Gyvenimo turtas – dešimt užaugintų vaikų

Motinos dienos proga Elenai Popovienei skirtas garbingas apdovanojimas.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Motinos dienos proga Elenai Popovienei skirtas garbingas apdovanojimas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Lina SUKACKIENĖ

Motinos dienos proga mūsų šalies prezidentai kasmet pasveikina ir ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliais apdovanoja dorai savo vaikus užauginusias daugiavaikes motinas. Šiemet šis apdovanojimas bus įteiktas dešimties vaikų mamai deltuviškei Elenai Popovienei.

Aštuonias mergaites ir du berniukus pagimdžiusi E. Popovienė šiandien džiaugiasi 33 anūkais ir 8 proanūkiais.

Vyriausiai Elenos dukrai Editai – 48-eri, o jauniausiam sūnui Egidijui – 31-i metai. Jauniausias sūnus turi negalią, jis gyvena kartu su mama.

E.Popovienė pasakoja, kad dukros Edita ir Ilona gyvena Ukmergėje, Gitana, Žydronė ir sūnus Egidijus – Deltuvoje, sūnus Simas – Skuode. Regina, Jolanta ir Agnė išvykusios iš Lietuvos – dirba Anglijoje, o Loreta taip pat planuoja išvykti.

72-ejų metų daugiavaikei mamai Elenai teko sunki našlės dalia. Jos vyrą staigi mirtis pakirto prieš 24-erius metus. Vyras tada nebuvo sulaukęs nė 50-ies metų. Mažiausiam poros sūnui tada tebuvo 8-eri metai.

Likusi viena, našlė nenuilstamai dirbo ir rūpinosi vaikais, „statė juos ant kojų“, kaip sakoma liaudyje. Ir puikiai visus pastatė: kiekvienas iš atžalų turi savo vietą gyvenime, kuria ateities planus.

Skiepijo dvasios vertybe

E.Popovienė kilusi iš Ukmergės rajono, Svaronių kaimo, esančio Pivonijos seniūnijoje. Zarasuose, profesinėje mokykloje, įgijo virėjos specialybę ir pradėjo dirbti valgyk-los vedėja Stelmužėje. Ten šokiuose susipažino su būsimu vyru, tik iš armijos grįžusiu Simonu. Tame pačiame ūkyje jis dirbo traktorininku. Netrukus pora susituokė. Į Deltuvą gyventi atvyko 1982 metais.

Moteris pasakojo tokios gausios šeimos niekada neplanavusi – susilaukė tiek vaikų, kiek davė Dievulis.

Kokias vaikų auklėjimo taisyk-les ir pamokas turi mama, išauginusi dešimt vaikų? „Taisyklės labai paprastos. Visi mano vaikai augo namuose – nelankė nei darželių, nei lopšelių – visus prižiūrėjau pati, o ir vyresnieji padėjo auginti mažesniuosius“, – pasakoja moteris.

Gausioje šeimoje augę vaikai turėjo savo darbus ir užduotis.

Moteris įsitikinusi: kai augini vaikus, su jais reikia nuolat kalbėtis, bendrauti. Su jais reikia būti.

„Mano vaikai visi yra tikintys, jie taip išmokyti. 1991-ųjų sausį, kai reikėjo ginti mūsų valstybės laisvę, su sūneliu Simu važiavome budėti prie Seimo. Šalia stovintys aplinkiniai stebėjosi, kad toks mažas vaikas moka visas maldas. Išbuvome ten visą parą.

Aš vaikus auklėjau skiepydama jiems dvasios vertybes. Nes taip buvau išauklėta pati. Trejų metukų amžiaus pati jau mokėjau visus poterius. Išlydėdama brolį į kariuomenę, atsiklaupusi kalbėjau maldas, kad jam ten nebūtų sunku. Todėl parvažiuodamas atostogų, man visada parveždavo šokolado“, – prisiminimais dalijosi E. Popovienė.

Sako, kad anuomet į daugiavaikes šeimas visuomenė žiūrėjo gana palankiai, tad kažkokių užgauliojimų ar pastabų neprisimena.

Tarybiniais laikais daugiavaikė mama taip pat buvo apdovanota medaliu už išaugintą gausią šeimą.

Pasak deltuviškės, tos kartos žmonės buvo daug kantresni ir tolerantiškesni tarpusavio santykiuose, o ir vaikai buvo auginami ne tik „su teisėmis“, bet ir turintys tam tikrų pareigų.

Moteris puikiai prisimena ir savo vaikystės patirtis, kai nuo mažumės vaikai buvo mokomi įvairių ūkio darbų. Karvę išmoko melžti būdama 7-erių. Pirmą kartą viena palikta prižiūrėti šeimos ūkio, atsimena, labai didžiavosi, o grįžus tėvams buvo apdovanota jų šiltais apkabinimais...

