Spausdinti šį puslapį

Kultūros centre – Arūno Kulikausko paroda

Arūnas Kulikauskas parodos „Paskutinė“ atidaryme.  Dainiaus Vyto nuotr. Arūnas Kulikauskas parodos „Paskutinė“ atidaryme. Dainiaus Vyto nuotr.

Ukmergės kultūros centro Dailės galerijoje eksponuojama mūsų rajone gyvenančio fotomenininko Arūno Kulikausko paroda „Pas-kutinė“.

A.Kulikauskas gimė 1959 m. Kaune. Mokėsi J. Naujalio meno mokykloje. Vėliau studijavo Vilniaus dailės institute pramoninį dizainą. Po studijų grįžo į gimtąjį miestą, kur subūrė avangardinę penkių draugų, kurių kūryba prieštaravo nusistovėjusiai fotografijos mokyklai, grupę. Jos nariais buvo G. Stulgaitis, S. Paukštys, V. Dragūnas ir vėliau prisijungęs G. Liagas.

A.Kulikauskas aktyviai dalyvavo Sąjūdžio veikloje, bet, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, išvyko į JAV, Niujorke gyveno 22-ejus metus.

2012 m. su šeima grįžo į Lietuvą ir apsigyveno Ukmergės rajono Samantonių kaime.

A.Kulikauskas – laisvai samdomas menininkas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys. Jo kūrybos bagažą sudaro skirtingi istoriniai, kultūriniai ir raiškos sluoksniai: nuo kūrybos pradžios sovietmečiu iki Niujorko laikotarpio, J. Meko įkurtos Antologijos gyvenimo poezijos, fotoobjektų, dirbant su „Polaroid“ fotografinėmis medžiagomis. Ir iki kaimo kasdienybės fiksavimo tinklaraštinėje.

Parodoje „Paskutinė“ A. Kulikauskas apžvelgia savo keturių dešimtmečių kūrybos laikotarpį, inventorizuoja archyvą. Tačiau nesistengia jo skrupulingai rūšiuoti ir klasifikuoti. Greičiau jau įdėmiai apžiūri, kas išlikę, ištraukia, kas svarbu, ir nupučia dulkes.

Ši paroda – laisvos ir kintančios formos: atidarymo pradžiai parengtą ekspoziciją autorius nuolat formuoja ir pildo, priklausomai nuo vietos, miesto.

Tai – ir kontekstinė paroda, kurioje autorius siekia parodyti savo kūrybos ir gyvenimo kontekstą kaip vientisą audinį, įtraukia tai, kas tuo ar kitu laikotarpiu jam buvo svarbu, darė įtaką.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Paroda bus eksponuojama iki gegužės 21 d.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)