Spausdinti šį puslapį

„Jei gali svajoti, gali ir padaryti“

Agnė Linartė rankų darbo gaminių studijoje „LinArt“. Agnė Linartė rankų darbo gaminių studijoje „LinArt“.

Lina SUKACKIENĖ

Ukmergėje, Bažnyčios gatvėje, neseniai atidaryta rankų darbo gaminių studija „LinArt“. Jo savininkė Agnė Linartė sutvarkė daug metų nenaudojamą miesto erdvę ir pavertė ją savo darbo vieta.

„Verslą pradėjau prieš dvylika metų. Pirmiausia tai buvo hobis“, – pasakoja kūrybinga moteris. Pagal išsilavinimą ji – diplomuota ekonomistė. „Baigiau Kauno technologijos universitetą, bet širdyje esu nenuilstanti kūrėja.“ Prisipažįsta nenorinti būti vadinama papuošalų dizainere, save vadina kūrėja, nes jos kūrybos erdvės – platesnės.

Agnė papuošalus kuria sutažo technika. Iš prancūzų kalbos kilęs žodis „sutažas“ reiškia siaurą, skersai sukryžiuotų šilkinių siūlų apdailos virvelę, apvadą, naudojamą siuvinių apdailai ir papuošalų gamybai. Ši technika reikalauja atidumo ir kruopštumo, bet rezultatas labai įdomus.

Sutažo juostelės dažniausiai išaudžiamos arba išpinamos eglute.

Juostelių yra išaustų iš metalinio lydinio siūlų, šilko, vilnos. XX a. šios juostelės pradėtos austi iš sintetinių pluoštų.

Drabužių ir jų priedų puošybos sutažo juostelėmis technika sukurta Prancūzijoje pirmoje XIV a. pusėje. Kiek vėliau olandų meistrai ją patobulino ir atsirado technika, primenanti populiarųjį rusišką juostų pynimą. Metams bėgant ši technika tobulėjo ir tapo atskira meno kryptimi.

Devintame XX a. dešimtmetyje dizainerė iš Izraelio sutažo techniką ištobulino kaip dekoratyvinį meną ir pradėjo gaminti juvelyrinius dirbinius.

Sutažo juostelės, derinamos su karoliukais ir įmantriais išraitymais, sukuria unikalaus grožio pojūtį. A. Linartės iniciatyva ši technika atėjo ir į Ukmergę.

Ukmergiškė sako, kad jos kurtais papuošalais moterys puošiasi ypatingomis progomis, pavyzdžiui, nuotakos – savo gražiausiai gyvenimo šventei. Agnė savo kūrinius puošia Svarovskio kristalais ir Svarovskio perlais, natūraliais akmenimis ir stiklo karoliukais.

Pastaruoju metu klienčių ratas labai plečiasi, nes moterys visada nori būti gražios ir nori nešioti tik joms asmeniškai pagamintus papuošalus.

Dirbtuvių studija

Agnė – jauna dviejų vaikų mama. Sūnus Tautvydas mokosi Dukstynos pagrindinėje mokykloje, o Dovydas lanko čia pat, šalia mamos studijos esantį ekologinės pakraipos vaikų lopšelį-darželį „Žiogelis“.

Agnė pasakojo patalpų savo verslui mieste pradėjusi ieškoti prieš keletą metų. Bet paaiškėjo, kad paklausių patalpų nuomai erdvės yra labai mažos, o kainos – didelės. Dirbant kūrybos versle, didelių pelnų tikėtis sunku, tad išgyventi nebūtų paprasta.

Tada apsisprendė, kad toliau vystant savo verslą, reikalinga investicija – patalpų pirkimas.

Jauną moterį sumanymuose palaikė mama ir vyras. Pastatas Bažnyčios gatvėje buvo mamos dovana gimtadieniui, linkint, kad pildytųsi visos jos svajonės. Visi pastato pritaikymo ir parengimo veiklai darbai gulė ant vyro ir jos pačios pečių.

Verslo kryptys

Agnė  savo verslą nutarė vystyti trimis pagrindinėmis kryptimis: papuošalų gamyba ir taisymas, jų nuoma bei dovanų idėjos.

Nuomotis papuošalus išskirtinėms progoms – mūsuose dar naujas dalykas. Tačiau labai patogus, nes gali išsinuomoti prie pasirinkto drabužio derantį kaklo papuošalą, sagę ar apyrankę.

Be to, tikrai ne kiekviena įperka daugiau kaip 100 eurų kainuojančius papuošalų komplektus.

Kūrėją žavi, kad dauguma papuošalų užsakovių patenkintos jos darbais: iki šiol nebuvo nė vienos, kuri būtų jų atsisakiusi.

Taiso papuošalus

Ukmergėje iki šiol mažai kas vystė papuošalų taisymo verslą. O tokia paslauga tikrai reikalinga,  juk kaklo papuošalai, vėriniai, sagės, auskarai lūžta, skyla, nutrūksta. Dažniausiai sugenda užsegimai, trūksta suverti karoliukai, skyla ar kitaip keičia formą akmenys.

Daug išradingumo Agnei prireikia vystant dovanų idėjų kryptį. Gamina atvirukus, vokelius pinigams. Juos puošia karpiniais, rankų darbo gėlėmis, medinėmis detalėmis ir karoliukais. Vokeliai pinigams skirti ne tik šventėms, bet ir laidotuvių rimčiai.

Atsiranda dovanėlės Pirmajai Komunijai, religinėms šventėms. Kuriami ir gintaro rožančiai.

Nors Agnė – dviejų berniukų mama, bet svajoja kurti ir mažosioms klientėms. Artimiausiu metu turėtų atsirasti lentyna papuošaliukų, skirtų mergaitėms. Ir pačioms nešioti, ir draugėms dovanoti.

Svajonėse pašnekovė jau regi  savo aplinkos erdvės plėtrą  pokalbiams su moterimis. Norėtų ne tik jas puošti, bet ir kalbėtis apie madą, kintančius moterų poreikius. Tokie susitikimai ilgainiui taptų įvairiomis edukacijomis ir atgaiva sielai, atitrūkstant nuo kasdienių rūpesčių.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)