Spausdinti šį puslapį

Dainiaus Vyto fotografijų parodoje kuriamas monumentas momentui

D. Vytas yra įvykių fotografas. D. Vytas yra įvykių fotografas.

Deltuvos kultūros namuose atidaryta Dainiaus Vyto fotografijų paroda „Momentalumas“. Joje eksponuojama keturiasdešimt juodai baltų fotografijų.

Parodoje eksponuojamos nuotraukos nuo 2004 m. gegužės 1 d., Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą, iki dabarties. Daugiausiai jų yra iš 2016–2020 metų laikotarpio.

„Didžiausias dėmesys jose skiriamas reikšminiams žodžiams „momentas“ ir „monumentas“, kitaip tariant, akimirkai ir tam, kas liko vertingiausia, atminimui, perteikti“, – sako parodos autorius.

Sukauptas įvykių archyvas

D.Vyto archyve kaupiamos nuotraukos nuo 1984 metų, kada, dar būdamas mokiniu, pradėjo fotografuoti. Tada mama nupirko juostinį fotoaparatą „Vilija“. 1992 m. baigęs mokslus, D. Vytas įgijo fotografo specialybę. Iš tų laikų yra išlikusių juostelių.

Nuo 1994 m. iki 2017 m. D. Vytas dirbo fotokorespondentu Ukmergės rajono laikraštyje. Tad daug fotografijų liko redakcijos archyve.

Kai pradėta naudoti skaitmena, archyvą kaupti tapo paprasčiau. Tad nuotraukos nuo 2004 metų saugomos net keliuose diskuose.

Baigęs darbą redakcijoje, ėmė intensyviai fotografuoti tai, kas pačiam įdomu, skleistis kaip menininkas.

Nuo 2017-ųjų užsiima kūrybine veikla: asmeninės iniciatyvos pagrindu socialiniame tinkle „Facebook“  kuria dienraštį „Daynews/Ukmerge“, kuriame pristato dienos naujienas bei dalijasi reportažų serijomis, tęsia fotografijų ciklus „Ukmergės senamiestis“, „Mūsų žmonės“, „Vienas kaimas“, „Nykstančio kaimo vaizdai“, bendradarbiaudamas su Ukmergės rajono savivaldybe kuria vaizdo reportažus.

D.Vytas save vadina įvykių fotografu. Todėl jo archyve nuotraukos suskirstytos ne pagal temas, o pagal datas – metai, mėnuo, įvykis. „Tokiu būdu, ieškant konkrečios įvykio fotografijos, lengviau ją rasti. Tačiau sunkiau rasti, kai prireikia žmogaus, gamtos ar bažnyčios vaizdo“, – sako pašnekovas.

Parodoje – Ukmergė

Ruošdamas parodą, autorius iš savo archyvų pirmiausiai atrinko apie kelis šimtus fotografijų, o iš jų reikėjo išrinkti tas, kurios eksponuojamos. 

Fotografijose – žmonės. Daugiausia – paprasti ukmergiškiai: senelių namų gyventojai, močiutė gatvėje, tačiau yra žinomų veidų.

Nuotraukos turi konkrečius vieno sakinio pavadinimus, pavyzdžiui, „Kaimynai kalbasi ir geria kavą Ukmergės senamiestyje“, „Vyras perdažo Marijos skulptūrą“.

Neatsitiktinai paroda pavadinta „Momento momentalumas“. Autorius savo fotografijomis kuria ilgaamžį monumentą momentui, kurį fiksuoja, atspindėdamas to konkretaus momento svarbą bei jauseną. Tai – tikros akimirkos, gyvenimo fragmentai be jokio įsikišimo. Eksponuojami darbai įdomūs ne tik formos požiūriu, kūrybiniu braižu, kuriame susipina reportažinis mąstymas ir estetiniai sprendimai, juose taip pat svarbus yra dokumentinis aspektas.

Pasak paties menininko, kiekviena fotografija slepia istoriją. „Daugiasluoksniame realybės paveiksle pastebėtos, iškadruotos... būtent jos perteikia gyvenimo periferijoje atotrūkį, atskirtį, tuo pačiu žmonių nuoširdumą ir gyvenimo džiaugsmą – vietos ir laiko autentiškumą“, – teigia autorius.

Nors kai kurie įvykiai, atrodytų, nėra svarbūs pasaulyje, tačiau jie svarbūs nepakartojamumo prasme. Vienoje iš fotografijų – šienaujantis vyras. Tai nėra įvykis, keičiantis pasaulį, bet keičiasi pats pasaulis, ir po kiek laiko nei to vyro, o gal ir nei to lauko, nei tokio šienavimo būdo jau nebeliks.

Atrinktas nuotraukas jungia tai, kad visos jos yra susijusios su Ukmerge. Yra keletas kadrų, kuriuose – ne ukmergiškiai, tačiau jie tuo metu – Ukmergėje.

Dovanos muziejui

D.Vytas kasmet dalyvauja bendrose miesto menininkų parodose ir anksčiau yra rengęs autorinių parodų, tačiau jos buvo rengiamos konkrečiomis temomis – Deltuvos miestelio, ugniagesių švenčių progomis, daugiau užsakomosios. 2011 m. Anatolijus Stiško vežė D. Vyto darbus į Maskvos lietuvių namus. Ši autorinė paroda, kurioje atrinkta tik tai, kas įdomu pačiam autoriui, – pirmoji. Ją parengti fotografas gavo Kultūros tarybos finansavimą.

Paroda bus eksponuojama iki rugsėjo 25 d. Aplankyti galima antradieniais–penktadieniais nuo 9 iki 18 val., šeštadieniais nuo 9 iki 17 val.

Kitų metų kovą šią parodą D. Vytas ketina pristatyti Ukmergės kultūros centro parodų salėje. Tačiau dalį nuotraukų fotografas ketina pakeisti, todėl jas galima pamatyti tik dabar. Vėlesnėje ekspozicijoje jų neliks.

Fotografijos bus padovanotos Ukmergės kraštotyros muziejui, kad liktų archyve.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)