Spausdinti šį puslapį

Sutuoktiniai jubiliejus švenčia kartu

Profesorius emeritas Rimvydas Tumas su žmona Onute. Profesorius emeritas Rimvydas Tumas su žmona Onute.

Nedideliame ir išpuoselėtame namelyje Pašilės centrinėje gatvėje jau du dešimtmečius gyvena Lietuvos  Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Vandens ūkio ir žemėtvarkos katedros profesorius emeritas Rimvydas Tumas su žmona Onute.

Emeritas – tai profesorius, baigęs aktyvią mokslinę veiklą ir išėjęs į užtarnautą poilsį. Šiomis dienomis profesoriui ir jo bendraamžei Onutei sukanka 85-eri.

Tumo pavardė ne šiaip sutapimas. Rašytojas, kunigas, visuomenės veikėjas Juozas Tumas-Vaižgantas (1869–1933) yra Rimvydo Tumo tolimas giminaitis.

Rimvydas gimė Kaune paprasto griovių kasėjo, melioratoriaus-dešimtininko, šeimoje. Tėvas buvo darbštus darbininkas, sugebėjo Kaune pasistatyti nuosavą, kad ir nedidelį gyvenamąjį namą, kuriame įrengė tris mažus butukus. Viename gyveno Tumų šeima, o kitus du nuomodavo. Gyveno ramiai, kukliai, bet viską sujaukė 1941 metais prasidėjęs Antrasis pasaulinis karas.

 

Šie įvykiai vaikystėje Rimvydą kartu su tėvais nubloškė į Vokietiją. Pusmečio pabuvojimas ten vėliau gerokai apkartino jaunuoliui renkantis studijas bei profesiją.

Baigęs 2-ąją Kauno septynmetę mokyklą Rimvydas įstojo į Kauno politechnikumą, kur studijavo maisto įmonių mechaninių įrenginių specialybę. Baigė įvertintas „raudonu“ diplomu, vadinasi, vienais penketais pagal tuometinę vertinimo sistemą.

Ketino toliau studijuoti Kauno politechnikos institute, tačiau trumpalaikis šeimos pabėgimas į Rytprūsius pakišo koją – atsakyta priimti jo dokumentus į institutą. Gyvenimas privertė pasirinkti kitą – susietą su žeme – specialybę. Paranku buvo tai, kad vidurinis mokslas baigtas labai gerais pažymiais ir pagal tuometines taisykles norint įstoti į aukštąją mokyklą atkrinta stojamieji egzaminai. Rimvydas, tėvo patartas, priimamas studijuoti į tuometinės Lietuvos žemės ūkio akademijos Hidromelioracijos ir žemėtvarkos fakultetą.

Gyvenimas susiklostė taip, kad viename iš tėvų nuomojamame bute apsigyveno Kauno politechnikos instituto Chemijos fakulteto studentė – ukmergiškė Ona Hofmanaitė. Baigusi institutą ji tapo chemijos technologijos inžiniere. Teko darbuotis technologe įvairiose Kauno maisto pramonės įmonėse.

Jaunuolių pažintis išsirutuliojo į rimtus santykius. 1960 metais jie tapo šeima. Diplomuotas inžinierius paskiriamas į Vandens ūkio projektavimo institutą ir išsiunčiamas dirbti į Šilutę. Apžergęs motocikliuką „Kavrovec“, jis važinėja po rajoną ir projektuoja melioracijos sistemas. Po trejų metų LŽŪA dekano pakviečiamas mokytis aspirantūroje.

Taip prasidėjo Rimvydo mokslinė karjera. Asistentas, vyr. dėstytojas, docentas. Po kurio laiko apgynė disertaciją, dar vėliau – kitą, tapo habilituotu daktaru, o 1987 metais – profesoriumi.

Profesorius Rimvydas Tumas yra parašęs daugiau kaip 150 straipsnių, tarp jų 30 – mokslo populiarinimo, išleidęs aštuonis vadovėlius, daug mokslinių knygų, dalyvavęs daugybėje mokslinių konferencijų Danijoje, Didžiojoje Britanijoje, JAV, Rusijoje, Švedijoje, Suomijoje, Norvegijoje, Islandijoje ir kitose, stažavosi Vokietijos ir Nyderlandų universitetuose.

Žymiausi profesoriaus darbai – „Žemės ūkio melioracija“,  „Agronomijos pagrindai“, „Melioracija ir miškininkystė“, „Žemės ūkio melioracijos. Sausinimas“, „Hidromelioracijos sistemų eksploatacija“, „Vandens ekologija“ ir kiti.

Besidarbuojant prabėgo 42-eji metai. Per tą laiką šeima užaugino ir išleido į gyvenimą tris sūnus. Jie verslininkai, vienas gyvena Vilniuje, du – Kaune.

Tumai, baigę aktyvią darbinę veiklą, paliko butą Noreikiškėse vienam iš sūnų, o patys grįžo į Onutės Hofmanaitės iš tėvų paveldėtą namą Pašilėje. Prasidėjo ramus provincijos gyvenimas.

Sodas, daržas, penketas šeimų bičių užėmė tam tikrą laiko dalį, tačiau aktyvūs senjorai, įpratę gyventi aktyviai, ilgėjosi aktyvesnės veiklos. Šeima tapo LPS „Bočiai“ Ukmergės rajono bendrijos nariais, nuolat lanko klubo „Prie židinio“ užsiėmimus, daug keliauja.

Rimvydą nuolat matome su fotoaparatu ir kamera ant peties. Visus „Bočių“ renginius Rimvydas fiksuoja laikmenose. Per dvylika metų jų susikaupė gausybė. Viskas įrašoma į kompiuterio kietąjį diską ir apie mūsų veiklą paliks prisiminti ateinančioms kartoms. Mums, „Bočiams“, visuomet malonu bendrauti su aukštos kultūros, plačios erudicijos, subtilaus humoro nestokojančiu Rimvydu ir jo žmona Onute.

„Bočių“ bendrijos valdybos vardu 85-ojo gimtadienio proga sveikinu gerb. profesorių Rimvydą ir jo žmoną Onutę su švente, linkiu puikios sveikatos ir ištvermės.

LPS „Bočiai“ Ukmergės rajono bendrijos pirmininkas Algimantas Kacevičius

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)