Spausdinti šį puslapį

Motinos dienos proga – garbingas apdovanojimas

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu apdovanota ukmergiškė Elena Bačiulienė.   Asmeninio archyvo nuotr. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu apdovanota ukmergiškė Elena Bačiulienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Šalies Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį pasirašė dekretą dėl daugiavaikių motinų apdovanojimo ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu. Tarp apdovanotųjų – ir 96 metų ukmergiškė Elena Bačiulienė, pagimdžiusi, užauginusi ir gerai išauklėjusi 10 vaikų.

Vyriausioji E. Bačiulienės dukra 72 metų Aliutė Kilijonienė pasakojo, kad su savo broliais ir seserimis visi augo Žemaitkiemio seniūnijoje, Kildišių kaime.

Tėvai dirbo kolūkyje, turėjo ir savo nemažą ūkį, kuriame darbų užteko visiems vaikams. Teko ir bulviakasio talkose dalyvauti, burokus ravėti, šieną krauti, linus rauti, gyvulius prižiūrėti. Sako, kad nors nebuvo lengva, dabar smagu tai prisiminti.

„Vaikystėje nieko netrūko“, – namuose kepamos duonos kvapą ir draugiškas talkas prisimena didelėje šeimoje užaugusi pašnekovė.

Kai atžalos paūgėjo, E. Bačiulienė kolūkyje dirbo įvairius darbus. Būdama 50 metų išėjo į pensiją.

Pasak dukros, tarybiniais laikais gausios šeimos mama buvo ne kartą apdovanota, o didžiausias apdovanojimas tais laikais – įteikta „Aukso žvaigždė“.

E.Bačiulienė, pasak jos dukros, jaunystėje buvo daininga, dainuodavo ir giedodavo per laidotuves. „Dabar aš perėmiau šį amatą“, – juokauja taip pat giedanti ir dainas mylinti vyriausioji iš šeimos Aliutė.

Ir ji pati, ir visi kiti vaikai iš tėvų židinio išsinešė meilę darbui, gražius, draugiškus santykius.

Aliutė sako įgijusi audėjos specialybę, bet gyvenime dirbusi ir kitokius įvairius darbus.

Sesuo Marijona dirbo siuvėja, Stasė, Juozas, Bronė – maisto pramonėje, Rimantas – traktorininku ir kitus darbus, Zita – gamykloje, o pagrandukė Valė ir dabar dirba buhaltere.

Deja, šeimoje būta ir skaudžios netekties – brolis Mindaugas tragiškai žuvęs.

Penki E. Bačiulienės vaikai sukūrę šeimas liko gyventi Ukmergėje, kiti irgi netoliese – iš savo šalies neišvyko nė vienas.

Mamos nebepalieka

Aliutė pasakojo, kad tėvelį jie palaidojo 2006 metais. Po to mama dar kurį laiką gyveno viena, o pastaruosius metus – jau nuolat pas vaikus. Svečiuojasi tai pas vienus, tai pas kitus. „Vienos tokiame amžiuje jau tikrai nepaliksime“, – sako dukra. Džiaugiasi dar puikia mamos sveikata – didelės priežiūros jai nereikia, tik su regėjimu bėdų turi.

Šiemet, kaip ir visos šeimos, taip ir jų, Motinos dieną paminės karantine. Pasveikins mamą tik paskambinę, o į krūvą dar nesirinks.

Tačiau kai pasibaigs karantinas, būtinai susitiks ir pasveikins mamą su garbingu šalies vadovo apdovanojimu.

Šventė atidėta

Motinos dienos proga ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu kasmet apdovanojama daugiau kaip 40 daugiavaikių motinų iš visos Lietuvos.

Šiemet dėl karantino šventė sostinėje, Prezidentūroje, kurioje apdovanojamos daugiavaikės mamos, neįvyks.

Tačiau mamos iš visos Lietuvos, išauginusios ir gerai išauklėjusios penkis ir daugiau vaikų, bus pagerbtos atskirai.

Ukmergės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė pasakojo, kad kandidates šiam apdovanojimui jų skyrius teikia kasmet.

Tiesa, ne visada pristatytai kandidatei apdovanojimas įteikiamas, nes yra konkurencija: apdovanojamųjų kasmet būna per 40, o šalies savivaldybių – 60.

Ukmergės rajone pretendenčių šiam apdovanojimui šiemet buvo bent šešios, bet teikta viena – vyriausia amžiumi net dešimt vaikų dorais žmonėmis išauginusi ir Lietuvai padovanojusi mama.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)