Negandos prislėgė, bet optimizmo nepalaužė

Didžiausias moters įvertinimas – sportiniai apdovanojimai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Didžiausias moters įvertinimas – sportiniai apdovanojimai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Deltuvoje gyvenanti 65-erių Rima Juodienė yra palaidojusi savo dukrą ir du vyrus, prispirta ligų ir skolų, o neseniai žiauriai sumušta. Nepaisant to, moteris tiki, kad vieną dieną užklupusios nelaimės baigsis ir jos gyvenimą nušvies sėkmė.

 

Nors R. Juodienės nelaimių užtektų gal bent dešimčiai moterų, deltuviškė nepraranda optimizmo ir džiaugiasi tuo, ką turi.

Didžiausias šios neįgalios kaimo moters įvertinimas gana netradiciškas – tai sportiniai apdovanojimai.

R.Juodienė aktyviai dalyvauja neįgaliųjų sporto veikloje, priklauso neįgaliųjų sporto klubui „Vilkmergė“.

 

Tapo čempione

 

Praėjusieji metai sportiniais pasiekimais Rimai buvo kaip niekad sėkmingi. Moteris tapo respublikinio peilių svaidymo čempionato nugalėtoja.

Pelnė taurę ir medalį, dabar puošiančius jos kuklų kambarį.

Juokauja, kad tada tiesiog lydėjo sėkmė – buvo jos gimtadienis, gimė anūkas. „Diena buvo sėkminga. Tiesiog pataikiau“, – kuklinasi moteris.

Sako, neįgaliųjų sporte nėra labai griežto pasiskirstymo, kuriose rungtyse dalyvauti. Vyksta bočios, stalo teniso, šaškių varžybos, strėlyčių, peilių mėtymo rungtys. Visur ji ir dalyvauja.

Treniruotis ne kažin kiek yra galimybių. Pasakoja, kai nuvažiuoja iš Deltuvos į Ukmergę, visada užsuka į neįgaliųjų sporto organizacijos patalpas. Bet kad specialiai važiuotų treniruotis – taip tikrai nebūna.

 

Lūžo kaklas

 

R.Juodienė pasakojo neįgalia tapusi per darbus ir traumas. Iki 50 metų moteris tvirtina beveik niekuo nesirgusi, o po to viena po kitos pabiro sveikatos bėdos.

Prieš 14 metų patyrė rimtą sukrėtimą. Būdama gana drūta, jaunystėje sportavusi, moteris pervertino savo jėgas ir kilstelėjo, kaip pati sako, vežimą burokų. Sukniubo vietoje, patyrė ir nugaros, ir pilvo išvaržas.

Gydėsi, tačiau sveikata toliau tik byrėjo.

Prisidėjo dar viena išvarža, cukrinis diabetas. O prieš 5-erius metus į patalą paguldė lūžęs kaklo slankstelis.

Pasakojo, kad nelaimė nutiko vidurvasarį, per pačius karščius. Lauke po lietaus ravėjo agurkus, atėjo namo atsigerti. Įpuolė trobon, kroksai buvo šlapi, paslydo ant grindų ir trenkėsi į krosnį.

Atvažiavusi „greitoji“ visą murziną – tiesiai iš daržo – išvežė į Ukmergės ligoninę. Iš ten buvo nugabenta į gydymo įstaigą Vilniuje, kur tris savaites gydėsi, o paskui su įtvaru grįžo namo.

„Pusę metų miegojau tik ant nugaros. Jokių darbų – priaugau dvidešimt kilogramų, sveikata ir dabar neatsistatė“, – pasakojo moteris, neseniai patyrusi dar ir lipomos operaciją.

 

Atvedė sūnus

 

Moksleiviškais metais ir vėliau, jau dirbant kolūkyje, Rima daug sportavo. Patiko viskas – ir krepšinis, ir slidinėjimas, ir tinklinis. Iš Anykščių kilusi moteris pasakojo savo tėviškėje sporto mokyklą lankiusi drauge su vėliau žymiu krepšininku tapusiu Sergejumi Jovaiša.

Į Deltuvą atsikraustė jau vėliau, ištekėjusi. Čia susilaukė dviejų sūnų ir dukros.

Mūsų rajone gyvenusi dukra tragiškai žuvo prieš 5-erius metus. Ją kirviu užkapojo gyvenimo draugas. Ši skaudi nelaimė taip pat smogė motinos sveikatai.

R.Juodienė sako, kad praradus sveikatą į neįgalių sportą ją atvedė sūnus Vilmantas. Jis taip pat turi negalią – nuo gimimo serga cerebraliniu paralyžiumi.

Moteris pasakojo Vilmantą vaikystėje vežiojusi po sanatorijas, labai daug su juo dirbusi, tad sveikatą iš dalies pavyko atstatyti. Vilmantas neįgaliųjų sporte kultivuoja bėgimą. Gyvena ir lanko klubą Vilniuje. Anksčiau, kai dar gyveno Deltuvoje, gynė ir mūsų „Vilkmergės“ klubo garbę.

Kai Rima prarado sveikatą, sūnus pakvietė ją prisiminti jaunystėje mėgtą sportą. „Užsikabino“ ir patiko. Sako, kad tai išties puiki veikla. Tikina, kad klubo nariai kvietė ją ir vadovauti organizacijai, bet atsisakė – neturi automobilio, nesinaudoja kompiuteriu, kokia tada iš jos vadovė, o dar tos didžiulės finansinės bėdos.

 

Paėmė paskolą

 

Ne veltui patarlė sako: „Kur trumpa, ten trūksta“. Panašiai ir su Rimos gyvenimu. Trūksta sveikatos, trūksta ir sėkmės.

