Spausdinti šį puslapį

Kampanija „Atrask galimybes“. Indrė: asistentė Ramunė – pats tvirčiausias mano užnugaris

Indrė Kručkauskaitė ir jos asmeninė asistentė Ramunė Svilainienė. Indrė Kručkauskaitė ir jos asmeninė asistentė Ramunė Svilainienė.

Nuo gimimo cerebrinį paralyžių turinti ir neįgaliojo vežimėliu judanti 31 m. ukmergiškė Indrė Kručkauskaitė asmenine pagalba naudojasi nuo 2020 m. vykdyto bandomojo projekto.

Per tą laiką jos gyvenime įvyko daug pokyčių, vienas svarbiausių – įgyvendinta idėja gyventi savarankiškai, be tėvų globos. Ir jai puikiai sekasi gyventi socialiniame būste. Kauno kolegijoje Indrė baigė buhalterinės apskaitos studijas, įkūrė mažąją bendriją ir sėkmingai dirba. Mergina neleidžia negaliai jos riboti – turi įvairių pomėgių, stengiasi išbandyti naujus dalykus ir dievina bendravimą. Apie galimybę gauti asmeninę pagalbą, kuri tapo ypač reikalinga pradėjus gyventi atskirai, Indrė sužinojo iš savivaldybės ir socialinių paslaugų centro atstovų. Dabar mergina ja naudojasi 6 val. per savaitę d. d. „Asistentė Ramunė yra ir mano moralinis ramstis, ir partnerė bendroje fizinėje veikloje. Ji padėjo persikraustyti į naujus namus, nuolatos kartu tvarkomės buityje, apsiperkam, išmėginam įvairius receptus, vykstam į kirpyklą, einam pasivaikščioti, lankomės renginiuose. Su ja ne tik jaučiuosi saugiau ir drąsiau, bet ir labiau pasitikiu savimi. Ji – pats tvirčiausias mano užnugaris. Mūsų kuklūs darbiniai santykiai pamažu užaugo iki tikros draugystės. Mano draugai dažnai sako, kad mūsų nuostabi bendrystė atsispindi net nuotraukose. Už šią pagalbą aš sumoku labai nedaug ir tikrai negaila, nes gaunama nauda yra keleriopai didesnė. Todėl labai noriu pakviesti visus, kuriems reikalinga tokia pagalba, išdrįsti ją išmėginti. Atvirai bendraukit su pagalbos teikėjais, išsakykit norus ir lūkesčius. Atverkit galimybėms duris“, – gerąja patirtimi dalijasi Indrė.

45-erių Ramunė Svilainienė didžiąją gyvenimo dalį dirbo prekybos srityje, o dabar yra socialinių paslaugų centro darbuotoja – 6 žmonių asmeninė asistentė. „Atėjo gyvenime tokia akimirka, kai supratau, kad noriu pokyčių. Geras materialinis atlygis nebeteikė džiaugsmo, o noras padėti kitam kasdien stiprėjo. Nieko nelaukus baigiau socialinio padėjėjo kursus ir pradėjau dirbti asistente. Šis darbas man labai patinka ir tinka – mėgstu bendrauti, esu draugiška. Su Indre užsimezgė tikrai labai nuoširdus ryšys. Jaučiuosi visavertė, kai galiu padėti kitam. Tai man puikus savęs išbandymas, naujų iššūkių įveikimas, baimių, abejonių suvaldymas, dvasinis sutvirtėjimas. Būdama su savo klientais aš nematau jų negalios. Dažnai pagaunu save galvojant, kad aš visai nedirbu, o smagiai leidžiu laiką bendraudama su žmonėmis. Man patinka suburti savo klientes ir drauge užsiimti bendra veikla. Puikiai jaučiamės kartu, tai susitinkam ne tik darbo valandomis, bet ir savaitgaliais ar per atostogas. Taip plečiam ir savo socialinių ryšių ratą. Nuoširdžiai linkiu tapti asistentais. Be abejo, reikia ryžto ir kantrybės, kol atrandi raktą į kliento širdį. Bet vėliau nė pats nepastebi, kaip su juo susidraugauji, o darbas tampa geras emocijas dovanojančiu užsiėmimu. Patirti tai tikrai verta“, – įsitikinusi Ramunė.

Asmeninę pagalbą Ukmergės r. savivaldybėje organizuoja ir teikia Ukmergės socialinių paslaugų centras, o ja naudojasi 34 įvairaus amžiaus, skirtingas negalias turintys žmonės. „Pageidaujantys gauti tokią pagalbą turi kreiptis į savivaldybės Socialinės paramos skyrių. Jokių apribojimų amžiui, negalios pobūdžiui ir pagalbos trukmei nėra. Pagal poreikį pagalbą žmogui gali teikti ir keli asistentai. Asistentą pasiūlo aukščiau minėtas centras arba pats klientas gali pasitelkti žmogų, nesusijusį artimais giminystės, santuokiniais ryšiais ar su kuriuo negyvena, netvarko bendro ūkio, taip pat jei jis nėra neįgaliojo globėjas ar rūpintojas arba neįgaliojo aprūpintojas. Asmeniniu asistentu gali būti fizinis asmuo, kuris yra išklausęs 40 val. įžanginius individualios priežiūros personalo mokymus ar įgijęs soc. darbo kvalifikacinį laipsnį, ar baigęs soc. darbo studijų krypties programą, ar įgijęs soc. darbuotojo padėjėjo, lankomosios priežiūros, ar asmeninio asistento kvalifikaciją. Norint juo tapti ir turint tinkamą išsilavinimą reikėtų kreiptis į tą patį Socialinių paslaugų centrą. Svarbiausias asistento uždavinys – visus veiksmus atlikti kartu su negalią turinčiuoju, bet ne už jį. Pvz., asistentas gali padėti pasirūpinti asmens higie-na, maistu, judėti ten, kur nėra pritaikyta aplinka, surasti tinkamą transporto priemonę, palydėti į reikiamą instituciją, organizuoti laisvalaikį, pagelbėti bendraujant, tvarkant finansinius išteklius ir pan. Bet asistentas neatlieka už gavėją buities darbų, negamina maisto, nevykdo slaugytojo, slaugytojo padėjėjo, mokytojo padėjėjo funkcijų, nelydi vaiko iki 16-os metų į sveikatos priežiūros įstaigas ir t. t. Kiekvieno mėnesio gale asistentas teikia ataskaitą paslaugų centrui. Nuoširdžiai kviečiu išbandyti ir naudotis asmenine pagalba, kuri padės tapti savarankiškesniam ir leis lygiomis teisėmis dalyvauti visuomeniniame gyvenime. O norintieji tapti asistentais visada laukiami“, – sako Ukmergės r. savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė.

Kampanija „Atrask galimybes“ skirta supažindinti su asmenine pagalba ir skatinti ja naudotis. Jos organizatoriai primena, jog tuo atveju, kai žmogaus pajamos yra mažesnės negu 294 Eur (2 valstybės remiamų pajamų dydžiai), ši pagalba yra teikiama nemokamai. Jeigu pajamos didesnės, mokestis už pagalbą negali viršyti 20 proc. jos teikimo išlaidų ir negali būti didesnis negu 20 proc. asmens pajamų.

Kampaniją „Atrask galimybes“ inicijuoja Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Daugiau informacijos apie asmeninės pagalbos teikimą ieškokite Neįgaliųjų reikalų departamento svetainėje www.ndt.lt bei „Facebook“ paskyroje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)