Spausdinti šį puslapį

Nominacijos laureatė – kraštietė Danguolė Sutkaitienė

D. Sutkaitienė daug metų negyvena Ukmergėje, tačiau labai šiltai prisimena savo tėviškę. D. Sutkaitienė daug metų negyvena Ukmergėje, tačiau labai šiltai prisimena savo tėviškę.

Lietuvos Respublikos odontologų rūmų nariai minėdami Tarptautinę odontologijos dieną kasmet paskelbia Šv. Apolonijos nominaciją gerbiamam bendruomenės nariui.

Šiemet ji bus skirta mūsų kraštietei, jau daug metų Šilutėje gyvenančiai gydytojai odontologei ortopedei Danguolei Sutkaitienei.

Neseniai 85-erių metų jubiliejų šventusi D. Sutkaitienė jau nebepraktikuoja odontologinės veiklos, tačiau ją vykdė daugiau nei 60 metų.

D.Sutkaitienė gerai žinoma ir gerbiama Šilutės rajone ir viso pamario krašto kolegų. Profesionalią gyd. odontologės veiklą pradėjo dar 1959 m., vos po poros metų tapo Šilutės rajono vyr. odontologe. Ji buvo atsakinga už studentų profesinį ugdymą ir mokymą, išugdė daug gerbiamų odontologų.

Savo gyvenimo kelią D. Sutkaitienė pradėjo Ukmergėje. Prisimena tėvų namus Gruodžio 17-osios gatvėje. Pamena, kad prieš karą toje gatvėje lankė privatų katalikišką vaikų darželį, kuriame vaikus prižiūrėjo vienuolės. Pradžios mokyklą baigė Vilniaus gatvėje stovėjusioje mokykloje. Dabar jos vietoje – plyna aikštė. 

Anksti žuvęs tėvelis buvo policininkas, tad mamai vienai teko rūpintis penkiais vaikais. Tačiau Danguolė, būdama gabi, siekė mokslų. 1953 metais Ukmergėje ji baigė dabartinę Antano Smetonos gimnaziją ir pasirinko medicinos mokslus.

Moteris pasakojo savo krašto ir šaknų niekada nepamiršusi – jos elektroniniame pašte – mergautinė Nemunaitytės pavardė.

Šilutėje daugiau kaip pusę amžiaus nugyvenusi mūsų kraštietė palaiko artimus ryšius net su keliomis buvusiomis Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos bendraklasėmis. Anksčiau kas kelerius metus rinkdavosi į klasės draugų susitikimus. Ukmergėje gyvena ir giminaičiai, likę artimųjų kapai.

D.Sutkaitienė ne kartą buvo skatinta ir apdovanota aukščiausio lygio apdovanojimais už profesinę veiklą bei organizacinius gebėjimus. 1976 m. jai suteikta tuomet pirma gydytojo stomatologo kategorija.

1990 m. mūsų kraštietė Šilutėje įsteigė pirmąjį privatų odontologijos kabinetą. Jame daugiau kaip 25 m. teikė dantų gydymo ir protezavimo paslaugas. Kai kurie pacientai dar ir dabar teiraujasi, ar galėtų gauti šios specialistės paslaugų.

Moteris visada buvo aktyvi visuomenininkė, saviveiklinių kolektyvų narė, daug metų rėmė ir globojo Saugų vaikų globos namus.

Dėl epidemiologinės situacijos Tarptautinės odontologijos dienos šventė, kurioje jai bus įteikta Šv. Apolonijos nominacija, vyks nuotoliniu būdu. Vasario 13 d. bus transliuojamos ne tik šv. Mišios, bet ir specialus šiai šventei skirtas filmas.

Tarptautinė odontologų diena minima vasario 9-ąją – šv. Apolonijos dieną.

Šv. Apolonija laikoma odontologų globėja. Ji gyveno III a. Aleksandrijoje (Egipte). Dėl tikėjimo Kristumi buvo nukankinta, išraunant visus dantis. Mirė sudeginta ant laužo.

Iš pradžių liaudyje ji buvo laikoma dantų skausmą kenčiančiųjų globėja, o XVIII a. garsaus prancūzų chirurgo-odontologo P. Fušaro iniciatyva pradėta laikyti odontologų globėja. P. Fušaras siekė, kad sugedę pacientų dantys būtų ne šalinami (tai buvo įprasta tais laikais), bet gydomi ir atkuriami.

Lietuvoje Odontologų rūmai buvo įkurti 2004 metais. Jie vienija daugiau kaip 7,5 tūkst. narių iš visos Lietuvos bei per 500 odontologinės priežiūros įstaigų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)