Nepritekliais nesiskundžia

Dešimt vaikų Lietuvai užauginusios mamos pensija labai kukli. Iš viso – 316 eurų.

„Stažą esu užsidirbusi, bet buvo per maži darbo užmokesčiai didesnei pensijai. Esu dirbusi daug įvairiausių darbų, bet jie buvo labai mažai apmokami“, – pasakoja moteris.

Tačiau nepritekliais deltuviškė nesiskundžia. Kartu gyvenantis neįgalus sūnus gauna neįgalumo bei našlaičio pensijas, tad gaunamų pinigėlių užtenka. „Su Dievulio pagalba visko pakanka“, – sako ji.

Elena džiaugiasi, kad dukra Jolanta su vyru, gyvenantys Anglijoje, prieš 6-erius metus padarė didelį namo remontą – pakeitė langus, radiatorius. Namai po šių pertvarkų tapo šviesesni, šiltesni.

Kita dukra Edita, gyvenanti Ukmergėje, visur nuveža, padeda tvarkyti įvairius iškilusius reikalus. Dukros Gitana ir Žydronė, gyvenančios Deltuvoje, karantino metu rūpinosi, kad mama su broliu turėtų maisto. „Jos – kaip greitoji pagalba“, – apie dukras kalba mama.

Su visais savo vaikais Elena nuolat bendrauja. Nors karantinas pakeitė bendravimo formas, bet paliko telefono skambučius.

Per gyvenimą lydi daina

Eleną per gyvenimą lydi daina. Ji daug metų gieda Deltuvos Švenčiausios Trejybės bažnyčios chore ir labai pagarbiai atsiliepia apie parapijos kleboną Gintautą Naudžiūną. Su kitomis giedotojomis gieda ir palydint kaimynus į amžinąjį poilsį.

Moteris – aktyvi visuomenininkė – priklauso „Bočių“ pensininkų sąjungai, iki karantino dainavo šios organizacijos ansamblyje ir chore. Sako, kad be dainų neapsieina ir joks giminės susibūrimas.

Laiko lieka ir rankdarbiams – labai mėgsta siuvinėti.

Elenos ir jos sūnaus ūkis Deltuvos miestelyje – 34 arai namų valdos, kuri paskirta gėlėms ir daržovėms. Turi ir 40 vištų bei penkias putpeles.

Namų aplinkoje moteris augina lelijas, rožes, narcizus, bijūnus ir kitas populiarias darželių gėles. Labai myli šį užsiėmimą ir džiaugiasi gausiais žiedais nuo pavasario iki vėlyvo rudens.

Gal gėlės moteriai kažkiek asocijuojasi su šeima ir vaikais – kai juos labai myli, tinkamai prižiūri – jie suteikia gyvenimui pilnatvę.

Karantino pamokos

Elena pastebi, kad pernai, prasidėjus karantinui, kuomet buvo uždaryti vaikų darželiai, didelė sumaištis kilo dabartinėse jaunose šeimose. Kokios nelaimingos buvo kai kurios mamos, kad reikėjo daugiau laiko praleisti su savo mažamečiais vaikeliais.

Skaudi tiesa, kad yra mamų, kurios šiuo metu nebemoka bendrauti su savo atžalomis, nebežino, kaip ir ką kalbėti su savo vaikais. Vos metukų sulaukusius savo mažylius kai kurios patiki darželių auklėjimui. Elenos nuomone, karantino laikas atskleidė daug dabartinio vaikų ir tėvų bendravimo žaizdų.

Vaikai nori tik laisvių, bet nenori nieko daryti, vengia bet kokių įsipareigojimų. O tėvai, gyvendami butuose, neturėdami senelių kaimuose, nemoko vaikų jokių darbelių, neskiria namų veiklos užduočių.

Įteiks asmeniškai

Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė dek-retą, kuriuo Motinos dienos proga ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliais apdovanojo 44 motinas ir globėjas.

Mamas iš visų Lietuvos regionų prezidentas apdovanoja už jų nuopelnus motinystei ir globai, už atsakingumą, pasiaukojimą, įkvepiantį pavyzdį savo bendruomenei ir visai visuomenei.

Šiemet Motinos dienos proga apdovanojamos ne tik daugiavaikės mamos, bet ir globėjos. Šalies vadovas prieš metus inicijavo Valstybės apdovanojimų įstatymo pataisas, kuriomis sudaromos galimybės valstybės apdovanojimais įvertinti ir įmotes, tėvus, įtėvius, globėjus ar rūpintojus už jų nuopelnus motinystei, tėvystei, globai ar rūpybai.

Dėl epidemiologinės situacijos šiemet iškilmingą mamų apdovanojimo ceremoniją Prezidentūros rūmuose keičia asmeniniai apdovanotųjų sveikinimai. Mamoms ir globėjoms apdovanojimus išvežios į namus ir asmeniškai įteiks prezidento patarėjai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų