Spausdinti šį puslapį

Gegužės 8-oji – 100-asis ukmergiškės gimtadienis

Ona Žižienė švenčia garbingą sukaktį.  Šeimos asmeninio albumo nuotr. Ona Žižienė švenčia garbingą sukaktį. Šeimos asmeninio albumo nuotr.

Ukmergės rajono gyventoja Ona Žižienė džiaugiasi ilgo gyvenimo kelione. Gegužės 8-ąją ji atšventė savo 100-ąjį gimtadienį.

Šventinę dieną šimtametė leido su pačiais artimiausiais šeimos nariais: dukra Audrone ir žentu Vytautu, anūke ir proanūkiais, kurie apgailestauja, kad dėl pandemijos negalėjo surengti didelės ir įspūdingos šventės, kokios iš tiesų nusipelno jų mylima senolė.

„Močiutė džiaugėsi sulaukusi garbingo gimtadienio, palepino mus šmaikščiais savo jaunystės prisiminimais“, – sakė anūkė Laura.

100-o metų sulaukusiai O. Žižienei Ukmergės rajono savivaldybės dovaną – mero Rolando Janicko sveikinimą, vienkartinę 300 eurų išmoką ir šiltą antklodę – įteiks Taujėnų seniūnijos atstovai, kai, atlaisvėjus karantino suvaržymams, bus galima susitikti su ukmergiške.

Apie spalvingą, bet nelengvą ilgaamžės gyvenimą trumpai papasakojo šiuo metu ją globojančios dukra Audronė bei anūkė Laura.

O.Žižienė gimė 1921 metų gegužės 8 d. Elžbietos ir Motiejaus šeimoje, Sukūsčių kaime, Taujėnų apylinkėje. Šeimoje augo 11 vaikų.

Onos tėvelis mirė, kai jai buvo vos vieni metukai. Taigi, mergaitės vaikystė nebuvo lengvabūdiška ir nerūpestinga. Dar visai mažutei teko žąsis ganyti, o paaugus ir pas ponus tarnauti. Ona lankė ir mokyklą, deja, baigė tik dvi klases. Mergaitė buvo gabi ir per tuos dvejus metus puikiai išmoko rašyti ir skaityti, o mokykloje išmoktus eilėraščius ir šiandien gali padeklamuoti. Netekusi maitintojo, šeima gyveno skurdžiai, nebuvo už ką nupirkti net batų, todėl Onai teko mesti mokslus ir eiti tarnauti...

Likimas taip susiklostė, kad Ona 1948 metais ištekėjo už savo bendrapavardžio Antano iš Užulėnio kaimo. Pora susilaukė trijų nuostabių vaikų – sūnų Rimanto ir Vytauto bei dukros Audronės.

Onai po 22 bendro gyvenimo metų teko palydėti savo vyrą į amžinąją kelionę. Tačiau gyvenimo smūgiai neparklupdė stiprios dvasios. Dukra Audronė prisimena: „Tėčiui mirus, mama nepriekaištingai rūpinosi mumis, savo vaikais. Ji sugebėjo užbaigti pradėtą namo statybą ir išleisti mus į gyvenimą.“ Aštuoniolika metų ukmergiškė dirbo vaikų sanatorijos valgykloje. Į darbą apie 3–4 kilometrus ji eidavo pėsčiomis. Vėliau darbavosi psichiatrijos ligoninės virtuvėje.

„Žaviuosi savo močiute, kaip ji išgyvenus karo laikotarpį, užauginus tris vaikus, pastačius namą – visa tai padarius viena, išliko tokia pozityvi, visada su šypsena veide, tikras mūsų šeimos saulės spindulys“, – didžiuojasi anūkė. Pati O. Žižienė pažvelgusi į praeitį nedaugžodžiauja: „...juodai sunkus buvo gyvenimas, bet dabar – baltas ir laimingas“.

Šiandien ji gyvena pas dukrą Kaune ir mėgaujasi ją mylinčių artimųjų – dukros Audronės, žento Vytauto, anūkų Lauros ir Pauliaus, bei proanūkių Giedrės ir Kristupo – dėmesiu.

Ukmergiškė anksčiau noriai žiūrėdavo televiziją, skaitydavo laikraščius, bet dabar saugo savo akis ir mieliau klauso radijo, deklamuoja eilėraščius artimiesiems, nevengia pasnūduriuoti po pietų ir mėgautis jos gyvenime įsivyravusia ramybe. Anūkė Laura pabrėžia: „Močiutės dienotvarkė ganėtinai griežta. Keliasi, gulasi, valgo visada vienu laiku. Dienos pramogos – „Marijos radijas“ ir garsinių knygų klausymas.“

Pasak Onos dukros, mamos darbštumas, mokėjimas atleisti ir gebėjimas džiaugtis gyvenimiškomis smulkmenomis yra jos ilgaamžiškumo paslaptis. O anūkė priduria: „Dėl ilgaamžiškumo, tai, manau, – dalis genetikos (močiutės mama mirė sulaukus 99-erių metų), taip pat ir teigiamas požiūris į gyvenimą. Nebuvo lengvas gyvenimas, bet ji visada su šypsena. Niekada neatsisakydavo padėti kitiems. Ir šiandien geru žodžiu mini savo kaimynus ir gimines, visus juos prisimena.“

O.Žižienė labai dėkoja už sveikinimus gimtadienio proga ir visiems linki „sveikatos ir baltai laimingo gyvenimo“.

Apie ukmergiškės sukaktį informavo rajono savivaldybės Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistė Airida Klevinskienė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)