Spausdinti šį puslapį

Darbai kūrėją susiranda patys

S. Zinkevičiaus namų kiemą puošia koplytstulpis su šv. Stanislovo skulptūrėle. Gedimino Nemunaičio nuotr. S. Zinkevičiaus namų kiemą puošia koplytstulpis su šv. Stanislovo skulptūrėle. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergiškis Stanislovas Zinkevičius, daug metų dirbęs pedagoginį darbą, pastaraisiais metais atsidavė tik medžio drožybai. Vyras sako, kad užsakymų netrūksta – darbai jį susiranda patys.

Šiuo metu įgyvendina ilgą ir didelio atsidavimo reikalaujantį projektą – gamina suolus bažnyčiai.

Stanislovas Zinkevičius – Lietuvos tautodailininkų sąjungos Ukmergės skyriaus pirmininko Rimanto Zinkevičiaus brolis. Abu broliai dirba panašų darbą su medžiu, gyvena ir kuria Ukmergės rajone, panašūs yra ir savo išvaizda, tad nenuostabu, kad aplinkiniai juos painioja.

S.Zinkevičius tuo nesistebi ir sako neretai išgirstantis tapatinamas su broliu, o kai kas juos net mano esant dvyniais.

Pasakojo, kad būdamas penkeriais metais jaunesnis už Rimantą iš tiesų visada sekė jo pėdomis. Nuo pat jaunystės brolio įtrauktas ir paskatintas pasinėrė į drožybos – darbo su medžiu – pasaulį. Su broliu Rimantu iki šiol įgyvendino daug bendrų sumanymų.

Tačiau Lietuvos tautodailininkų sąjungos nariu tapo tik prieš porą metų. Prisipažįsta, kad iki tol ne tik iš vyresniojo brolio girdėjęs raginimų įsitraukti į šią organizaciją, bet ir prieš žmoną Kristiną buvo savotiškai nesmagu. Ukmergės kraštotyros muziejuje dirbanti Kristina Zinkevičienė – taip pat kūrėja, tautodailininkė, kuria batikos paveikslus.

Nors su medžiu draugauja jau ne vieną dešimtmetį, vien iš šio amato ir kūrybos S. Zinkevičius sako gyvenęs ne visada.

Baigęs pedagoginį universitetą beveik 30 metų jis dirbo pedagogu – Siesikų, Krikštėnų, Pašilės mokyklų darbų mokytoju. Dabar ši specialybė vadinasi technologijų mokytojo.

Kadangi pats kuria iš medžio, ir vaikus daugiausiai mokė būtent šio amato. Tačiau po pamokų ir savaitgaliais visada skubėdavo į dirbtuves, kur laukė įvairūs užsakymai.

Prieš 7-erius metus, net nesulaukęs mokslo metų pabaigos, nutarė mesti valdišką darbą iš užsiimti savo mėgstama veikla – kurti ir gaminti medžio dirbinius.

Užsakymai, sako, patys ateina lyg savaime. Jų netrūksta ir darbas veja darbą.

Didesnius užsakymus atlieka pas brolį Lyduokių seniūnijoje Juodausių kaime esančiose dirbtuvėse, smulkesnius – savo namuose Ukmergėje.

Dažniausi užsakymai – langinės, namų puošybos elementai. Jais puošiamos ir senos autentiškos, ir naujos sodybos.

Vienas iš dabartinių projektų – suolai Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčiai.

S.Zinkevičius pasakojo, kad šioje bažnyčioje jau yra jo rankomis pagamintų dirbinių, tarp kurių – stalas ir sakykla prie pagrindinio altoriaus. Prieš porą metų juos pagamino pagal esamą brėžinį.

Šiuo metu gamina maldos namams ąžuolinius suolus. Stengiasi, kad suolai būtų ne tik gražūs, bet ir patogūs.

Pasakojo, kad ąžuolinę medieną suolams rinko ir ruošė dvejus metus – tokių darbų nepaskubinsi.

Iš maždaug 30 suolų kol kas pagaminti 6. Procesas ilgas, reikalaujantis kantrybės ir kruopštumo, tad tiksliai nežino, kada bus baigtas. Tačiau stengsis kaip galima greičiau.

Sako, kad vien tik šiam darbui atsiduoti negalėtų – įgyvendina ir kitus užsakymus.

Tautodailininko darbai puošia ne tik Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčią, bet ir kitus maldos namus.

Kasmet S. Zinkevičius dalyvauja ir šalies kūrėjų parodose. Dalyvauta jubiliejinėje tautodailininkų sąjungos parodoje, prieš penkerius metus – Dainų šventės liaudies meno parodoje, praėjusiais metais – Lietuvos šimtmečiui skirtoje liaudies meno parodoje.

Parodose pastaraisiais metais pristato daugiausiai drožinėtas rankšluostines. Sako, kad Lietuvoje tuo labai mažai kas iš medžio drožėjų užsiima.

Prieš keletą metų Ukmergės kraštotyros muziejus parašė projektą tarpukario klasės atkūrimui Užugirio muziejuje. Pagal senuosius suolų pavyzdžius S. Zinkevičius gamino jų kopijas, grifelines rašomąsias lenteles, skaitliukus, mokyklines medines knygų dėžutes.

Liaudies paveldą puoselėjantis S. Zinkevičius ir gyvenime yra tikras patriotas. Jo namų kiemą puošia koplytstulpis ir iškelta Lietuvos valstybės istorinė vėliava, ukmergiškis taip pat yra Šaulių sąjungos narys.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)