Spausdinti šį puslapį

Nugalėtojas – ukmergiškis Pijus Brazinskas

Pijus Brazinskas ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.  Asmeninio archyvo nuotr. Pijus Brazinskas ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Asmeninio archyvo nuotr.

Rasa GRIŠKEVIČIENĖ

LRT televizijos konkurso „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ nugalėtoju tapo Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Laičių padalinio jaunasis skaitytojas, Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijos abiturientas Pijus Brazinskas.

Visiškai pritariu Arūnui Valinskui. Paklaustas, kokios televizijos laidos jam labiausiai patinka, žinomas TV laidų vedėjas, prodiuseris, humoristas atsako: „Gustavo enciklopedija“ ir „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“. Smalsu pažiūrėti ir pasidžiaugti, kaip kolegos dirba...“

Nebe pirmi metai, sekmadienio rytas man prasideda anksti. Negaliu praleisti nė vienos pamėgtos LRT televizijos laidos: „Šventadienio mintys“, „Kaime gyventi gera“, „Ryto suktinis su Zita Kelmickaite“. Jei yra laiko, – pasaką brolių Grimų motyvais, o jau tada – žavioji „Gustavo enciklopedija“, iš kurios lyg pradinukė mokausi istorijos, geografijos ir kulinarijos. Ir lygiai tokia pati pradinukė jaučiuosi TV laidoje „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“. Džiūgauju, kad atsakau į laidoje dalyvaujančių penktokų, devintokų klausimus. Pamiršusi, jog pati „įropojau“ jau į septintąją dešimtį ir turėčiau „mintinai žinoti“ savo meto istoriją, geografinius atradimus, literatūros, muzikos, kitų menų kūrinius.

Vėlgi nebe vienus metus akylai stebiu tuos „Tūkstantmečio vaikus“ ir labai aktyviai, labai emocingai sergu už mūsų krašto vaikus. Stebiuosi jais. Žaviuosi. Šokinėju nuo savo kanapos jiems laimėjus! Mintyse dėkoju jų mokytojams ir patiems jauniesiems vyrukams – protingiems, išmintingiems, oriai gražiems, visada santūriems ukmergiškiui Pijui ir želviškiui Rokui, skirtingai nuo ekscentriškojo vilniečio Luko, kuris ne vieną kartą labai pelnytai ir susimaudavo.

Praėjusį sekmadienį vyko „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ dvyliktokų finalas, pasak laidos vedėjo Roberto Petrausko, žvaigždžių susirinkimas, į kurį susirinko šeši gabiausieji, labiausiai žingeidūs, atkaklūs Lietuvos moksleiviai. Tenka tik stebėtis ir džiaugtis, jog šalia trijų vilniečių, įnoringosios ir gerokai pasipūtusios pajūrio mergaitės, pagrasinusios, jog kai ji atvyks kitą kartą į laidą, jo, laidos vedėjo, nebebus, nes jis, girdi, uždavė itin „nepadorų“ klausimą: kaip vadinama neapsirengusi moteris? „Ievos kostiumas“ pajūrio mergaitei pasirodė itin nepadorus... O tąsyk šitoje draugijoje smagiai ir saugiai įsikūrė du mūsų rajono vaikinai – Jono Basanavičiaus gimnazijos dvyliktokas Pijus Brazinskas ir Želvos gimnazistas Rokas Kalesnykas.

Tą sekmadienį gabiausiųjų moksleivių konkurse Pijus dalyvavo jau 18-ąjį kartą. Nuo penktos klasės. Visus tuos metus liko toks pat santūrus, nevaikiškai subrendęs, vyriškas, orus ir išmintingas. Keturis kartus – šeštoje, aštuntoje, dešimtoje ir dvyliktoje klasėje – tapo nugalėtoju.

Pijaus mama Jono Basanavičiaus gimnazijos chemijos mokytoja Gražina Macijauskaitė pamena: nuo dvejų sūnaus metukų šeima pamėgo keliones ir ilgainiui Pijus tapo tų kelionių gidu: patardavo, pasirinkdavo, su džiaugsmu keliaudavo. Pasak mamos, Pijui visada sekėsi ir su draugais, ir su pedagogais. Jį visada lydėdavo geri, patikimi žmonės.

Pedagogės Bronė Mickuvienė, Vida Šidlauskienė, Vida Pulkauninkaitė, „Zuikučio studijos“ vadovė Vilma Leigienė, Muzikos mokyk-los akordeono klasės mokytoja Danutė Pliskuvienė ir daugelis kitų.

Gerų žodžių Pijui negaili ir jo gimtojo Laičių kaimo bibliotekininkė Vanda Vinckienė. Abu su mama – jie uolūs skaitytojai.Jaunajam bibliotekos lankytojui Pijui rūpi viskas: istorija ir geografija, politika ir gamta. Bibliotekoje buvo surengta Pijaus fotografijų paroda, skirta gamtai. Šia ekspozicija galėjo grožėtis ir Meno mokyklos auklėtiniai. Negana to, kad moksleivis fotografuoja, dalyvauja „Tūkstantmečio vaikų“ konkursuose, laisvalaikiu jis pina šiaudinius sodus ir labai mėgsta grybauti. „Sūnus pats atsirenka, kas jam svarbiausia, ką jis labiausiai mėgsta, – šypsodamasi kalba abituriento mama. – Mums svarbiausia, kad jį palaiko bendraamžiai, kad jie ne pavydi, o draugiškai palaiko, pritaria jo kūrybinėms veikloms.“

Pijus Brazinskas netrukus laikys abitūros egzaminus. Dar nenusprendė, kokias studijas rinksis. Pagundų, gerų norų ir ketinimų – daug. Ir net neabejoju, kad ir kur pasuktų jaunojo moksliuko keliai, jie bus šviesūs, tiesūs ir teisingi. Sėkmės Tau, Pijau!

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)