Spausdinti šį puslapį

Vieniems – išmetamas šlamštas, kitiems – pelningas radinys

S. Jackūnas įvertintas bendrovės „VAATC“ „Metų atradimo“ nominacija. S. Jackūnas įvertintas bendrovės „VAATC“ „Metų atradimo“ nominacija.

Į Gerseniškių gatvėje esančią didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę pernai 7 270 ukmergiškių atvežė jiems nereikalingų daiktų.

Dalis jų nukeliavo į naujų šeimininkų rankas. Tokią galimybę suteikia stotelė „Dėk’ui“. Pernai joje išgelbėta 1 900 daiktų.

Ukmergės stotele „Dėk’ui“ besirūpinantis bendrovės „VAATC“ didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės operatorius Stasys Jackūnas sako, kad aikštelės populiarumas auga. Pastebimai daugėja žmonių ir atgabenančių nereikalingus daiktus, ir norinčių juos pasiimti.

Ypač daug ir vienų, ir kitų lankytojų buvo prieš Kalėdas. Kai kurie net pamiršo, kad tai – šventės: skambinusiųjų telefonu buvo ir Kūčių dieną, ir per Kalėdas. Pamena, vienas žmogus net stebėjosi, kad tai – laisvadieniai ir piktinosi, kodėl aikštelė nedirba.

S.Jackūnas suskaičiavo, kad pernai Gerseniškių gatvėje esančioje aikštelėje apsilankė 7 270, o užpernai – 5 919 žmonių. Ir tai – neskaitant „Dėk’ui“ stotelės.

Pernai „Dėk’ui“ stotelėje buvo atiduota 1 900 apskaitoje buvusių daiktų. „Ketvirtadienis – daiktų pasiėmimo diena. Žmonės tą dieną jų vidutiniškai pasiima 120–130. Dalį jų iš anksto rezervuoja svetainėje stoteledekui.lt, kitus išsirenka atvykę“, –  pasakoja S. Jackūnas. Pasak jo, vieno ketvirtadienio rekordas buvo net 160 daiktų.

Pastebi, kad daiktus rezervuoja nemažai „etatinių“ žmonių. Kur juos deda, nespėlioja, tačiau greičiausiai suremontuoja, sutvarko ir parduoda. Pavyzdžiui, buitinę techniką, televizorius. Juk tikrai yra kas juos remontuoja. Daug ką tikriausiai žmonės panaudoja ir savo buityje.

Pasak S. Jackūno, daiktus jų stotelėje rezervuoja ne tik ukmergiškiai, bet ir Elektrėnų, Širvintų, Molėtų rajonų gyventojai.

Lankosi kolekcininkai

Kai kurie atvykstantieji prisistato esantys kolekcininkais ir tikina senienomis papildantys savo kolekcijas. Prisimena, buvo atvykę keli Anglijoje gyvenantys lietuviai – sakė senienomis prekiaujantys.

S.Jackūnas savo darbe pats renkasi, kuriuos daiktus kelti į interneto svetainę, o kurie tikrai beverčiai ir tinkami tik utilizacijai. Antai vienas žmogus atvežė surūdijusį „Smetonos laikų“, kaip pats aiškino, dvaro durų užraktą. Šis atrodė kaip metalo gabalas ir galėjo keliauti į metalo atliekų konteinerį. Tačiau nutarė jį nufotografuoti ir įkelti į stotelės svetainę. Neapsiriko – daiktas iš karto buvo rezervuotas. Jį pasiėmė senienas renkantis žmogus.

Anot S. Jackūno, nemažai vertingų daiktų atrandama knygose – pavyzdžiui, į jas sukištų senovinių atvirukų. O ir pačios kai kurios knygos yra vertingos. Pasitaiko, kad namus kraustantys žmonės išmeta ir antikvarinius, šimto metų senumo leidinius.

