Spausdinti šį puslapį

Konkursai ir pergalės tapo moksleivio kasdienybe

 Pijus Brazinskas prezidentūroje su Prezidente Dalia Grybauskaite.Asmeninio archyvo nuotr. Pijus Brazinskas prezidentūroje su Prezidente Dalia Grybauskaite.Asmeninio archyvo nuotr.

Po neseniai įvykusio „Europos egzamino“ finalo paaiškėjo šių metų geriausi Europos Sąjungos žinovai. Vienu iš šio konkurso, kurį rengia Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje, nugalėtojų tapo ukmergiškis Pijus Brazinskas. Ši pergalė – ne vienintelė moksleivio laimėjimų sąraše. 

Pijus – Jono Basanavičiaus gimnazijos II klasės gimnazistas. Jis pasakojo nuo pat pradinių klasių lankęs daug įvairių būrelių: šachmatų, šokių, karatė, anglų kalbos. Baigė muzikos mokyklą, kurioje mokėsi groti akordeonu. Mėgdavo rašyti eiles apie gamtą ar Lietuvą

„Dvejus metus lankiau dailės mokyklą, deja, dėl laiko stokos jos nebaigiau, – prisipažįsta moksleivis.  – Šiuo metu papildomai mokausi prancūzų kalbos. Džiaugiuosi, kad esu išbandęs tiek skirtingų veiklų, kurios padėjo susidėlioti prioritetus bei išmokti planuoti laiką.“

Ukmergiškis – ne vieno konkurso, olimpiados, taip pat – televizijos projektų dalyvis, rajoninėse olimpiadose kasmet užima prizinių vietų. Jo laimėjimų sąrašas prasideda nuo tada, kai dar buvo trečiokas. „Tada rajoniniame skaitovų konkurse laimėjau trečią vietą. Po metų dalyvavau Lietuvos geležinkelių muziejaus organizuotame konkurse, kur mano eilėraštis apie traukinį buvo įvertintas irgi trečia vieta“, – pasakojo jis.

Skina pergales

Nuo penktos klasės Pijus dalyvauja televizijos projekte „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“, net tris sykius – 6-oje, 8-oje ir šiemet, 10-oje, klasėse – pavyko šį konkursą laimėti.

„Šeštoje klasėje dalyvavau Lietuvos banko finansinio raštingumo konkurse, eilėraštis apie kišenpinigius įvertintas antra vieta. Buvo smagu dalyvauti apdovanojimuose Lietuvos banke bei atsiimti diplomą iš banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko rankų“, – šypsosi pašnekovas.

Šie metai moksleiviui – itin sėkmingi. Respublikinėje lietuvių kalbos olimpiadoje laimėta pirma vieta, Lietuvos istorijos žinovo konkurse – taip pat pirma vieta. Nacionalinėje viktorinoje tarp moksleivių Lietuvoje užimta irgi pati aukščiausia vieta. Naujausias laimėjimas – antra vieta „Europos egzamino“ finale.

„Europos egzaminas“ – nuo 2010 m. rengiamas nacionalinis žinių apie Europą konkursas, skirtas paminėti Europos dieną. Konkurso dalyviams reikia atsakyti į klausimus apie ES istoriją, institucijas, kultūrą, kalbas. Kasmet „Europos egzamine“ dalyvauja daugiau nei 20 tūkst. žmonių. Yra keli konkurso etapai. Finaliniame, vykusiame Vilniuje, „Europos namų“ konferencijų salėje, susitiko per pusšimtį prieš tai geriausiai pasirodžiusiųjų.

„Smagu dalyvauti ne tik individualiai, bet ir kartu su komanda. Šį  rudenį laimėjome Žaliąją olimpiadą ir neseniai lankėmės Briuselyje. Taip pat iškovojome antrą vietą Seime vykusioje viktorinoje „Vieni iš daugelio: 1918 m. vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai – valstybės kūrėjai“. Regioniniame meninio skaitymo konkurse su poetine kompozicija „Visada kas nors kam nors gresia“ taip pat laimėjome antrą vietą“, – džiaugiasi vaikinas.

Laiko užtenka viskam

Smalsu, kaip Pijus viską suspėja, ar dar lieka laiko mokslams? „Kai turi daug veiklos, išmoksti planuoti laiką, atsirinkti, kam jo skirti daugiau, – tikina jis. – Mokslams pernelyg daug laiko nereikia. Pamokų metu stengiuosi kuo geriau įsiminti mokytojų pateikiamą informaciją, tad namuose telieka pasikartoti sudėtingesnius dalykus.“

Gimnazijoje, kurioje mokosi, jam labiausiai patinka šilta, jauki atmosfera: „Džiugu, kad mokytojai su mokiniais bendrauja kaip su suaugusiais, vertina mokinių pastangas, atranda išskirtinius gebėjimus. Abipusė pagarba, mano manymu, yra svarbiausias dalykas.“

