A. Pakėno knygoje – Deltuvos krašto žmonių gyvenimai

Savo naujausią knygą A. Pakėnas padovanojo bibliotekininkei V. Belapetravičienei. Savo naujausią knygą A. Pakėnas padovanojo bibliotekininkei V. Belapetravičienei.

Kraštietis Alfonsas Pakėnas išleido publicistikos knygą „Žvaigždė galiniame gryčios lange“.

Joje – naujam gyvenimui prikelti žurnaluose „Romuva“, „Nemunas“, o taip pat ir mūsų laikraštyje, kuris kadaise vadinosi „Ukmergės diena“, spausdinti publicistiniai straipsniai.

Viena iš pirmųjų įstaigų, kurią su nauju leidiniu aplankė A. Pakėnas, kraštietis rašytojas, gyvenantis Kaune, – Ukmergės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Jasiuliškio padalinys.

Savo knygą jis įteikė padalinio vadovei Vilmai Belapetravičienei ir čia gyvenančiam jaunystės draugui Jonui Povilavičiui.

Ką tik iš leidyklos atkeliavusi naujutėlaitė, dar dažais kvepianti knyga, pasak autoriaus, išleista paties lėšomis. Prie jos darbavosi pandemijos karantino metu.

„Žvaigždė galiniame gryčios lange“ – vaizdeliai apie Deltuvos krašto žmones, gyvenusius vienkiemiuose ir dabar jau išnykusiuose kaimuose. Tai – žiemos kelionių per užpustytus A. Pakėno tėviškės kaimus dienoraštis, į kuriuos vykdavo su kumele Žiede, įkinkyta į šlajas.

„Knygą pradėsiu pratarme, sudėta iš meilės žodžių šiam kraštui. Kur gyvena atlapaširdžiai, vaišingi aukštaičiai. Ten namą vadina gryčia, o tvartą – pune, šieninę – vazaune, svirną – klėtimi, klojimą – klaimu, o kaimą – atšlaimu. Tai kraštas, kur ūkauja gilūs šuliniai, švarus ir skanus jų vanduo. Kur retas kuris vienkiemis neturi sodo, kad ir nedidoliukės, pakrypusios pirties su ajerų priaugusia sodžialka šalia...“ – rašo autorius.

„Pirmos eilutės jau pritraukia prie skaitymo ir noro sužinoti kaip ten viskas vyko toliau. Ačiū gerbiamam rašytojui, lauksime naujienų, o jų sakė tikrai bus...“ – apie ypatingą viešnagę kalba bibliotekininkė V. Belapetravičienė.

Daugiau kaip prieš 25-erius metus iš Ukmergės į Kauną išvykęs A. Pakėnas pasakojo į savo kraštą grįžtantis dažnai. Gimtinėje likę daug artimų žmonių.

Pasak autoriaus, „Žvaigždė galiniame gryčios lange“ yra ketvirtoji jo autorinė, o iš viso – jau 13-oji išleista knyga. 2020 metais jis yra išleidę Pauliaus Širvio kūrybos rinktinę „Palik tik dainą man“, 2007-aisiais P. Širvio asmeniui yra skyręs knygą „Metai su Pauliumi“.

Šiuo metu A. Pakėnas planuoja išleisti seniai brandintus „Ataudus“. Rubrika „Ataudai“ 1994 metais buvo laikraštyje „Ukmergės diena“. Taip pat ketina išleisti prisiminimus apie Joną Strielkūną. 

Knygos „Žvaigždė galiniame gryčios lange“ pristatymas Ukmergės Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje vyks gruodžio 9 d. 15 val.