Vertinga loterija

Žaislai, indai, šviestuvai, paltai, avalynė, baldai – šie ir įvairiausi kiti daiktai „Dėk’ui“ stotelėje vienų žmonių yra paliekami, o kitų su didžiausiu džiaugsmu pasiimami.

Kartą lovų prireikė vienai įmonei, nutarusiai apgyvendinti atvykstančius darbininkus.

Seniūnijų darbuotojai kartais prašo padėti sunkiai besiverčiantiems ukmergiškiams – surasti jiems reikiamų daiktų.

Aikštelės operatorius pastebi, kad pasitaiko išmetamų visiškai naujų daiktų. Net su etiketėmis. Ir ne tik smulkmenų. Buvo išmesti net visai nauji baldai. Juos paėmusiam žmogui tai – tiesiog laimėta loterija. Juk tokie baldai parduotuvėje kainuotų ne vieną šimtą eurų.

Kodėl žmonės nebando savo daiktų parduoti? Kai kurie prisipažįsta tam tiesiog neturintys laiko.

Rezervuoja akimirksniu

S.Jackūnas sako, kad įkėlus į interneto svetainę pranešimą apie „Dėk’ui“ stotelėje atiduodamą gerą daiktą, kartais jis rezervuojamas akimirksniu.

Kaip žmonės suspėja tai padaryti? Gal galima svetainės naujienas prenumeruoti? Pasirodo, tikrai ne, tad arba labai akylai reikia stebėti svetainę, arba yra būdų, kaip internetu gauti pranešimus apie naujienas.

Gal kyla pagunda ir jam pačiam imti ir sukaupti iš radinių kokią nors kolekciją? Gal tai būtų pelninga?  „Net nemėginu“, – tikina S. Jackūnas, kuriam tokia veikla atrodo neetiška, nes pats dirba šioje aikštelėje, o be to yra savivaldybės tarybos narys.

S.Jackūnas sako, kad būna dienų, kai dirba nepaisydamas darbo valandų – po darbo ir kelias papildomas valandas praleidžia. Džiaugiasi, kad darbdaviai tai vertina.

Metų atradimas

„VAATC“ direktorius Tomas Vaitkevičius pasakojo, kad jų įmonėje visame Vilniaus regione iš viso yra 18 didžiagabaričių atliekų aikštelių. Jose  dirba 28 operatoriai. Kiekvienais metais bendrovė renka šauniausius darbuotojus. Viena iš nominacijų – „Metų atradimas“. Pernai ji buvo skirta Ukmergės aikštelės operatoriui S. Jackūnui.

Pasak direktoriaus, nominacija kasmet skiriama naujiems kolegas savo pasiekimais nustebinusiems darbuotojams.

Sako, kad S. Jackūnas savo pastangomis, bendruomeniškumu, iniciatyvumu, pasiekimais parodė kaip gali keistis aikštelė, pasikeitus jos operatoriui. „Bendruomenė naujai atrado aikštelę, atgabenamų atliekų kiekiai joje padidėjo 30 proc. Anksčiau dažnai sulaukdavome skundų dėl aptarnavimo kultūros, o dabar – niekada. Aikštelėje visada ideali tvarka“, – pažymėjo direktorius.

Džiaugiasi ir stotelės „Dėk’ui“ darbu. Juk dar prieš kelerius metus atrodė, kad ukmergiškiai nesidalys, nieko neatveš. Bet taip nėra. Per kelerius metus naujam gyvenimui prikeliamų daiktų, pasirodo, taip pat padaugėjo trečdaliu.

Aikštelės adresas – Gerseniškių g. 5, Ukmergė

Darbo laikas

  • Antradieniais – 10–19 val.
  • Trečiadieniais – 8–17 val.
  • Ketvirtadieniais – 10–19 val.
  • Penktadieniais – 8–17 val.
  • Šeštadieniais – 9–15.30 val.
  • Sekmadieniais ir pirmadieniais nedirba
Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)