Spausdinti šį puslapį

Priversta stabdyti veiklą verslininkė tapo savanore

Savanorės pasitinka skiepytis atėjusius ukmergiškius (Indrė Nadvaravičiūtė – kairėje).  Indrės Nadvaravičiūtės asmeninio archyvo nuotr. Savanorės pasitinka skiepytis atėjusius ukmergiškius (Indrė Nadvaravičiūtė – kairėje). Indrės Nadvaravičiūtės asmeninio archyvo nuotr.

Jauna verslininkė, dviejų vaikų mama, ukmergiškė Indrė Nadvaravičiūtė yra viena pirmųjų Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanorių, ėmusių talkinti Ukmergėje įrengtame vakcinacijos centre.

Sausio mėnesį feisbuke Indrė pamatė kvietimą savanoriauti – buvo rašoma, kad reikalingi savanoriai socialinės globos namuose, ligoninėje. „Neseniai buvau persirgusi COVID-19 infekcija, tad pamaniau, kad galiu būti naudinga. Užpildžiau nurodytą Raudonojo Kryžiaus anketą. Po kelių savaičių gavau laišką, kad savanorių pakanka, bet esu įtraukta į rezervą. Kovo mėnesį buvo atidarytas vakcinacijos centras miesto stadione, tada sulaukiau kvietimo prisijungti. Su manimi susisiekė tinklo vadovė Ingrida ir jau po kelių dienų pradėjau savanorystę“, – prisimena moteris.

Per penkias veiklos savaites ji tam skyrė išties nemažai laiko. Iš pradžių padėdavo po 5–8 valandas per dieną. Vėliau prisijungė daugiau savanorių, tad dabar dirba iki 4 valandų per dieną.

Verslus teko stabdyti

Indrė Ukmergėje yra įkūrusi vaikų žaidimų kambarį Gedimino gatvėje, bei kavinę-kokteilių barą „Mimi“ Vytauto gatvėje. Pasidomėjus, ar dėl savanorystės nenukenčia pačios veiklos, Indrė pasakojo, kad dėl įsismarkavusios pandemijos jas teko nutraukti: „Nuo antrojo karantino esu prastovoje, todėl galiu daugiau laiko skirti savanorystei. Po pirmojo karantino teko uždaryti trejus metus veikusį žaidimų kambarį. Kavinės-kokteilinės veiklą taip pat teko laikinai sustabdyti, darbuotojus išleisti į prastovas. Tikiuosi, kad jau greitai galėsime atnaujinti veiklą.“

Net ir grįžusi prie darbų, jauna verslininkė tikisi savanoriauti toliau. „Manau, kad pavyks veiklą suderinti su darbu ir šeima. Stengiuosi vaikams daugiau apie tai pasakoti. Norėčiau, kad ir jie paaugę savanoriautų“, – sako penkerių ir dešimties metų vaikus auginanti mama.

Diena neprailgsta

Šiuo metu Ukmergės vakcinacijos centre dirba 10 nuolatinių Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanorių. „Visi susipažinome ir nuo pirmųjų dienų tapome puiki komanda“, – teigia Indrė.

Kadangi darbas vyksta nuo 9 iki 16 valandos penkias darbo dienas, visi savanoriai vakcinacijos centre praleidžia nemažai laiko.

Indrė yra savanorių komandos koordinatorė, todėl turi pasirūpinti grafiku – kiekvieną dieną kontaktuoja su atsakingais žmonėmis, teiraujasi, kokiomis vakcinomis planuojama skiepyti ateinančiomis dienomis, tada sužiūri, kiek savanorių reikės. „Skiepijant „Moderna“ ir „Pfizer“ vakcinomis, reikia ne mažiau 4–5 savanorių. Skiepijant „AstraZeneca“ vakcina, pakanka kelių, nes būna mažiau besiskiepijančiųjų“, – pastebi ji.

Nors visi besiskiepijantys registruoti ir jiems būna paskirtas laikas, nemažai gyventojų ateina net ir keliomis valandomis anksčiau.

„Laikas, savanoriaujant vakcinacijos centre, prabėga labai greitai. Turime užtikrinti tvarką, reguliuojame srautus, pasitinkame žmones prie įėjimo, pamatuojame temperatūrą, paprašome dezinfekuotis rankas. Atėję skiepytis žmonės būna gavę žinutes su nurodyta data, laiku, kabinos numeriu. Kartu su Visuomenės sveikatos biuro darbuotojomis vykdome registraciją, tada prašome užpildyti anketas. Ne visi būna pasiėmę akinius, tad dažniausiai savanoriams tenka padėti pildyti anketas, skaitant visus klausimus ir padedant įrašyti atsakymus. Kai anketos užpildytos ir pasirašytos, asmenis nukreipiame į kabinas skiepams. Po jų žmonės turi pasėdėti laukiamajame 15 min. Savanoriai teiraujasi, kaip jie jaučiasi, pabendrauja, pasiūlo vandens. Yra tekę kviesti taksi ar net parvežti namo“, – vardija darbus koordinatorė.

Indrės pastebėjimu, senjorai skundžiasi, kad miesto stadionas jiems nelabai patogi vieta. „Kas gali, atvyksta taksi, kitus skiepams atveža vaikai, atvykę net iš kitų miestų. Gerai būtų, jei netoli būtų autobusų stotelė“, – pastebi ji.

Kviečia ir kitus

Nors savanorių komanda Ukmergėje nėra maža, pagalbos rankų trūksta. „Manau, kad tikrai reikėtų dar tiek pat žmonių. Jeigu būtų daugiau savanorių, būtų lengviau pasiskirstyti laiką pagal galimybes. Ir pora valandų per dieną centre būtų didelė pagalba. Prasidėjus masinei vakcinacijai, Ukmergėje savanorių poreikis dar tikrai didės“, – sako Indrė.

Savanoriai, prieš pradėdami darbą vakcinacijos centre, dalyvavo mokymuose. Gavo „Pirmosios psichologinės pagalbos krizės paliestam žmogui“ pažymėjimus. O ar gauna jie bent kokį atlygį? Koordinatorės teigimu, patiriamos išlaidos kompensuojamos. Pavyzdžiui, atlyginamos kuro išlaidos. Dirbantieji visą dieną turi galimybę gauti maitinimą.

Praėjusią savaitę buvo įkurtas Lietuvos Raudonojo Kryžiaus Ukmergės skyrius. Indrė tapo jo vadove. Veiklai organizuoti gautas mobilusis telefonas ir kompiuteris.

Dalydamasi asmenine savanorystės patirtimi, Indrė teigia sunkumų nepatyrusi. „O džiaugsmo, kiekvieną kartą nuėjus į centrą, suteikia bendravimas su senjorais. Jie ateina gerai nusiteikę, būna pasipuošę, turbūt mažai kur gali išeiti dėl pandemijos. Manau, kad jiems labai trūksta bendravimo“, – sako moteris.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)