***

„Birželio viduryje, prieš šventą Joną, kai prasideda šienapjūtė ir ima žydėti Liepelių kaimo liepos, senas sodžius tarsi pavirsta bičių aviliu ir pakvimpa medumi. Šviesūs, skubūs darbai užverda žemėje ir ore: valstiečiai tvarko šieną, o bitės liepose dūzgendamos renka medų. Darbymetis visai Dievo kūrinijai! Tačiau štai atėjo ruduo – šienas jau sukrautas vazaunėse, bitės spiečiasi į kamuolius aviliuose, o liepos stovi belapės, bežadės, šakomis susiėmusios savo juosvuojančius rudens ūkanose liemenis.

Liepeliečiai gi – vieni aukštumėlėse aria dirvas, kiti doroja burokus, kamaroje perrenka jau nukastas, pradžiūvusias bulves, prižiūri dar dieną laukan išvedamus gyvulius, o treti, kurie jau nebeturi sveikatos užsiimti žemės darbais, sėdi prikūrentose gryčiose ir žiūri pro nedidelius trobų langučius: kas dedasi lauke, kas praeina ar pravažiuoja pažliugusiu keliu. Gliaudo pupeles, šiuose kraštuose vadinamas fasuoliais. Ateina šeštadienis, ir ryto aušroj žmogus nusitraukia nuo laktos pavasarinį gaidį, ką tik sugiedojusį paskutinę savo giesmę, ištempia jo kaklą ant kaladės skiedryne, ir blausiai sužvilga pakelto kirvio ašmenys. Ir visa tai atrodo kaip atnašos išeinančiai saulei... O sekmą dieną po Šventų vidudienio mišių, kurias kaimietis dažnai atkalba ne bažnyčioje, o gryčios kertėje, po šventaisiais paveikslais, žiūrėk, pajuodusiame puode jau linksmai kunkuliuoja gaidiena su fasuoliais ir bulvėmis. Gardžiausias kaimo žmogaus priešadventinis viralas.

Veronika Apalinskienė darže rauna burokus. Deda į krūvas – kur gumbai, ten gumbai, kur lapai, ten lapai. Užtat nebereikės tų lapų plauti ir bus vakare ko pamesti žalajai – prie sauso šieno gabanos skanus žalumynas. Veronika jau kadai kadės karvę nakčiai veda punėn. Tvarto šilumoj atsigulęs ant šiaudų gyvulys visai kitaip pailsi ir pieno duoda daugiau. Pamėgink dabar išstovėt visą naktį tokioj drėgmėj ir pavietrėj. O Veronikos karvė gera, pieninga. Vienintelė jos maitintoja, priedas prie menkos pensijos. Tokios daug pieno duodančios žalosios visados būna opesnės darganai ir šalčiui. Palik nakčiai ant šlapios, jau atšalusios žemės – atsiguls, dar gaus tešmens uždegimą. Argi šiais laikais išsimokėsi daktarui? Moters guminiai batai aplipę moliu, rankos žemėtos. Šalta.

– Vaikai šeštadienį suvažiuos, tada pabaigsim. Sudorosim viską. Ale va – radau laisvą valandėlę, sakau, pradėsiu raut pati. Bus greičiau. Ir karvei buroklapių reikia, nebereikės skinti atskirai, – sako Veronika Apalinskienė, trindama į šlapią žolę kojas. Šalia daržo pririšta sumūkia plačiasnukė, tamsiai žala karvė, liūdnom vandeningom akim palydėdama trobon nueinančią savo šeimininkę. Gryčioje neseniai pakūrenta, jauku. Iš senoviškos duonkepės krosnies sklinda gera namų šiluma. Krosnis tamsiame gryčios kampe boluoja lyg sniego pusnis. Savos rugienės duonos Veronika nebekepa, bet ajerų prisidžiovina, labai pataiso gryčios kvapą. O šiaip kiek čia reikia vienai, dar dviem jos šuneliams – dzvaneliams. Be to, duonos ir vaikai atveža, ir pati kartais nusiperka autoparduotuvėje, kuri atvažiuoja į kaimą, kol neprilyta be saiko.“

Iš knygos „Žvaigždė galiniame gryčios lange“

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų