Spausdinti šį puslapį

Apdovanotas už gerus aikštelės eksploatavimo rodiklius

S. Jackūnas apdovanotas, kaip geriausias aikštelių eksploatacijos skyriaus 2021 metų darbuotojas. S. Jackūnas apdovanotas, kaip geriausias aikštelių eksploatacijos skyriaus 2021 metų darbuotojas.

Atliekų tvarkymo įmonės „VAATC“ didelių gabaritų atliekų Ukmergės aikštelėje dirbantis Stasys Jackūnas pernai tapo geriausiu aikštelių eksploatacijos skyriaus darbuotoju.

„VAATC“ kasmet įsivertina darbo rezultatus. Paprastai tai daroma sausį, tačiau šiųmečiai apdovanojimai dėl pandemijos nusitęsė.

Kaip sakė S. Jackūnas, Ukmergės aikštelėje dirbantis trejus metus, jo darbas vertinamas pagal įvairius kriterijus. Svarbu ir tvarka aikštelėje, ir stambiagabaričių atliekų surinkimas, ir „Dėkui“ stotelės veikla. Per trejus metus pavyko gerokai kilstelėti rodiklius.

Pavyzdžiui, pernai aikštelėje apsilankė 7 270 žmonių, o kai pradėjo dirbti, šis skaičius nesiekdavo 3 000. Kruopščiai vedama statistika rodo, kad daugiausia žmonių atvyksta antradieniais ir šeštadieniais – per dieną tenka aptarnauti net iki 60 klientų.

Šiemet iki lapkričio 4 d. aikštelėje buvo apsilankę 6 412 asmenų, todėl tikisi, kad iki metų galo šis skaičius vėl viršys 7 000.

Stambių gabaritų atliekos joje priimamos ir mokamai, ir nemokamai. Priklauso nuo atliekų. Šiferis, ruberoidas priimami tik mokamai.

Nemokamai priimamų atliekų sąrašas ilgas. Tai – baldai, stiklas, plastikas, mediena, elektronika ir kt. Su sąrašu galima susipažinti internete, atvykus į aikštelę ar paskambinus telefonu.

S.Jackūnas primena, kad vežamos priduoti atliekos turi būti išrūšiuotos, o ne suverstos į vieną maišą. Antraip teks laiką gaišti vietoje arba viską vežtis atgal.

Nemokamai priimamas tik nustatytas kiekis atliekų. Pavyzdžiui, keramikos plytelių atliekų vienas asmuo gali priduoti iki 250 kg per metus. O padangų – keturias. Jeigu kiekis didesnis, gali tekti mokėti.

Kartais klientai nepatenkinti, kad per mažos nemokamai priimamų atliekų normos. Jie norėtų, kad visas atliekas priimtų nemokamai. Tačiau  S. Jackūnas atkreipia dėmesį, kad stambiagabarites atliekas reikia utilizuoti, tam reikalingos lėšos. Todėl ir nustatomi maksimalūs nemokamai priimamų atliekų kiekiai.

Pataria šeimos atliekas priduoti ne tik savo, bet ir kitų šeimos narių vardu. Tada nustatytos normos retai kada viršijamos.

Pasak S. Jackūno, pernai už stambiagabaričių atliekų priėmimą surinkta  4 567 Eur.

Kitas iššūkis – buitinės atliekos. Pasitaiko atvežančių panaudotas sauskelnes ir kitas buityje susidarančias atliekas. Tokios aikštelėje nepriimamos.

„Kai kurie įsivaizduoja, kad, kaip seniau atliekas veždavo į Kopūstėlius ir suversdavo viską į bendrą krūvą, taip ir čia, – kalbėjo S. Jackūnas. – Aikštelė – ne sąvartynas. Čia turi būti švara ir tvarka. Viskas išrūšiuota.“

Nepriimamos ir automobilių detalės – jas surenka tie, kurie utilizuoja.

Pasak S. Jackūno, kai kurie klientai, išgirdę neigiamą atsakymą, supyksta. „Reikia sugebėti paaiškinti žmogui. Tačiau dauguma yra geranoriški, supranta.“ Dažnai žmonės iš anksto paskambina, teiraujasi, ką, kokiais kiekiais galima atvežti.

Svarbi darbo dalis – „Dėkui“ stotelės veikla. Daiktai joje ne tik paliekami, bet ir atrandami. Tai, pasak S. Jackūno, – patys įvairiausi daiktai – baldai, elektronika, indai, žaislai ir visa kita, ką galima panaudoti, prikelti antram gyvenimui. Jie stotelėje priimami kasdien, o išduodami naujiems šeimininkams ketvirtadieniais. Aikštelės darbuotojo pareiga priimtus daiktus nufotografuoti, įkelti jų nuotraukas į bendrą sistemą, kurioje žmonės atlieka daiktų rezervacijas internetu. Atvykus į aikštelę belieka atsiimti. „Vos spėju įkelti, jau rezervuoja“, – pasakojo S. Jackūnas džiaugdamasis, kad daiktai stotelėje neužsibūna. Kiek priima, tiek išduoda.

Vasarą dalintos kompostavimo dėžės. Ukmergės rajonui jų buvo skirta 350, tačiau paklausa didesnė – ne visi norintys gavo. Tikisi, kad tokia galimybė atsiras ir kitais metais.

S.Jackūnas aikštelėje dirba vienas. Pagalbininko neturi, nors kartais ir reikėtų. Kadangi S. Jackūnas yra savivaldybės tarybos narys, įmonė sudaro sąlygas dalyvauti posėdžiuose – tuo metu jį pakeičia kolega iš Širvintų aikštelės, kurioje dirba du žmonės.

Apskrityje veikia 18 „Dėkui“ stotelių, iš viso yra 23 stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelės.

Ukmergiškiui S. Jackūnui už gerą darbą įteiktas padėkos raštas ir paskatinamosios dovanos. Tai – jau ne pirmas jo apdovanojimas. 2020 metais taip pat buvo pastebėtas ir įvertintas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)