Spausdinti šį puslapį

Muzikanto ir kūrėjo atmintis – neblėstanti

Jono Takarevičiaus-Lietaus atsiminimas neblėsta. Jono Takarevičiaus-Lietaus atsiminimas neblėsta.

Ukmergiškio muzikanto poeto Jono Takarevičiaus-Lietaus gyvenimas buvo labai trumpas, tačiau jo įmintos pėdos –  ryškios ir gilios. Tokios gilios, kad dabar, praėjus daugiau nei ketvirčiui amžiaus nuo Jono tragiškos mirties, sisteminama ir kaupiama jo kūryba, renkamos nuotraukos, perdainuojami jo sukurti kūriniai.

Vienas iš sumanymų, kurį puoselėja ukmergiškis Julius Zareckas jaunesnysis, – sukurti interneto svetainę ir joje patalpinti muzikos įrašus, eilėraščius ir visą informaciją apie šį kūrėją.

Inžinieriumi dirbantis, savo įmonę turintis Julius Zareckas pasakojo šią idėją puoselėjantis jau seniai. Sako nenorintis, kad tokio talentingo žmogaus kaip Jonas atminimas išblėstų.

Jo kūryba paliko antspaudą daugelio gyvenimuose. Nostalgiški, kančios persismelkę eilėraščiai tarytum nukelia į gana sudėtingus mūsų šalies perėjimo iš vienos santvarkos į kitą laikus. 1992–1995 metai daugeliui buvo labai sunkūs ekonomiškai. Ir ne tik vyresniems, bet ir jauniems žmonėms. Santvarkų pasikeitimas buvo beprotiškas laikas.

Iš kitos pusės tai – muzikinės kūrybos klestėjimo laikas. Sunku net patikėti, bet tada Ukmergėje muzikavo kelios dešimtys jaunimo muzikos grupių. Viena iš jų – „Afiša“ – alternatyvaus poproko grupė. 1992 m. ją įkūrė atlikėjas, dainų ir tekstų autorius Jonas Takarevičius-Lietus.

„Afiša“ pasirinko sudėtingesnį kelią į klausytojų širdis – kūrė ir atliko alternatyvią rock ir pop stiliaus muziką. Istorija parodė, kad daugeliui ji giliai įstrigo atmintin ir tapo nepamirštama.

Dainą „Svetimi“ 1998 m. perdainavo grupė „Mango“. Perdainuota daina susilaukė didelio populiarumo ir pasiekė pirmąsias Lietuvos radijo stočių topų vietas. Iš visų grupės dainų šis kūrinys buvo bene labiausiai mėgstamas klausytojų.

Dainą „Aš būsiu čia“ 2007 m. perdainavo grupė „Natas“. 2010 m. ją atlikę talentų šou dalyviai „Bjelle ir PERU“ nugalėjo pusfinalyje ir pateko į didįjį finalą.

„Afišos“ dainų „Svetimi“, „Aš būsiu čia“, „Mūsų žiema“, „Plauki mano upe“ ir kitų įrašų galima rasti „Youtube“.

Jono atminimas neblėsta ne tik muzikoje – Ukmergėje viena kavinė pavadinta žodžiais iš jo dainos.

Prieš 10 metų Ukmergės kultūros centre jaunimo muzikos klubo „Rockmergė“ iniciatyva buvo surengtas koncertas, pavadinimu „Jono „Lietaus“ Takarevičiaus atidėtas gimtadienis“, kuriame Ukmergės miesto muzikos grupės ir atlikėjai perdainavo daugelį grupės dainų. Prieš 9-erius metus Ukmergėje vykusiame koncerte „Afišos“ ir Jono Takarevičiaus kūrinius atliko ukmergiškiai atlikėjai Vigintas Zmejauskas, Živilė Rastauskaitė, Bjelle ir kiti.

Nedideliu leidiniu daugiau kaip prieš du dešimtmečius išleista ir Jono poezijos knygelė. Su jo kūryba galima susipažinti feisbuke. 

Ukmergiškio Juliaus Zarecko jaunesniojo siekis dar platesnis – interneto svetainė, skirta Jono atminimui. Joje būtų susisteminta visa turima informacija, prisiminimai, nuotraukos, kūryba.  „Didžiausia užduotis – surinkti rankraščius. Kiek žinau, jie yra dingę. Bet kažkas turi kopijas. Manau, jų bus didelis kiekis“, – pasakojo J. Zareckas.

Pasak jo, turintieji nuotraukų ar galintieji ir norintieji pasidalyti prisiminimais apie J. Takarevičių gali skambinti telefonu 8 670 79489.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)