vykusiuose vanojimo čempionatuose ir net pasauliniame saunos SPA čempionate, vykusiame Austrijoje.

Jei pirtyje būtų vartojamas alkoholis, apie ilgalaikę naudą organizmui esą nebūtų galima kalbėti. Juk kitą dieną žmogus jaustųsi prastai. Taigi alus ir pirtis pašnekovui – visiškai nesuderinami dalykai.

Nevartoja svaigalų

V. Naraškevičius tikina pats visai nevartojantis svaigalų. Tiesa, ligi to ėjo gana palengva. Studijų laikais – inžineriją studijavo Kauno politechnikos institute – buvo pasinėręs į tradicinį to meto studento gyvenimą. Joks vakarėlis buvo neįsivaizduojamas be alkoholinių gėrimų.

Jau tada ėmė galvoti, kad turėtų būti ir kitas būdas linksmai praleisti laiką. 

Bandydamas ieškoti kažko nauja, dar 1986 metais, sako, pirmą kartą suorganizavęs blaivias vestuves.

Vėliau, jau panirus į savęs paieškas lygiagrečiai keitė ir gyvenimo būdą – užsiėmė joga, pamažu visiškai atsisakė svaigalų. Sako tai nutikę ne iš karto: per vieną šventę šiek tiek išgerdavo, per kitą – nė lašo. Taip atėjo suvokimas, kad alkoholis neduoda jokios naudos – geriausia jo atsisakyti visiškai.

Grįžo į Ukmergę

Neseniai V. Naraškevičius grįžo gyventi iš sostinės į Ukmergę. Vilniuje praleido 30 metų, tad tvirtina gimtinėje dabar besipratinantis. Dar sunku priprasti prie mažo miesto privalumų ir trūkumų. „Kol kas dar matau Ukmergę iš šalies“, – sako gyvenimą gimtinėje nutaręs kurti vyras. Neneigia, kad paskata grįžti tikrai nebuvo tik Ukmergės pirties klubas. Tiesiog susiklostė tokios gyvenimo aplinkybės.

Tačiau dėl savo sprendimo nesigaili ir jau spėjo įsitikinti, kad jį ima supti puikūs, gyvenimo prasmę suvokiantys ukmergiškiai.

Vyras stebisi savo mamos, Ukmergėje žinomos aktyvios senjorės, Valerijos Naraškevičienės bičiulių janatviškumu ir žingeidumu. Neslepia, kad su mama jį sieja ypatingai tvirtas ryšys. Vaikystėje buvo apglėbtas begaline mamos meile. Norėtų dabar ja pasidalinti.

Pirties SPA, laimės trenerio paslaugos ar komandos formavimo paskaitos – tėra Valmanto hobis bei širdžiai labai maloni papildoma veikla. Pagal specialybę vyras – inžinierius, užsiimantis mobiliųjų namų gamyba. Tiesa, ir šioje srityje laikosi savo principų – kuria šviesius, paprastus, laimę būsimiems šeimininkams kuriančius namus.

Laimė, pasak ukmergiškio, yra siekimas. Šiuo siekiamybės taku jis pats stengiasi eiti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Susiję įrašai (pagal žymę)