Iš mokykloje dėstomų dalykų Pijui labiausiai patinka istorijos, lietuvių kalbos ir anglų kalbos pamokos: „Anglų kalbos mokytoja Alvyda Jurkėnienė – mokytoja iš didžiosios raidės. Ji sugeba ne tik puikiai išaiškinti gramatikos taisykles, bet ir dėl nuostabaus humoro padaryti pamokas linksmas ir įdomias.“

„Papildomai domiuosi politinėmis aktualijomis, istorijos paslaptimis. Akiratį plečia ir įvairios kelionės, kurių metu taip pat sužinau daug įdomių faktų, atrandu vis naujų įdomybių“, – sako jis. Laisvalaikiu mėgsta fotografuoti – buvo surengęs paukščių nuotraukų parodą, stebėti gamtoje vykstančius virsmus, skaityti aktualijas internete bei istorines knygas. Su komanda „Šviesuoliai“ dalyvauja „Auksinio proto“ protmūšiuose.

Dažo margučius

„Priešvelykiniu laikotarpiu jau trečius metus užsiimu kiaušinių marginimu vašku, kasmet nudažau apie 100 margučių, – nepaliauja stebinti pašnekovas. – Šiemet teko marginti ir stručio kiaušinį. Manau, kad šis užsiėmimas yra prasmingas, nes taip puoselėjamos protėvių tradicijos, tad stengiuosi juo užkrėsti ir kitus.“

Taip pat, sako Pijus, vienas iš jo pomėgių – į mokyklą kviesti įdomius žmones. Šiemet gimnazijoje lankėsi Andrius Užkalnis, Kristina Savickytė, Juozas Valčiukas, Giedrė Valavičiūtė, Jolita Vaitkutė, viešėjo kitų svečių.

„Reikia dirbti“

Kokių svajonių turi vietoje nenustygstantis gimnazistas? „Neseniai išgirdau signatarės Nijolės Oželytės mintį, jog svajonės įkalina ir priverčia nusigręžti nuo kasdienybės teikiamų galimybių, nes galvoje tėra vienas vienintelis tikslas. Ši mintis man patiko, todėl tikiu, jog gyvenimas gali suteikti daugiau, nei tikiesi, tad reikia dirbti ir nepraleisti ypatingų progų“, – įsitikinęs jis.

Savo ateitį norėtų sieti su politikos ar istorijos mokslais: „Viešint Briuselyje diplomatė Viktorija Urbonavičiūtė patarė rinktis fundamentaliuosius mokslus, nes bendras išsilavinimas, mokėjimas komunikuoti, kritiškai vertinti vykstančius procesus gali garantuoti gerą darbą ateityje.“

Vaikinas priklauso Jaunųjų konservatorių lygai ir yra Ukmergės skyriaus pirmininkas. Jam buvo ypač įdomu organizuoti Pilietiškumo mokyklą – savivaldybės darbo simuliaciją, kuri susilaukė didelio pasisekimo.

Aktyvus ukmergiškis mano, kad jauniems žmonėms Ukmergėje, norint veikti, visada galima rasti, ką. „Žinoma, Ukmergėje vis dar trūksta patrauklių viešųjų erdvių, o projektiniai pasiūlymai dažnai prasilenkia su tikrove bei neatspindi Ukmergės savitumo. Norint sukurti jaukią aplinką mieste visai nereikia utopinių idėjų“, – svarsto pašnekovas.

Kelionės – reikalingos

Bendraamžiams Pijus linki vasarą gerai pailsėti, patirti įsimintinų nuotykių, atrasti naujų dalykų. Pats pasakojo planuojantis su šeima pakeliauti po Lietuvą bei kitas šalis, praleisti daugiau laiko su draugais, perskaityti keletą knygų bei patobulinti prancūzų kalbos įgūdžius.

O kelionės tapo neatsiejama jo gyvenimo dalimi. „Keliauti pradėjau nuo dvejų metų. Pirmoji kelionė buvo artima – į Jūrmalą. Esu aplankęs daug Europos pramogų parkų: Heidės, Legolendą, Disneilendą, Serengenčio, Gardalendą. Patirti įspūdžiai išlieka visam gyvenimui, todėl esu dėkingas mamai“, – sako Pijus.

Yra aplankęs 29 Europos valstybes. Įdomiausia buvo lankytis vadinamosiose nykštukinėse – prabanga tviskančiame Monake, Andoroje, Lichtenšteine, San Marine bei Popiežiaus valstybėje Vatikane. „Itin didelį įspūdį paliko Italijos sostinė Roma. Tūkstantmečiai žmonijos pasiekimų paminklai negali palikti abejingų... Iš aplankytų šalių labiausiai išsiskiria Baltarusija ir Ukraina. Tai tarsi kelionės ne tik erdvėje, bet ir laike. Kelionės praturtina žmogų, suteikia patirties bei žinių, kurių neįmanoma perskaityti knygose ar įgyti pamokose. Žinios iš kelionių ne kartą pravertė ir įvairiuose konkursuose“, – džiaugiasi jis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)