Moteris sako, kad didžiausias bėdų tumulas į ją atsirito drauge su dukros žūtimi. Tada, patyrus kaklo traumą, vos netapo prikaustyta prie patalo. Tada ištiko ir dar vena didelė nelaimė – įsisuko į skolų karuselę.

Rima – puikus pavyzdys, kaip žmogus gali per vieną kvailą sprendimą pavirsti bėdžiumi. Neneigia – kalta tik pati.

Sako, kad paskola susigundė atsiradus galimybei išsipirkti dalį namo, kuriuo dalijasi su kaimynu.

Labai norėjo ten įsirengti tualetą ir vonią – senatvėje gyventi patogiai. Kainą už savo dalį kaimynas pasiūlė nedidelę.

Buvo tokia greitųjų paskolų bendrovė „Provident“. Susiviliojo jos pasiūlymu neįsigilinusi, kokias palūkanas teks mokėti. Bet labai greitai ši kredito bendrovė bankrutavo. Atėjusios jos agentės, deltuviškės teigimu, aiškino, kad dėl bankroto skolos grąžinti nebereikės ir paragino paimti dar vieną paskolą. Rima sako per žioplumą susigundžiusi.

 

„Verkiau tris dienas“

 

Pranešimų apie skolą pašnekovė sako negavusi bent kelerius metus. Manė, kad viskas taip ir liks. Tačiau, žinoma, taip nenutiko. Bendrovę, kuri jai skolino pinigus, su visais skolininkais ir visais jų įsipareigojimais perėmė kita įmonė.

Tada paaiškėjo, kad priaugus palūkanoms skolinga ji didžiulę pinigų sumą – ne vieną tūkstantį eurų – tiek priaugo palūkanų, mokesčių teismams ir antstoliams. „Dabar mano namai areštuoti, sąskaita areštuota, neturiu nieko. Kai viskas išaiškėjo, verkiau tris dienas ir dabar dar naktimis neužmiegu“, – pasakojo moteris.

 

Sumušė vyras

 

Peilių svaidymo čempione pernai tapusi deltuviškė nestokoja išbandymų ir šeimyniniame gyvenime.

Palaidojusi du savo gyvenimo vyrus pernai nutarė atnaujinti santykius su trečiuoju, tiksliau viduriniuoju, vyru. Su juo drauge pragyveno ketverius metus, paskui trejus nebegyveno, šis išvyko uždarbiauti į Angliją, o pernai rudenį sugrįžo. Ir pora nutarė pabandyti atnaujinti santykius. Vyriškis atsikraustė pas ją į Deltuvą su visa manta.

Pasakojo – buvo užsikodavęs nuo alkoholio. Kalėdas tikina sutikę blaiviai, tačiau po jų vyras prisiragavo Rimos užstatytos giros.

Ar laipsnių joje buvo per daug, ar išgertas kiekis per didelis, tačiau vyriškis „užsikabino“.

Pirmą naujųjų metų dieną jis jau pradėjo priekabiauti prie Rimos, ieškoti „kabliukų“, visaip plūsti.

Rima pripažįsta supykusi ir į buvusiojo galvą sugurinusi lėkštę. Šis puolęs su lazda ir išvanojęs jai kojas.

Rožės pažeistos moters kojos dabar kaip bandelės ištinusios ir išopėjusios.

 

Būtų atleidusi

 

Nors vyras vanojo ją lazda ir net puolė smaugti, moteris tikina gal būtų pati policijos nekvietusi – sugebėtų apsiginti. Tačiau nutiko kitaip. Su telefonu rankoje buvusi moteris grumtynių metu sako netyčia paspaudusi pagalbos mygtuką. Telefone turi tokią paslaugą.

Ir po keliolikos minučių į namus atvyko policija. Jie išsivedė smurtautoją, pradėjo ikiteisminį tyrimą ir iškeldino jį iš namų. Dabar jau su tuo vyru, sako, viskas baigta.

 

Nepasiduoda

 

Nepaisant nesėkmių, Rima nenori pasiduoti. Dabar kiekvieną mėnesį iš savo kelių šimtų eurų pensijos pusę sumos sumoka kreditoriams. Tikina pati paprašiusi, kad išskaičiuotų kuo didesnę sumą, kad tik kuo greičiau atsiskaitytų.

Nepaisant pastangų, tai truks ne vienerius metus.

Pragyvenimui mėnesiui, sako, dabar likę vos daugiau kaip 100 eurų. Tikina, kad tiek išlikimui visai pakaktų – labai apgalvoja išlaidas – gavus pensiją pirmiausiai važiuoja į Ukmergę ir nusiperka didesnį kiekį maisto. Užsišaldo ir užtenka visam mėnesiui. Tereikia, kaip pati aiškina, nusipirkti tik duonos.

Tiesa, pinigų reikia ne tik maistui, o ir vaistams. Ir čia jau bėda, ypač po to, kai buvo sužalota koja. Gydymui reikalingi antibiotikai, tepalai.

Be to, namui verkiant reikia naujų langų. Mat dabartiniai supuvę, popieriais aplipdyti, kambariai vėjų perkošiami. Atkakli moteris pasakojo pinigų iš nevilties visais būdais bandanti prisidurti. Gamina įvairius rankdarbius, pataiso draugių drabužius. Tačiau langams to niekaip nepakaks.

Pagalbos net tiesiogiai prašė verslininkų, politikų. Kai kurie aukojo, kiti davė tik kelis eurus kelionei namo. Moteris tikina – būtų dėkinga už kiekvieną paaukotą eurą.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų