Spausdinti šį puslapį

Ukmergiškiui įteiktas medalis „Tarnaukite Lietuvai“

Jonas Dragūnas apdovanotas medaliu.  Daivos Zimblienės nuotr. Jonas Dragūnas apdovanotas medaliu. Daivos Zimblienės nuotr.

Penktadienį Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre buvo įteikti Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliai „Tarnaukite Lietuvai“. Medalis skiriamas siekiant skatinti visuomenę neatlygintinai dirbti valstybės labui, įgyvendinti pozityvias idėjas, brandinančias visuomenės pilietiškumą, tautinę savimonę ir kultūrinį sąmoningumą.

 Šiemet apdovanojimai įteikti 16 laureatų, tarp kurių – Lietuvos skautijos savanoris, neformalaus ugdymo centro gamtoje „Skautų slėnis“ ir Ukmergės jūrų skautų vadovas 41-ų metų Jonas Dragūnas. Medalis jam skirtas už savanorystės kultūros sklaidą Lietuvoje.

Panevėžio kraštotyros muziejaus kartu su Seimu organizuotame renginyje sveikinimo žodį tarė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Panevėžio meras Rytis Mykolas Račkauskas, G. Petkevičaitės-Bitės atminimo medalio „Tarnaukite Lietuvai“ komisijos pirmininkas Stasys Kašauskas.

Iškilmingos ceremonijos vedėjas, Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorius Albinas Keleris ukmergiškį J. Dragūną susirinkusiesiems pristatė kaip „savo veiklą jaunimo pilietiškumo ugdymui ir lyderystės skatinimui paskyrusį, kasmet tarptautines savanorių stovyklas rengiantį, paruošiantį ir į savanorių stovyklas užsienyje išsiunčiantį po keletą savanorių iš Lietuvos, Europos solidarumo korpuso tarptautinių savanorystės programų koordinatorių, kartu su žmona Živile įkūrusį „Darnos klubą“ jaunoms šeimoms ir skautijos idealus kasdieniais darbais įkūnijantį jauną vyrą“.

Skambant žiūrovų plojimams, garbingą apdovanojimą iš Seimo pirmininkės V. Čmilytės-Nielsen rankų atsiėmęs J. Dragūnas sakė: „Viso šio pristatymo metu išgirdau visokių staigmenų apie save. Tikrai nesijaučiu vienas čia dabar stovėdamas, nes jaučiu už savęs stovinčius savo vadovus, stovinčius savanorius, stovinčius vaikus. Ir tas įvertinimas yra tikriausiai už ilgame mano skautiškame kelyje nuveiktus darbus, už daugiau nei dvidešimt metų nešamą Lietuvos skautijos vėliavą. Šis apdovanojimas yra paskata tą vėliavą nešti ir toliau. Mes, skautai, turime tokį savo pasisveikinimą. Dažniausiai, kai prieini prie kito skauto, sakai: „Broli arba sese, budėk!“ Ir tas brolis arba sesė atsako: „Vis budžiu.“ Taigi, man šis apdovanojimas yra kaip tas „vis budžiu“ ir stengsiuosi tą ir toliau tęsti.“

J.Dragūną pasveikino į Panevėžį atvykę Ukmergės rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Ingrida Krikštaponienė, Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Zimblienė.

J.Dragūną į apdovanojimų ceremoniją buvo atlydėjusios žmona Živilė ir dukros: 11-metė Liepa ir vos 3 mėnesių Upė. Dar dvi dukros 4-erių Lukrecija ir 7-erių Medeina liko namuose.

„Apie šį apdovanojimą sužinojau iš to, kad pradėjau gauti SMS žinutes su sveikinimais. Pradžioje palaikiau tai nesusipratimu. Žinojau tik, kad mano kandidatūrą šiam apdovanojimui pateikė Ukmergės rajono savivaldybė ir Lietuvos skautija. O kad esu laureatas, patvirtinimą gavau vėliau. Aš esu kuklus, tai nieko niekam ir nesakiau. Manau, kad regalijų, medalių, apdovanojimų skyrimas iš pačios esmės yra įvertinimas nuveiktų darbų, įdėtos energijos ir pastangų pasirinktoje srityje“, – pasakojo J. Dragūnas.

Aktyvus, iniciatyvus, charizmatiškas, išsilavinęs (turintis edukologijos magistro laipsnį, studijas baigęs Lietuvoje ir Didžiojoje Britanijoje), nuolat savo kvalifikaciją tobulinantis J. Dragūnas į skautišką veiklą įsitraukė būdamas 13-os metų (nuo 1993 metų) ir yra įvertintas aukščiausia Lietuvoje – vyriausio jūrų skautininko-vadovo kategorija, ne kartą pelnęs Lietuvos ir užsienio šalių apdovanojimus.

Ukmergės rajono Sukinių kaime J. ir Ž. Dragūnų šeima įsikūrė 2010 metais. Kaune gimęs ir užaugęs Jonas bei vilnietė Živilė iki tol ketverius metus gyveno, mokėsi ir dirbo Didžiojoje Britanijoje.

„Kai 2007 metais susituokėme, po trejų metų nusprendėme grįžti į Lietuvą bei čia įsikurti, o 2014 metais įsteigti ir pirmąjį Lietuvos skautų centrą, tapo aišku, kad tai yra mano ir mano šeimos rimčiausias gyvenimo įsipareigojimas ir tarnystė Lietuvai. Tai –  ilgas ir nuoseklus darbas, energija ir pastanga pasirinktos krypties link“, – teigė jis.

J.Dragūnas neskaičiuoja, kiek per daugiau nei du dešimtmečius išugdė jaunųjų skautų. Jų – tūkstančiai.

Vieni prisijungia vienam ar kitam renginiui ir keliauja toliau savo keliais, kiti pasilieka 3–5 metus ir dalyvauja veiklose. Dalis užauga ir juos jau gali matyti vadovaujant savo skautams, skautų organizacijai, projektams ir renginiams, didelėms stovykloms.

„Mes duodame šansą vaikams ir jaunimui sužinoti apie skautus realiai ir praktiškai. Taip kiekvienas gali tiesiog kitaip pažvelgti į save, į supančią gamtą ir žmones. Asmeninis pabandymas uždegti ugnį, išeiti į žygį, stovyklauti yra labai stipri patirtis ir neretai motyvas ar priežastis toliau domėtis ir būti aktyviu bendruomenės nariu, skautu, šauliu ar tiesiog pilietišku žmogumi.

Turime jaunajai kartai suteikti šansą ir leisti pabandyti suklysti, sušlapti ir paragauti realaus gyvenimo gamtoje. O tolesnius žingsnius kiekvienas vėliau rinksis savaip ir tai yra kiekvieno apsisprendimas“, – sakė J. Dragūnas.

Informaciją pateikė rajono savivaldybės atstovė spaudai Daiva Zimblienė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)