Spausdinti šį puslapį

Keliuose – gyvos kliūtys

Keliuose – gyvos kliūtys Keliuose – gyvos kliūtys

Vasaros pabaigoje ir ypač rudenį keliuose pagausėjo įvykių, susijusių su išbėgusiais į kelią gyvūnais. Vien per praėjusią savaitę įvyko keletas susidūrimų.

Lengvasis automobilis praėjusią savaitę ties Vaitkuškiu numušė briedį.  Su briedžiu ties Dukstyna susidūrė vilkikas. Dar vienas pranešimas gautas apie tai, kad  po automagistralę ties posūkiu į Žemaitkiemį blaškėsi dvi stirnos.

Kaip išvengti žvėrių kelyje, kokios tarnybos įsitraukia atsitikus tokiam įvykiui, aiškino Ukmergės medžiotojų ir žvejų draugijos medžioklės žinovas žuvininkas Arūnas Pračkaila.

Pasak jo, vairuotojas, patekęs į eismo įvykį, susidūręs su į kelią išbėgusiu žvėrimi, paprastai skambina bendruoju pagalbos telefonu 112. Šios tarnybos atstovai informuoja vietos policiją ir praneša Valstybinei aplinkos apsaugos tarnybai (VAAT). Aplinkosaugininkų informacijos centras turi duomenis, kuriam medžioklės ploto vienetui priklauso įvykio vieta.

 Į įvykio vietą atvykęs tos teritorijos medžiotojų būrelio vadovas ar kitas atstovas ir sprendžia, kaip pasielgti su žvėrimi.

A. Pračkaila pasakojo, kad jei gyvūnas sužeistas – sužalotos kojos, jis smarkiai sutrenktas – medžiotojas žvėrimi turi pasirūpinti. Kadangi sužeistas gyvūnas kankinasi, nebesugebės išgyventi laukinėje gamtoje, – taigi yra pasmerktas, dažniausiai jis nušaunamas. Tačiau tai turi būti daroma tik su VAAT leidimu ir ypač subtiliai, neutralioje vietoje, toliau nuo žmonių ir ypač nematant mažamečiams. Nušautas žvėris nelaikomas sumedžiotu – tai į įvykį pakliuvęs gyvūnas.

Kodėl žvėrys išpuola į kelią prieš pat atvažiuojančias mašinas?

Kaip aiškina medžioklės žinovas,  žvėrys migruoja ieškodami maisto ir rujos metu. Dažniausiai pavakare ar tamsiu paros metu. Briedžiai traukia ten, kur daugiau patelių, vėl grįžta į savo ganyklas. Tada šiems miško galiūnams užtvaros – ne kliūtis.  Šernai eina į pasėlius kitoje kelio pusėje, stirnos – į pievas.

A. Pračkaila mano, kad išskirti Ukmergės rajone pavojingiausius kelio ruožus būtų sunku, nes žvėrys migruoja visur. Jei pakely pasėliai, pievos ar miškas, važiuoti reikia labai atsargiai.

Daugiausia eismo įvykių dėl išbėgusių į kelią žvėrių nutinka ten, kur intensyviausias eismas, – automagistralėse, nepaisant to, kad pakelės aptvertos, padaryti perėjimai gyvūnams.

„Pavojingiausia, kai žvėris pakliūva ant kelio tarp dviejų užtvarų. Išsigandęs jis blaškosi iš vienos kelio pusės į kitą, kelia pavojų vairuotojams. Sugauti stambų žvėrį ar jį grąžinti į mišką beveik neįmanoma. Pirmiausia, stambus žvėris yra pavojingas, antra, reikia daug techninių pastangų – stabdyt eismą, užtverti kelią, kviesti medžiotojus“, – komentavo medžioklės žinovas.

Pasidomėjus draudimo kompanijose, ar yra galimybė apdrausti automobilį nuo susidūrimo su žvėrimi, kelių draudimo kompanijų konsultantai atsakė, kad ši žala būtų atlyginta tik apsidraudus kasko draudimu. Bet kokiu atveju, kol jūsų automobilis bus tvarkomas, pasirūpinkite laikina transporto priemone. Automobilių nuoma suteiks laikiną automobilį, kuriuo galėsite važinėti kol bus sutaisytas senasis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)