Virtualioje parodoje – Lietuvos bažnyčios

Ukmergės kultūros centro interneto svetainėje šiuo metu galima apžiūrėti Vijolės Ivanauskienės virtualią nuotraukų parodą. Ukmergės kultūros centro interneto svetainėje šiuo metu galima apžiūrėti Vijolės Ivanauskienės virtualią nuotraukų parodą.

Ukmergės kultūros centro interneto svetainėje šiuo metu galima  apžiūrėti ukmergiškės fotografės Vijolės Ivanauskienės virtualią nuotraukų parodą „Lietuvos bažnyčios“.

Parodoje – per 30 pastaraisiais metais darytų nuotraukų. Jose įamžintos įvairių Lietuvos miestų ir miestelių bažnyčios. Nuotraukos darytos Birštone, Mažeikių rajone, Raguvoje, Kėdainių rajone ir kitur. Yra ir viena mūsų rajono bažnyčia.

Fotografė sako sulaukusi klausimų, kodėl parodoje – ne Ukmergės, bet Lietuvos bažnyčios. O ir, apskritai, kodėl būtent bažnyčios? 

V.Ivanauskienė sako turinti daugybę ne tik bažnyčių, bet ir kitų istorinių pastatų, dvarų nuotraukų. Šie statiniai jai labai įdomūs savo istorija ir unikalumu.

Pasakojo labai įdomią istoriją apie jos kalbintą garbaus amžiaus moterį, kuri nutarė kasmet aplankyti 12 Lietuvos bažnyčių. Toks buvo tos moters pasižadėjimas sau. „Pagalvojau, kad daug kas neturi tokios galimybės – keliauti po Lietuvą. Tai kodėl nepadėjus jiems bažnyčias pamatyti bent nuotraukose“, – sako fotografė.

Atrinkti nuotraukas virtuliai parodai nebuvo labai paprasta – norėjo, kad būtų įdomesni rakursai, tinkamas apšvietimas. Kadangi visos nuotraukos parodoje spalvotos, nederėjo, pavyzdžiui, juodai balti kadrai. Nors jų taip pat turi labai įdomių...

Moteris pasakojo, kad važinėdama fotografuoti bažnyčių, stebėjo, kokios jos skirtingos, kokios savitos. Pačios mieliausios – visai nebūtinai naujai atrestauruotos, išpuoselėtos. „Buvo taip, kad senutė medinė paprasta bažnyčia, o išeiti iš jos tiesiog nesinori . O šiuolaikinė nauja – tuščia. Joje juntama tuštuma“, – apie fotografuojant patirtus išgyvenimus pasakojo V. Ivanauskienė.

Pasidomėjus, kada į jos gyvenimą atėjo fotografija, ukmergiškė pasakojo fotografuojanti nuo vaikystės. Kai sukako 11 metų, labai susidomėjo tėčio „Zenit 3M“ fotoaparatu. „Tačiau man buvo nupirktas fotoaparatas „Smena 8M“, kuriuo ir pradėjau fotografuoti. Ėmiau lankyti fotografų būrelį ir tai mane dar labiau įkvėpė šiai veiklai“, – pasakojo ukmergiškė.

Vėliau žinias gilino tuometėje Rokiškio kultūros mokykloje, kur įgijo saviveiklinio kino-foto meno kolektyvo vadovo specialybę, tačiau gyvenimas nuvedė kitais keliais – fotografiją teko palikti ilgam.

Intensyviai fotografuoti ukmergiškė pradėjo daugiau kaip prieš dešimtmetį. Tada, paskatinta Ukmergės naujųjų medijų meno klubo „Pozityvas“ vadovės Nijolės Paškauskienės, pradėjo dalyvauti įvairiuose kūrybiniuose projektuose. Vienas iš jų – tęstinis projektas, kurio metu fotografų maršrutai driekiasi prezidento Antano Smetonos keliais.

„Dėl projektų atsirado ir nuotraukų archyvai, tad noriu pasidalyti bent dalele savo kūrinių, kuriuose užfiksuotos Lietuvos bažnyčios. Bažnyčių Lietuvoje daug – apie 700! Galbūt ateityje nufotografuosiu visas, nes turiu tokią svajonę, bet dabar kviečiu pasižiūrėti bent dalelę jų“, – kviečia į virtualią parodą V. Ivanauskienė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų